Για ακόμη μια χρονιά το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τον ετήσιο θεσμό της Ποντιακής νεολαίας το «22ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων» στην Παναγία Σουμελά.

Ο θεσμός αυτός τα προηγούμενα εικοσιένα χρόνια αγκάλιασε και αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες νέους και νέες ποντιακής καταγωγής και στηρίχθηκε από Ποντιακά Σωματεία εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας που χρόνο με τον χρόνο γίνονταν όλο και περισσότερα. Αυτή η επιτυχία δεν είναι έργο μόνο του Ι. Προσκυνήματος και του Σωματείου “Παναγία Σουμελά”, είναι αποτέλεσμα κυρίως της αρμονικής συνεργασίας των νέων Ποντιακής καταγωγής που είναι μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος αλλά φυσικά και όλων όσων συμμετείχαν, με σκοπό την συνέχιση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων μας καθώς και την ανάδειξη της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, παράλληλα με την παρουσία όλων μας και το δυνατό παρών που δίνουν οι νέοι Ποντιακής καταγωγής στα καθημερινά δρώμενα του τόπου μας, διαμορφώνοντας το μέλλον τις πατρίδας μας, ως αδιάσπαστο μέρος του συνόλου του Ελληνισμού.

Ξεπερνώντας τα προβλήματα της πρόσφατης επιδημίας, οι νέοι και οι νέες Ποντιακής καταγωγής, θα βρεθούν και πάλι στα υψώματα του Βερμίου, στην Παντάνασσα του Πόντου, στην Σουμελιώτισσα Κυρά στις 18 και 19 Ιουλίου 2020, τηρώντας όλα όσα η πολιτεία και οι ειδικοί επιτάσσουν, με την απόφαση ότι: «Με μάσκες, γάντια και αντισηπτικά εμάς τίποτα δεν μας σταματά».

Η Οργανωτική Επιτροπή των Νέων, η οποία συνεδριάζει τακτικά, κατά την διάρκεια της χρονιάς έχει ήδη υποβάλει προτάσεις για την διεξαγωγή του Συναπαντήματος, αλλά και απόψεις για την καλύτερη φετινή διοργάνωση.

Φέτος την Κυριακή 19-7-2020 θα διεξαχθεί και η συνέλευση του κοινού των Ποντίων, που γίνεται κάθε τρία χρόνια. Tο κοινό των Ποντίων αποτελεί ένα συμβουλευτικό σώμα, στο οποίο μετέχουν εφόσον το επιθυμούν οι Πρόεδροι και γραμματείς των Ποντιακών Σωματείων ή οι εκπρόσωποι τους. Η συνέλευση του κοινού των Ποντίων συνέρχεται για λόγους ενημέρωσης στα πεπραγμένα του Ιδρύματος την τελευταία τριετία αλλά και συμπαράστασης στο συντελούμενο έργο του Ιδρύματος και του Σωματείου “Παναγία Σουμελά”. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει ιδιαίτερη πρόσκληση προς τα σωματεία.

Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Συναπαντήματος, είναι:
– Η Βιωματική επαφή των νέων με το Προσκύνημα και το συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας στο Βέρμιο καθώς και με τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων μας.
– Η Ευαισθητοποίησή όλων μας στην αναγκαιότητα διεθνοποίησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
– Τα Προβλήματα, και οι δυσκολίες εξεύρεσης εργασίας καθώς επίσης και τα θέματα οικολογίας και του περιβάλλοντος.
– Η Αλληλοενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες των άλλων νεολαιών των Ποντιακών Σωματείων, καθώς και η αλληλογνωριμία νέων από διάφορες άλλες περιοχές της χώρας, όπως και από τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Στο χώρο της διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα βρίσκονται μόνο μέλη των αποστολών των Ποντιακών Σωματείων.

Οι εγκαταστάσεις του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος έχουν δυνατότητα φιλοξενίας συγκεκριμένου αριθμού προσώπων στους ξενώνες, για αυτό λοιπόν για την καλύτερη διαμονή όλων η συμμετοχή κάθε Σωματείου λόγω της παρούσας κατάστασης θα γίνει με 2 άτομα συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού αποστολής. Με βάση τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών, οι χώροι έχουν απολυμανθεί και θα υπάρχουν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά για όσους και όσες θα πάρουν μέρος στο Συναπάντημα.

Για να δείτε το έντυπο συμμετοχής, πατήστε εδώ.

Πηγή:epontos.blogspot.com