Η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχείρηση σε τζίρο και αριθμό εργαζομένων τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, που συνεχίζει τις εξορυκτικές της εργασίες από το 1936, τρεις ολόκληρες γενιές, η μοναδική επιχείρηση που έβγαλε συνταξιούχους στη χώρα μας, πρόκειται να βάλει λουκέτο το 2023, εξ αιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης και του κλεισίματος του ΑΗΣ Μελίτης, ύστερα από την απόφαση του Πρωθυπουργού.

Η οδυνηρή συνέπεια είναι πως το 2023 θα μείνουν στο δρόμο 600 εργαζόμενοι, στερώντας το μεροκάματο σε αντίστοιχες οικογένειες. «…είναι καλό ένα αύριο χωρίς τον λιγνίτη, χωρίς συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά σε έναν νεκρό τόπο που δεν θα ζει άνθρωπος, που δεν θα μπορεί να παράγει και να ζει την οικογένειά του, να μην υπάρχει», επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» κ. Χρήστος Παυλίδης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο εργοτάξιο της εταιρίας στις 13.1.2020.

Κι αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων προέρχεται από την περιοχή της Φλώρινας η ανεργία στον τόπο μας θα χτυπήσει κόκκινο.

Ο κ. Παυλίδης τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα συνέργειες, ώστε το αύριο με νέες μορφές παραγωγής ενέργειας να έρθει γρηγορότερα, με νέα κοινοπρακτικά σχήματα με την μορφή ΣΔΙΤ, στα οποία θα συμμετέχει και η αυτοδιοίκηση. Κι αυτά για «να μην γίνει η Φλώρινα ένα νεκροταφείο ψυχών. Για να έχουμε ένα μέλλον. Υπάρχει ο τουρισμός, υπάρχουν άλλες νέες μορφές ενέργειας, που μπορούμε να συνεργαστούμε και με τους φορείς, νέες μορφές καλλιεργειών».

Η εξόρυξη του λιγνίτη δεν έχει πλέον βάθος χρόνου και ο προγραμματισμός γίνεται με βάση τις ανάγκες του σταθμού Μελίτης μέχρι το 2023.

Οι κάτοικοι των τριών οικισμών της Αχλάδας στη λαϊκή τους συνέλευση στις 29 Δεκεμβρίου 2019, είχαν δύο αιτήματα τις αποζημιώσεις για την μετεγκατάσταση και την συνάντηση τους με τον Υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος.

Ο κ. Παυλίδης στο ζήτημα αυτό είναι πεντακάθαρος. Είπε ορθά κοφτά ότι αυτό δεν είναι θέμα της εταιρίας αλλά των κατοίκων και της πολιτείας. « Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για μετεγκατάσταση. Η διαδικασία αφορά απαλλοτρίωση. Η μετεγκατάσταση είναι μια διαδικασία που εμείς δεν εμπλεκόμαστε. Εμπλέκεται η πολιτεία και αφορά το προϊόν της απαλλοτρίωσης.

Τα μεταλιγνιτικά και με δεδομένο ότι το 2023 κλείνει η μονάδα, πλέον δεν έχει κανένα νόημα η εκμετάλλευση του συνόλου του οικισμού».

Δύο είναι οι περιοχές που έχουν ενδιαφέρον για την εταιρία η περιοχή «Γιουρούκι» και υπό προϋποθέσεις η «Άνω Αχλάδα» , δηλαδή αν επιμηκυνθεί η εξόρυξη μέχρι το 2028. «Σε πρώτη φάση η περιοχή «Γιουρούκι», που είναι ο τομέας «Α» της απαλλοτρίωσης και θα κοιτάξουμε και κοιτάμε τις επόμενες μέρες αυτού του μήνα να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και για την περιοχή της «Άνω Αχλάδας», έτσι ώστε μ’ αυτές τις δύο περιοχές να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του σταθμού μέχρι το 2028».

Ας σταματήσει λοιπόν το «παραμύθιασμα» των κατοίκων από ορισμένους περί μετεγκατάστασης, γιατί η εταιρία δεν συζητάει για μετεγκατάσταση αλλά αποκλειστικά και μόνο για απαλλοτρίωση. Κι αυτή περιορισμένα, γιατί το ενδιαφέρον της εστιάζεται κυρίως σε μία περιοχή. Άλλωστε ο σταθμός της Μελίτης κλείνει το 2023, οπότε δεν υπάρχει ζήτημα μετεγκατάστασης. Εκτός και αν αυτή γίνει από την ΔΕΗ ή την ίδια την κυβέρνηση. Αλλά η ΔΕΗ οφείλει 120 εκατομμύρια στους ενεργειακούς Δήμος από τον τοπικό πόρο κοντά μια δεκαετία που δεν έχουν αποδοθεί στην αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση δεν φιλοτιμήθηκε να καταθέσει ούτε ένα ευρώ το 2019 στο ταμείο δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή και θα κάνουν την μετεγκατάσταση των τριών οικισμών της Αχλάδας; Ας είμαστε σοβαροί και ας δούμε την φτωχή πραγματικότητα και να μην ονειροβατούμε.

