Ο Γιώργος Χιωτίδης, διευθυντής του Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos, το οποίο εκπέμπει και στα ερτζιανά στη συχνότητα του West Radio, για τη δήλωση εμπιστευτικότητας που στάλθηκε για υπογραφή στους εργαζόμενους των δύο νοσοκομείων στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ουσιαστικά επρόκειτο για μια υπεύθυνη δήλωση εχεμύθειας που σηκώνει πολύ κουβέντα με τα δεν που οφείλουν να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι.

 

«Ήταν ένα κείμενο εσωτερικής πληροφόρησης, δεν ήταν να το υπογράψουν οι εργαζόμενοι, έγινε μια παρεξήγηση, πάρθηκε από άλλα νοσοκομείο, έγινε λόγο κεκτημένης ταχύτητας. Δεν θα μπορούσαμε σαν διοίκηση να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχουμε προσλάβει ειδικό σύμβουλο για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Τώρα προχωράμε σε διαδικασία να προσλάβουμε εξωτερικό συνεργάτη. Πάρθηκε από μια σελίδα ενός νοσοκομείου, κυκλοφόρησε όπως κυκλοφόρησε, δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί από τη διοίκηση» απάντησε ο κ. Χιωτίδης.

Η αλήθεια όμως είναι ότι στάλθηκε στο προσωπικό και δεν ήταν κείμενο εσωτερικής πληροφόρησης. Εκ των υστέρων φυσικά αντιλήφθηκε η διοίκηση το σφάλμα της …. Ακολουθεί έγγραφο με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2018 που αποδεικνύει ότι η υπεύθυνη δήλωση ζητήθηκε να συμπληρωθεί από το προσωπικό:

 

Σε ερώτηση για το ποιοι υποχρεούνται να υπογράψουν ο διοικητής απάντησε ότι οι γιατροί ούτως ή άλλως οι γιατροί δεσμεύονται από το νόμο του Ιπποκράτη, ισχύει για όλους τους υπόλοιπους και για τους διοικητικούς. Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχει ανάλογη δήλωση ανάφερε ο κ. Χιωτίδης χωρίς να γνωρίζει αν στάλθηκε στο προσωπικό.

Πράγματι στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου http://pgna.gr/ στο εικονίδιο κάτω αριστερά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων GDPR υπάρχουν αναρτημένες έξι δηλώσεις εμπιστευτικότητας για αντιπροσώπους, ερευνητές , λοιπό προσωπικό, νοσηλευτές, συμβασιούχους, φοιτητές. Ακολουθεί η δήλωση εμπιστευτικότητας λοιπού προσωπικού, την οποία κατά τα λεγόμενα του κ. Χιωτίδη πήρε το Μαμάτσειο ως φόρμουλα και πράγματι είναι κοινή με αυτήν που έβγαλε και ο «Πρωινός Λόγος» στο φως της δημοσιότητας. Με τη διαφορά ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει οριστεί υπεύθυνος προσωπικών δεδομένων, ο οποίος ακόμα δεν έχει στείλει την υπεύθυνη δήλωση στους εργαζομένους, αλλά την έχει έτοιμη…

 

Αυτή είναι η υπεύθυνη δήλωση του Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης

 

Η δήλωση του Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης για «τα εν οίκω μην εν δήμω» αναφέρει:

