της Βίσκα Ζωής-Πολυξένης

Η νοοτροπία της εποχής μας ταυτίζει την μόρφωση με την στείρα γνώση, την στενή επαγγελματική κατάρτιση.Η αληθινή όμως μόρφωση είναι κάτι βαθύτερο. Έχει σχέση με την σύμμετρη καλλιέργεια και διάπλαση του ψυχικού και πνευματικού κόσμου του ανθρώπου.

Μορφωμένος άνθρωπος δεν είναι ο πολυμαθής, ο κάτοχος πτυχίων, αυτός που έχει εναποθηκεύσει στον εγκέφαλό του γνώσεις ξερές. Η ουσιαστική μόρφωση δεν αποβλέπει στην απλή συσσώρευση γνώσεων, αλλά σκοπεύει σε υψηλότερους και ευρύτερους στόχους, στην τελειοποίηση του ανθρώπου, την καλλιέργεια των ευγενεστέρων ικανοτήτων του, την συγκρότηση ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Με την ταυτόχρονη καλλιέργεια του νου, της ψυχής και του ήθους διαμορφώνονται άνθρωποι ελεύθεροι, αξιοπρεπείς, ενάρετοι, φρόνιμοι με πίστη στις ηθικές αξίες.Αυτοί διακατέχονται από πνεύμα φιλαλληλίας, αγάπης,αλληλεγγύης, αυταπάρνησης, αυτοθυσίας. Με φωτισμένο το νου και σμιλεμένη την ψυχή τους γίνονται πρότυπα ζωής.

Ο μορφωμένος άνθρωπος έχει κατανοήσει το βαθύτερο νόημα της ζωής. Τιμά την θέση του στην κοινωνία και τους συνανθρώπους του, έχει αυτόνομη συνείδηση και βαθιά επίγνωση του χρέους του.Ποτέ δεν θα πωλήσει τα υψηλά ιδανικά του για χάρη υλικού κέρδους, ποτέ δεν θα προδώσει την αποστολή του για να εξασφαλίσει ανέσεις, θέσεις,αξιώματα.Η μόρφωση δεν έχει τέλος. Ο αγώνας για την κατανίκηση των παθών και την εξημέρωση των ενστίκτων μας είναι αδιάκοπος.Η αυτογνωσία ,βασικό χαρακτηριστικό του μορφωμένου, χρειάζεται ισόβια προσπάθεια.

Στην αληθινή μόρφωση συντελεί τόσο η προδιάθεση, όσο και η κατάλληλη επίδραση, όλων των μορφωτικών παραγόντων, όπως η οικογενειακή ανατροφή, το σχολείο, η κοινωνία, το βιβλίο, ο τύπος, τα ταξίδια, οι συναναστροφές. Στην εποχή μας προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για καθολική μόρφωση. Η αλματώδης εξέλιξη του πολιτισμού , που παρατηρείται σήμερα και η εκπληκτική ανάπτυξη των επιστημών δημιουργούν προβλήματα που μόνο άνθρωποι με ολόπλευρη βαθιά καλλιέργεια μπορούν να τα λύσουν.

‘’Οι σκέψεις που διαλέγουμε να κάνουμε είναι τα εργαλεία με τα οποία θα ζωγραφίσουμε στον μουσαμά της ζωής μας.’’ Louise L. Hay.