Την μετεγκατάσταση ξεχάστε την. Στους καλούς καιρούς, πριν μια δεκαετία που ΔΕΗ και Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας παρακαλούσαν τους κατοίκους για μετεγκατάσταση των τριών οικισμών οι κάτοικοι την αρνήθηκαν. «Σήμερα η κουβέντα αυτή έχει αποδυναμωθεί, γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο κοίτασμα και πόσο θα χρησιμοποιήσουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει σ’ ότι αφορά τις αποκαταστάσεις των εδαφών από τα οποία έγινε η εξόρυξη.

Το 2023 τόσο τα «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» αλλά και η ΔΕΗ δεν προλαβαίνουν να κάνουν την αποκατάσταση. «Σένα ορυχείο η τελική περιβαλλοντική αποκατάσταση επέρχεται με την εξόφληση του ορυχείου. Αν εδώ σταματήσει βίαια το ορυχείο όπως και τα άλλα που δουλεύουν με τη ΔΕΗ, θα πρέπει να δούμε με νέο πρίσμα το τι θα γίνει με την περιβαλλοντική αποκατάσταση» μας είπε ο κ. Παυλίδης. Μάλιστα πρότεινε και την «δημιουργία ενός ταμείου αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα δίνεται η δυνατότητα και να αναθεωρήσουμε τις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες και να δούμε πως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα αποκαταστήσουμε τα εδάφη χωρίς να έχουμε εξάντληση του κοιτάσματος».

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μ’ αυτά που λέτε δεν θα μπορέσετε στα τρία χρόνια μέχρι το 2023 που θα σταματήσει η εξορυκτική δραστηριότητα, να αποκαταστήσετε τα εδάφη από τα οποία ήδη έχει εξορυχτεί ο λιγνίτης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα υπερβάλλουμε εαυτόν στην προσπάθεια ώστε η αποκατάσταση να γίνει με τα καινούργια δεδομένα στον καλύτερο και στον μεγαλύτερο βαθμό που είναι εφικτό να γίνει. Στις μελέτες που υπάρχουν έχουμε βάλει διάφορα σενάρια αν θα χρησιμοποιήσουμε το «Γιουρούκι», αν θα χρησιμοποιήσουμε την «Άνω Αχλάδα» και πως αυτά θα αποκατασταθούν στο πλαίσιο των νέων δεδομένων και με τη ΔΕΗ και με την απολιγνιτοποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν χρησιμοποιήσετε αυτές τις δύο περιοχές έχετε συγκεκριμένο ορίζοντα αποκατάστασης των εδαφών τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς οι καινούργιες μελέτες θα επικαιροποιήσουν τα νέα δεδομένα. Θα μιλάνε για πλήρη αποκατάσταση αυτών των εδαφών. Εντός τριμήνου ή εξαμήνου οι μελέτες αυτές θα είναι έτοιμες. Πάντως μέσα στο 2020 θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τα νέα δεδομένα με τα νέα δεδομένα της απολιγνιτοποίησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο προηγούμενο διάστημα είχατε μία σοβαρή οικονομική διαφορά με την ΔΕΗ που έφτανε κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Έχετε βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Καταλήξαμε με τη ΔΕΗ σε ένα μνημόνιο συνεργασίας καθώς και με τη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Μελίτης. Έχουμε την υπογραφή μιας νέας σύμβασης όπου όλα τα θέματα που είχαμε διαφωνίες στο παρελθόν και από την ΔΕΗ και από την πλευρά της Αχλάδας έχουν μπει σε επιτροπές φιλικού διακανονισμού και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι έχουμε βρει μία ισορροπία στις σχέσεις μας τόσο με την ΔΕΗ όσο και με την ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Μελίτης. Νομίζω ότι ο κοινός «εχθρός» για όλους μας είναι η απολιγνιτοποίηση.

Με σκεπτικισμό όλοι θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε μία συνθήκη καλύτερη για τα παιδιά μας αλλά πρέπει να κοιτάμε και την οικονομία και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό και προφανώς να το να το κάνω το καλύτερο δυνατό τρόπο .

