Η αλλαγή συνηθειών στην περίοδο του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει μεγάλο πλήγμα στην αγορά. Τόσο στα αρτοποιεία, όσο στα ζαχαροπλαστεία και στα καφέ που δουλεύουν με delivery της Κοζάνης η πτώση του τζίρου αγγίζει το 70%. Ο κόσμος μένει στο σπίτι, αγοράζει υλικά από τις αγορές τροφίμων και μαγειρεύει μόνος του.

Το ζύμωμα έγινε πια συνήθεια στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Κοζάνης, αφού τα δύο κιβώτια μαγιά που πούλαγε ένας κοινός φούρνος, έγιναν πια τέσσερα. Οι φούρνοι πουλάνε μαγιά, σουσάμι και αλεύρι, ενώ τα διάφορα αρτοποιήματα ακόμα και μέσα στην νηστεία είναι ελάχιστα και δεν έχουν ανάλογη ζήτηση.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα ζαχαροπλαστεία, τα οποία μέχρι την Κυριακή των Βαΐων δούλευαν μόνο σε ποσοστό 20%. Άνοιξε η δουλειά τις δύο τελευταίες μέρες με την είσοδο της Μεγάλης Βδομάδας με τις νονές και τους νονούς να παραγγέλνουν γευστικά δωράκια στα βαφτιστήρια τους.

Σε απόγνωση και τα λιγοστά καφέ της Κοζάνης που κάνουν παράδοση κατ’ οίκον και take away. Πολλοί θεωρούν ότι έκαναν λάθος που παρέμειναν ανοιχτοί μετά την κατακόρυφη πτώση του τζίρου, άλλοι βλέπουν μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Υπάρχουν και περιπτώσεις καταστημάτων που δεν θα ανοίξουν καν.

Ιωάννα Παπαδημητρίου