Βασίλης Μητσόπουλος: Οι νέοι καλλιεργητές δεν τον  προτιμούν

Τις τελευταίες δυο δεκαετίες η κλιματική αλλαγή απειλεί το σαφράν στο Κασμίρ του Ιράν αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ λόγω της ξηρασίας. 160.000 λουλούδια απαιτούνται για ένα κιλό του πολύτιμου μπαχαρικού. 1, 5 κιλό σαφράν ανά 10 στρέμματα απέδωσε η παραγωγή  το 2018, τη μισή δηλαδή ποσότητα από το 1998.Πολλοί άλλαξαν καλλιέργειες και υπάρχει ανησυχία ότι η συγκομιδή θα μειωθεί.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών κ .Βασίλης Μητσόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι κανείς δεν εμείνει αλώβητος από την κλιματική αλλαγή  εκφράζοντας τo παράπονο των καλλιεργητών  για τη μη δυνατότητας άρδευσης από τη λίμνη Πολυφύτου  . “Οι ποσότητες που συγκομίζονται βαίνουν μειούμενες. Αντί για 3, 5-4 τόνους θα έχουμε περίπου δύο με τους παραγωγούς να χάνουν εισόδημα .Όλοι είναι προβληματισμένοι, αφού η καλλιέργεια δεν έχει υψηλές αποδόσεις. Δεν προτιμούν το κρόκο οι νέοι καλλιεργητές, αλλά άλλες καλλιέργειες. Τα τελευταία τρία χρόνια αναμένουμε μια καλή συγκομιδή. Δεν υπάρχει και η δυνατότητα άρδευσης από τη λίμνη Πολυφύτου”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Ζυμάρας , γεωπόνος του Συνεταιρισμού σημείωσε ότι έχει μειωθεί στο μισό η παραγωγή, δεν υπάρχουν  αρδευόμενα χωράφια και εκτός  από την ξηρασία παρατηρείται  και υγρασία. “Η ποιότητα του κρόκου δεν επηρεάζεται αφού είναι ξηρική η καλλιέργεια. Η ποσότητα και η εμφάνιση επηρεάστηκε .Ένα αρδευτικό σύστημα από τη λίμνη Πολυφύτου θα βοηθούσε”.

Πρόβλημα ήταν και το lockdown .Ο κρόκος όμως είναι μια παραδοσιακή καλλιέργεια και θα συνεχίσει .Εξάγεται στην Ευρώπη, γίνεται άνοιγμα στην Ασία, πάει και στο Βιετνάμ και θέλει να αναπτυχθεί και στην Ανατολική Ευρώπη παίρνοντας το μερίδιο  που της αναλογεί. Στην Αλβανία, Βουλγαρία κα Ρουμανία γίνονται τα τελευταία χρόνια καλλιέργειες κρόκου χωρίς πάντα να είναι επιτυχημένες οι φυτεύσεις στη Βαλκανική χερσόνησο, οπότε υπάρχει ανταγωνισμός.

Ιωάννα Παπαδημητρίου