Τονίστηκε σε εκδήλωση του Συλλόγου Βλατσιωτών, όπου παρουσιάστηκε το Ημερολόγιο του Βαρόνου

«Στο Ημερολόγιο του Κων. Μπέλλιου παρουσιάζονται ανθρώπινες στιγμές, καθημερινές όπως τις έζησε κατά την παραμονή του στην Αθήνα και από τις οποίες προβάλλει ανάγλυφη η εποχή, οι συνθήκες, οι φόβοι, οι αγωνίες.

Καταγράφονται οι αντιδράσεις του Μπέλλιου σε συνηθισμένα θέματα, αλλά και σε κρίσιμα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα. Εκφράζεται η αγάπη του για τους Μακεδόνες. Από τις σελίδες περνούν τα κορυφαία ονόματα της εποχής, ήρωες της επανάστασης» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας Κων. Βασβατέκης μιλώντας σε εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε «Το Ημερολόγιον του Βαρόνου και Μεγάλου Ευεργέτου Κωνσταντίνου Δ. Μπέλλιου (1836-1837)».

Την εκδήλωση, που έγινε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, διοργάνωσε ο Σύλλογος Βλατσιωτών Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, ενώ παρευρέθηκε και η πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα Χερμίνε Ποπέλερ.

Η εκδήλωση άνοιξε με προσφώνηση της αντιπροέδρου του Συλλόγου Βλατσιωτών, Γίτσας Τζαφέτα ενώ κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Κων. Βασβατέκης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του καταγόμενου από τη Βλάστη βαρόνου Μπέλλιου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδημάρχος Πολιτισμού, Πάν. Σάπκας σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «η ευεργεσία δεν είναι υποχρέωση. Είναι πράξη προσωπικής πραγμάτωσης, ιστορικής συνειδητότητας και κοινωνικής επίγνωσης» και πως «η ανάγκη για πνευματική αναβάθμιση του Γένους ώθησε πολλούς εύπορους Έλληνες να δραστηριοποιηθούν για την ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων κ.λπ. τη μισθοδοσία εκπαιδευτικών, αλλά και την παροχή οικονομικής αρωγής σ’ εκείνους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη» κάνοντας αναλυτική αναφορά στις «άπειρες δωρεές Μπέλλιου προς το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος».

Η πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα Χερμίνε Ποπέλερ απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «αποδέχτηκα την πρόσκληση του Συλλόγου Βλατσιωτών διότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί που συνδέουν τη Βλάστη με τη Βιέννη. Σπουδαίοι άνδρες που γεννήθηκαν στη Βλάστη μετανάστευσαν στη Βιέννη όπου εργάστηκαν, πλούτισαν και έγιναν ευεργέτες της Ελλάδας και της Αυστρίας».

Για να αναφερθεί στις οικογένειες Σίνα και Δούμπα, στον Κων. Μπέλλιο, αλλά και στους Λαρισαίους που συνδέονται με τη Βιέννη, όπως ο φιλόσοφος Κων. Κούμας, ο ευεργέτης Μάνιαρης Αδαμάντιος, ο Γ. Σβαρτς, ο λόγιος Θεόκλητος Φαρμακίδης και να καταλήξει λέγοντας πως «ο σπουδαίος γόνος της Βλάστης, ο Κων. Μπέλλιος, υπήρξε μεγάλος οικονομικός παράγων της Βιέννης και ευεργέτης της Αυστρίας και της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν οι τοποθετήσεις: «Η οικογενειακή Δυναστεία των Μπέλλιου» από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Τζαφέττα. Παρουσίαση «Ημερολογίου του Βαρόνου και Μεγάλου Ευεργέτου Κων/νου Δ. Μπέλλιου (1836-1837)» από τους επιμελητές της έκδοσης Διονύσιο Μούσουρα, διδάκτορα της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βασίλειο Μπέλλιο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Ακολούθησαν ανάγνωση κειμένων που απέδωσαν η Νέλλη Βασβατέκη και ο Μιχάλης Παληός, ποίημα από την Εύη Τζαφέττα με την κ. Νέλλη Βασβατέκη να κάνει τον επίλογο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, με την Ελένη Μιχαλέ στο τραγούδι και την Ελπίδα Δαρδιώτη στο βιολί.

Πηγή:www.eleftheria.gr/