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το 2023 σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης θα κλείσει. Ποια είναι η επόμενη μέρα για τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το χω πει πολλές φορές δημόσια ότι το δυστύχημα για το Δήμο μας, για την περιοχή της Φλώρινας είναι ότι δεν έχουμε προλάβει να μπούμε στη λιγνιτική εποχή και βρισκόμαστε στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Εμείς θεωρούμε ότι το 2023 είναι ακόμα διαπραγματεύσιμο. Βλέπω μεγαλύτερο βάθος χρόνου να φτάσουμε και εμείς στο 2028 .Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αν και ο χρόνος είναι λίγο πιεστικός, γιατί μέσα σε τρία χρόνια 3-4 χρόνια δεν προλαβαίνεις εύκολα να κάνεις πολλά πράγματα, με την έννοια ότι δεν έχει το χρόνο να ωριμάσουν οι μελέτες και ιδιαίτερα όταν αυτά θα είναι Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι είμαστε και θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε διάφορα προγράμματα για να μπούμε και εμείς τη μεταλιγνιτική εποχή, να μπούμε σε εναλλακτικές μορφές ενέργειες. Έχουμε έτοιμες προτάσεις να κάνουμε και στο Δήμο Φλώρινας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα συνεχίσετε να δραστηριοποιείστε στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή μας; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στόχος μας είναι αυτό να μπούμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως σε φωτοβολταϊκά. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις. Έχουμε κάνει συζητήσεις τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με τη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΗΣ που είναι ξεχωριστή εταιρεία πλέον για κατασκευές φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή, να γίνουν και εδώ τα πράγματα που γίνονται στην περιοχή της Κοζάνης, όπου ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν ιδιώτες μαζί με την ΔΕΗ για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή μας. Να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες με τη μορφή ΣΔΙΤ όπου μέσα θα είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση, για να κάνει πιο λειτουργική την τοπική κοινωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει μία μακρόχρονη συζήτηση για την μετεγκατάσταση των τριών οικισμών της Αχλάδας. Ποια είναι η θέση σας στο θέμα αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να σας κάνω μία διόρθωση. Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για μετεγκατάσταση. Η διαδικασία φορά απαλλοτρίωση. Η μετεγκατάσταση είναι μια διαδικασία που εμείς δεν εμπλεκόμαστε. Εμπλέκεται η πολιτεία και αφορά το προϊόν της απαλλοτρίωσης.
Τα μεταλιγνιτικά και με δεδομένο ότι το 2023 κλείνει η μονάδα , πλέον δεν έχει κανένα νόημα η εκμετάλλευση του συνόλου του οικισμού.

Με βάση τα καινούργια δεδομένα, έχουμε ενημερώσει το συμβούλιο της κοινότητας ότι μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση η περιοχή «Γιουρούκι», που είναι ο τομέας «Α» της απαλλοτρίωσης και θα κοιτάξουμε και κοιτάμε τις επόμενες μέρες αυτού του μήνα να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και για την περιοχή της «Άνω Αχλάδας», έτσι ώστε μ’ αυτές τις δύο περιοχές να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του σταθμού μέχρι το 2028.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς θα απαλλοτριώνετε εκτάσεις ανάλογα με τις ανάγκες του σταθμού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι και ανάλογα με την σύμβαση που έχουμε με την ΔΕΗ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσείς δεν συζητάτε για μετεγκατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η μετεγκατάσταση είναι θέμα των κατοίκων. Εμείς σας εταιρία δεν μπορούμε να εμπλακούμε σ’ αυτήν την διαδικασία. Μπορούμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους σε ενέργειες, αν θέλουν το προϊόν της απαλλοτρίωσης ή της αποζημίωσης για τα σπίτια και τις εκτάσεις, για να πάνε σε κάποια άλλη περιοχή αλλά δεν μπορούμε να επέμβουμε στο να μετεγκατασταθούν.

Η μετεγκατάσταση αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία όσον αφορά την Αχλάδα από το 2007 που ξεκινήσανε οι συζητήσεις. Τους προτείναμε τρεις ή τέσσερις περιοχές όπου θα είχαμε κάνει τα έργα υποδομής ακόμα και σπίτια κατ’ επιλογήν των κατοίκων.

