Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας κ. Θωμάς Σαραφίδης μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιολόγος που εκπέμπει μέσω της συχνότητας 98FM στο West Radio  για το ατυχές περιστατικό με τον 47χρονο πατέρα δύο παιδιών από την Πτολεμαΐδα που κατέληξε την Τρίτη .

Αρχικά ο κ. Θωμάς Σαραφίδης εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. «Το ΕΚΑΒ και τεχνικά και διαχειριστικά  λειτούργησε στο βαθμό του δυνατού με βάση τα προβλεπόμενα» ανέφερε. «.Έγινε κλήση για δυσφορία-λιποθυμία , μετέβη το πλήρωμα  στο κέντρο της Πτολεμαΐδας, παρέλαβαν το περιστατικό,  διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ανακοπή και ακολούθησε το πρωτόκολλο. Ανατάχθηκε ο άρρωστος με απινιδωτή και οξυγόνο και  πήγε στα ΤΕΠ του Μποδοσάκειου και έγινε η ανάταξή  του», συνέχισε τονίζοντας ότι υπήρχε μια μικρή καθυστέρηση στην παραλαβή του ασθενούς.

«Κάτι δημοσιεύματα που μιλούν για πεντάωρη αναμονή του ΕΚΑΒ επειδή δεν είχε το ασθενοφόρο αντάπτορα είναι συκοφαντίες» . Πέντε ώρες ήταν η αναμονή ξεκαθάρισε ο κ. Σαραφίδης  γιατί έπρεπε να βρεθεί κρεβάτι  σε  ΜΕΘ.. «Το λάθος ήταν ότι ο ασθενής παρέμεινε στα ΤΕΠ και όχι τη ΜΕΘ».

Καμία κινητή μονάδα στην Κοζάνη

«Αφού βρέθηκε το κρεβάτι , ο ασθενής διασωληνωνένος μεταφέρθηκε με μηχανική υποστήριξη λόγω εγκεφαλικής βλάβης, έπρεπε  να τον συντηρεί αναπνευστήρας, τα μηχανήματα του οποίου είναι του νοσοκομείου. Εμείς δεν έχουμε κινητές μονάδες. Υπάρχει μία στην Φλώρινα υπάρχει και μία στην Καστοριά .Είχαμε μία μονάδα  μη διαθέσιμη .Ακόμα τα ασθενοφόρα του ΤΑΠ δεν παραλήφθηκαν  γιατί δεν είχαν τις προδιαγραφές».

«Κουμπώνει ο εξοπλισμός του νοσοκομείου πάνω στο ασθενοφόρο. Δεν το χειρίστηκαν σωστά στα ΤΕΠ. Δεν κούμπωνε το ακροφύσιο του αναπνευστήρα για να τροφοδοτείται ο αναπνευστήρας με  οξυγόνο και να το δίνει στον ασθενή. Αυτός ο τύπου αντάπτορας είναι ευθύνη του  νοσοκομείου. Τους δώσαμε οδηγίες και δείγμα τόνισε ο κ. Σαραφίδης λέγοντας ότι «επανειλημμένα έχουμε ενημερώσει τους γιατρούς και το τεχνικό προσωπικό…».

«Το πρόβλημα ήταν ο πανικός. Το ΕΚΑΒ δεν φταίει. Ο εξοπλισμός είναι του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο οφείλει να έχει το ανάλογο σύστημα … .Δεν στερήθηκε οξυγόνο ο ασθενής. Αν προχωρήσει το θέμα θα κινηθούμε  νομικά. Οι συγγενείς έχουν δίκιο και καλά έκαναν και έκαναν  καταγγελία» .

« Κάποιοι δεν χειρίστηκαν σωστά την κατάσταση. Το συγκεκραμένο μηχάνημα ήξερα ότι είχε πρόβλημα με τον αντάπτορα και το βιδώνουμε στις φιάλες. Είναι υποχρεωμένη η πολιτεία  να μας χορηγήσει  κινητές μονάδες. Διαφορετικά το νοσοκομείο πρέπει να προσαρμόζει τον εξοπλισμό του πάνω στα ασθενοφόρα. Έπρεπε να χαθεί ανθρώπινη ζωή για να πάρει δημοσιότητα»

«Είμαστε πολύ λίγοι»

«Είμαστε πολύ λίγοι να εξυπηρετήσουμε δύο νοσοκομεία και έξι κέντρα υγείας. Δεν γίνεται το βρισίδι και το ξύλο να το τρώει ο διασώστης. Δεν έχουμε κινητή μονάδα .Το ΕΚΑΒ είναι σχεδιασμένο για επείγοντα περιστατικά, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και όχι να χρησιμοποιείται για ενδονοσοκομειακές διακομιδές» κατέληξε ο κ. Σαραφίδης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου