ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥ

– Επένδυση 45 εκ. ευρώ, που απασχολεί ήδη 120 άτομα προσωπικό

Ξεκινάει το ερχόμενο Σάββατο 10 Ιουνίου η πλήρης και κανονική λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ, ενώ σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 5 Ιουλίου, θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια, παρουσία φορέων και πλήθος κόσμου.

Η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου προχώρησε κανονικά όλο αυτό το διάστημα , ως αποτέλεσμα από το ερχόμενο Σάββατο όλα τα σκουπίδια της Δυτικής Μακεδονίας να πηγαίνουν στη νέα πρότυπη μονάδα επεξεργασίας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, τα πάντα κύλησαν με βάση το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί και η οποία ορίζει την 10η Ιουνίου ως συμβατική υποχρέωση έναρξης κανονικής λειτουργίας της μονάδας.

Για τους πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα αλλάξει κάτι πρακτικό, ως προς τη ρήψη των απορριμμάτων, η οποία θα συνεχίζεται κανονικά στους κάδους, ωστόσο, η ουσιαστική διαφορά θα είναι πως τα σκουπίδια της Δυτικής Μακεδονίας θα πηγαίνουν στο εργοστάσιο για μηχανική επεξεργασία , όπου  θα διαχωρίζονται τα ανακυκλώσιμα (π.χ. χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κ.ο.κ.) και τα βιοαπόβλητα. Μάλιστα, η ποσότητα των βιοαποβλήτων που θα προκύπτει, θα χρησιμοποιείται από τον ανάδοχο, ως εδαφοβελτιωτικό.

“Είναι το πρώτο εργοστάσιο σε όλη την Ελλάδα που λειτουργεί σε χρόνο ρεκόρ, τήρησε επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα και ξεκινάει στην συμβατική του υποχρέωση και είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου η μέθοδος του ΣΔΙΤ εφαρμόζεται. Μάλιστα, εφαρμόστηκε πρώτα από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και απέδειξε ότι δεν είναι όπως όλα τα άλλα έργα, όπου σημειώθηκαν καθυστερήσεις και χρειάστηκαν συμπληρωματικές συμβάσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ανάδοχος (εταιρεία συμφερόντων  Μπόμπολα) θα λειτουργεί το εργοστάσιο για 25 χρόνια και μετά αυτό περνάει στη ΔΙΑΔΥΜΑ. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 40-45 εκ. ευρώ, που “πιάνει τόπο”, όπως είπε ενδεικτικά ο κ. Μαυρίδης, σημειώνοντας πως απασχολεί προσωπικό περί τα 120 άτομα, όλα εκ των οποίων είναι από τη Δυτική Μακεδονία (εκτός κάποιων μηχανικών που κατασκεύασαν το έργο, παραμένουν ακόμη μέχρι και να παραδοθεί και στην πορεία θα αντικατασταθούν από ντόπιο προσωπικό), όπως κατέληξε .

Β.Σ.