Ο Πασχάλης Μητλιάγκας, πρώην νομάρχης Κοζάνης μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για τις ενέργειες που ξεκίνησαν από το 1995 για την  παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων στο δήμο Κοζάνης. Έκανε  για διαχρονικές προσπάθειες που  δεν έχουν αποδώσει τονίζοντας την αξία της θεσμικής συνέχειας και μνήμης. Χωρίς διάθεση να παρέμβει στο δημόσιο πολιτικό διάλογο, ανέφερε ότι μετά από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων υπάρχει ένας υπερσιβηρικός δρόμος μεταξύ  της υπόσχεσης-δέσμευσης και  μέχρι την υπογραφή.

Η εμπειρία στη Λάρισα

Τόνισε τη δυσκολία του εγχειρήματος όση  διάθεση και  να υπάρχει, μιας  και όλα τα στρατόπεδα είναι περιουσία του μετοχικού ταμείου στρατού. Ανέφερε μάλιστα ότι ως κρατικός  νομάρχης της Λάρισας , σε μια πόλη  ζωσμένη από στρατόπεδα έκανε συντονισμένη  προσπάθεια για παραχώρηση ενός στρατοπέδου στο δήμο Λαρισαίων. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με  τον τότε υπουργό Άμυνας  κ. Αρσένη, τους  τρεις αρχηγούς των σωμάτων και τον τότε υποστράτηγο επιθεωρητή οικονομικών του στρατού, υπεύθυνο για την περιουσία του μετοχικού ταμείου στρατού. Εν τέλει η  παραχώρηση έγινε μετά από 13 χρόνια, παρά την θετική στάση του υπουργού.

Η πρώτη παραχώρηση 

 Το 1994-98 επί δεύτερης θητείας του Πάρι Κουκουλόπουλου έγινε η  πρώτη παραχώρηση(1995) του στρατοπέδου Μακεδονομάχων και  έγινε το πάρκο, ο δημοτικός κήπος, ενώ παραχωρήθηκε προς χρήση το στρατιωτικό γήπεδο. Πίσω από τη στρατολογία υπήρχαν οι φούρνοι του στρατού, η διοίκηση  με πολιτικούς υπαλλήλους, το πρατήριο. Ο στρατός τότε  έβαλε ένα λογικό επιχείρημα για την παραχώρηση αυτών τόνισε ο κ. Μητλιάγκας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διαθέτει κονδύλια για τη μετεγκατάσταση αυτών των υπηρεσιών.  Έγινε αναπροσαρμογή της υπάρχουσας μελέτης από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της τότε νομαρχίας, έγινε πρώτα  η υποδομή στο στρατόπεδο στη στροφή για την Φτελιά και την Οινόη  και μετά άρχισε η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων. «Ξεπέρασε όμως  τα 120-130 εκ» τόνισε μιλώντας για μια  ανταλλαγή.

Η παραχώρηση για το Πανεπιστήμιο που δεν έγινε ποτέ 

Στις αρχές Οκτωβρίου του 1997  πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του τότε  πρωθυπουργού κ. Σημίτη ,του πρώην νομάρχη Κοζάνης κ. Πασχάλη Μητλιάγκα  των πέντε βουλευτών, των  δήμαρχων  Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και των  επικεφαλής των παρατάξεων στο νομαρχιακό συμβούλιο για την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών. Ο κ. Σημίτης μίλησε για την περιβάλλουσα κατάσταση, το τι μπορεί η τοπική κοινωνία να διαθέσει. Τότε έγινε κουβέντα με την κοζανίτισσα αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κα Ολυμπία Γκίμπα , μιας και την άνοιξη του 1998 ξεκινούσε η δημιουργία πανεπιστήμιων σε όλη την Ελλάδα.

 Το ερώτημα που τέθηκε στη συνάντηση είναι πόσο διαθέσιμοι είναι οι φορείς να συνδράμουν στην αρχική περίοδο. Η αναζήτηση  κονδυλίων  από τα προγράμματα , η εξεύρεση  χώρων, αλλά και η ανάληψη της σίτισης των φοιτητών τα δύο πρώτα έτη ήταν μερικές από τςι δεσμεύσεις των τοπικών φορέων. Σε τρεις μήνες θα μας παραχωρήσουν ένα μέρος του στρατοπέδου , 20 στρέμματα είχε πει τότε ο Πάρις Κουκουλόπουλος δημιουργώντας έτσι πολύ καλές εντυπώσεις. «Τότε  ρώτησα τον Πάρι αν ο υποστράτηγος ,  υπεύθυνος για το μετοχικό ταμείο στρατού  είναι θετικός για κάτι τέτοιο και εκείνος απάντησε ότι δεσμεύτηκε ο υπουργός» πρόσθεσε ο κ. Μητλιάγκας . Τελικά δεν έγινε ποτέ η παραχώρηση και αναζητήθηκαν άλλοι χώροι.250 εκ στοίχισε η επισκευή του  πρώτου  κτιρίου και μετά αγοράστηκε το παλιό σχολείο Χριστοφορίδη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Να μείνει μια παρακαταθήκη για την εκλεγείσα αρχή

«Μακάρι να υπάρχει κάποια πρόοδος αλλά έχω ερωτηματικό μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο» , πρόσθεσε ο ίδιος. «Να μείνει μια παρακαταθήκη για την εκλεγείσα αρχή, γιατί και η προηγούμενη έκανε ένα χωροταξικό που ενέταξε το μεγαλύτερο μέρος του στρατοπέδου στο χωροταξικό για την εκμετάλλευση του χώρου» συνέχισε.

Λόγο έκανε και για το  κτίριο της  αστυνομίας που ζητά εναγωνίως ένα πάρκινγκ. Κι όμως ακόμα κι αν είναι  συγγενή υπουργεία δεν έχει γίνει ακόμα η παραχώρηση   μέρους του στρατοπέδου. Έχουν γίνει διαχρονικές προσπάθειες για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων , οι οποίες  δεν έχουν αποδώσει κατά την γνώμη του. «Μακάρι πριν τις εκλογές ή και τους επόμενους έξι μήνες να γίνει» συνέχισε. Εμείς οι πολιτικοί περνάμε λίγο καιρό στις θέσεις μας τόνισε , αλλά προϋπάρχει ένα παρελθόν. Η θεσμική μνήμη κατοχυρώνεται μέσω των υπηρεσιών τόνισε μιλώντας για τη  συνέχεια των θεσμών και τη θεσμική μνήμη ως εφόδιο  για να θωρακιστούν με περισσότερη ισχύ οι επόμενοι.

Ιωάννα Παπαδημητρίου