«Δεσμεύομαι να τηρήσω πλήρη εχεμύθεια αναφορικά με τις εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν το νοσοκομείο, την οργάνωση και λειτουργία του, την υλικοτεχνική υποδομή του, το ιατρικό, νοσηλευτικό και εν γένει όλο το προσωπικό του και ειδικότερα τους ασθενείς που κάνουν ή έχουν κάνει χρήση των ενδονοσοκομειακών ή εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών του» αναφέρει η δήλωση. «Επίσης υποχρεούμαι Α) να μην φωτογραφίζω ή βιντεοσκοπώ ή ηχογραφώ οτιδήποτε εντός του νοσοκομείου και στα πέριξ αυτού και να μην τα κοινοποιώ ή διαμοιράζομαι με οποιοδήποτε τρόπο. Β) να μην προβαίνω σε αποκαλύψεις ή σχόλια, σε σχέση με τα ανωτέρω, με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο. Γ) να μην χρησιμοποιώ, μέσω διαμοιρασμού ή κοινοποίησης κανενός τύπου αρχείο με πληροφορίες ή στοιχεία του νοσοκομείου σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Δ) να μην διαχειρίζομαι κανένα αρχείο και υλικό που αφορά προσωπικά στοιχεία και δεδομένα ασθενών και προσωπικού. Ε) να λαμβάνω κατά την εργασία μου τις δέουσες κατά περίπτωση προφυλάξεις για την μη διαρροή των ανωτέρω δεδομένων σε τρίτους»

«Είναι βασικό δικαίωμα η προστασία των προσωπικών δεδομένων» συνεχίζει ο διοικητής των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας . «Και η νομοθεσία μας υποχρεώνει να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες. Το θέμα είναι πολύπλοκο και δεν μπορούμε εκ των έσω να το υποστηρίξουμε» αναφέρει. Άραγε στην κείμενη νομοθεσία υπάρχει πρόβλεψη υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων από το προσωπικό; Πόσο νόμιμη είναι αυτή η ενέργεια όταν το προσωπικό δεν έχει καμία γνώση για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων; Εκτός αν η κατάλληλη ενημέρωση από τον υπεύθυνο προσωπικών δεδομένων είναι ένα πρώτο βήμα και το δεύτερο ή τρίτο είναι η υπογραφή των δηλώσεων εμπιστευτικότητας με τις κυρώσεις να ακολουθούν. Αν τα δημόσια νοσοκομεία μετέρχονται ανάλογων πρακτικών τι θα συμβεί αύριο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις;

Τελικά καμία αρμόδια επιτροπή δεν ενημερώθηκε για ανάλογες πρωτοβουλίες από άλλες μονάδες υγείας, όπως απάντησε η διοίκηση του νοσοκομείου αφού στην Αλεξανδρούπολη οι δηλώσεις δεν έφτασαν στο προσωπικό ούτε «οι υπεύθυνες δηλώσεις χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες μονάδες υγείας». Προς στιγμήν τουλάχιστον.

Αυτή όμως η ενέργεια αποδεικνύεται ότι δεν είναι κάποια πρακτική της διοίκησης του Μαμάτσειου –Μποδοσάκειου αποκλειστικά, αλλά αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να τη συμπληρώσουν, αφού περάσουν από ειδικά σεμινάρια για την έννοια της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων. Κατόπιν θα ακολουθήσουν τα πρόστιμα σε όποιον τολμάει να πει ότι το ταβάνι είναι έτοιμο να πέσει, ότι η κλινική είναι υποστελεχωμένη, ότι ο αξονικός τομογράφος όπως του Μαμάτσειου έφαγε τα ψωμιά του…

Ήδη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον εξαναγκασμό των υπαλλήλων να υπογράψουν ανάλογες δηλώσεις. Στο όνομα των προσωπικών δεδομένων φυσικά με το Υπουργείο Εργασίας να παρακολουθεί…

Ακολουθεί η απάντηση του νοσοκομείου στο αρχικό δημοσίευμα του Πρωινού Λόγου:

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ο Γιώργος Χιωτίδης για την υπεύθυνη δήλωση εμπιστευτικότητας στους εργαζόμενους Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου – «Σε άλλες μονάδες υγείας και όχι στο Γ.Ν. Κοζάνης χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο υλικό»

«Ού μαρτυρήσεις» – Οι δέκα άνωθεν εντολές στους εργαζόμενους του Μαμάτσειου – Μποδοσάκειου

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα 7:07 – 14:10