Σήμερα η κουβέντα αυτή έχει αποδυναμωθεί, γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο κοίτασμα και πόσο θα χρησιμοποιήσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ορυχείο εκτείνεται σε μια έκταση 15.000 στρεμμάτων. Πότε υπολογίζετε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των εδαφών; Εκτιμάτε ότι σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκαταστήσετε τα εδάφη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Η αδειοδοτημένη περιοχή είναι 19.500 αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια περιοχή που αφορά και τους οικισμούς αφορά 7 με 9.000 στρέμματα, που γίνονται οι εργασίες του ορυχείου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της απολιγνιτοποίησης. Δεν αφορά μόνο τη δική μας εταιρία, αφορά και τη ΔΕΗ, αφορά και τους περιβαλλοντικούς όρους όλων των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών μελετών.

Σένα ορυχείο η τελική περιβαλλοντική αποκατάσταση επέρχεται με την εξόφληση του ορυχείου. Αν εδώ σταματήσει βίαια το ορυχείο όπως και τα άλλα που δουλεύουν με τη ΔΕΗ, θα πρέπει να δούμε με νέο πρίσμα το τι θα γίνει με την περιβαλλοντική αποκατάσταση.

Εγώ είχα προτείνει στη συνάντηση που έγινε με όλους τους φορείς στο δήμο Φλώρινας την δημιουργία ενός ταμείου αποκατάστασης στη δυτική Μακεδονία όπου θα δίνεται η δυνατότητα και να αναθεωρήσουμε τις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες και να δούμε πως και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα αποκαταστήσουμε τα εδάφη χωρίς να έχουμε εξάντληση του κοιτάσματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μ’ αυτά που λέτε δεν θα μπορέσετε στα τρία χρόνια μέχρι το 2023 που θα σταματήσει η εξορυκτική δραστηριότητα, να αποκαταστήσετε τα εδάφη από τα οποία ήδη έχει εξορυχτεί ο λιγνίτης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα υπερβάλλουμε εαυτόν στην προσπάθεια ώστε η αποκατάσταση να γίνει με τα καινούργια δεδομένα στον καλύτερο και στον μεγαλύτερο βαθμό που είναι εφικτό να γίνει. Στις μελέτες που υπάρχουν έχουμε βάλει διάφορα σενάρια αν θα χρησιμοποιήσουμε το «Γιουρούκι», αν θα χρησιμοποιήσουμε την «Άνω Αχλάδα» και πως αυτά θα αποκατασταθούν στο πλαίσιο των νέων δεδομένων και με τη ΔΕΗ και με την απολιγνιτοποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εάν χρησιμοποιήσετε αυτές τις δύο περιοχές έχετε συγκεκριμένο ορίζοντα αποκατάστασης των εδαφών τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προφανώς οι καινούργιες μελέτες θα επικαιροποιήσουν τα νέα δεδομένα. Θα μιλάνε για πλήρη αποκατάσταση αυτών των εδαφών. Εντός τριμήνου ή εξαμήνου οι μελέτες αυτές θα είναι έτοιμες. Πάντως μέσα στο 2020 θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τα νέα δεδομένα με τα νέα δεδομένα της απολιγνιτοποίησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο προηγούμενο διάστημα είχατε μία σοβαρή οικονομική διαφορά με την ΔΕΗ που έφτανε κοντά στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Έχετε βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι. Καταλήξαμε με τη ΔΕΗ σε ένα μνημόνιο συνεργασίας καθώς και με τη ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Μελίτης. Έχουμε την υπογραφή μιας νέας σύμβασης όπου όλα τα θέματα που είχαμε διαφωνίες στο παρελθόν και από την ΔΕΗ και από την πλευρά της Αχλάδας έχουν μπει σε επιτροπές φιλικού διακανονισμού και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι έχουμε βρει μία ισορροπία στις σχέσεις μας τόσο με την ΔΕΗ όσο και με την ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ Μελίτης. Νομίζω ότι ο κοινός «εχθρός» για όλους μας είναι η απολιγνιτοποίηση.

Με σκεπτικισμό όλοι θέλουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον, όλοι θέλουμε να δημιουργήσουμε μία συνθήκη καλύτερη για τα παιδιά μας αλλά πρέπει να κοιτάμε και την οικονομία και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό και προφανώς να το να το κάνω το καλύτερο δυνατό τρόπο .

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα ζήτημα αυτό της βίαιης απολιγνιτοποίησης δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα στο ανθρώπινο δυναμικό. Το 2023 θα σχολάσει ένας σημαντικός εξοπλισμός ο οποίος ήταν εξειδικευμένος στην εξόρυξη, θα μείνουν οικογένειες χωρίς δουλειά. Μέχρι που φτάνει το ζήτημα αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ίσως το πιο σημαντικό θέμα της απολιγνιτοποίησης που αφορά και την τοπική οικονομία αλλά αφορά πλέον και ζωές ανθρώπων.

Αυτή την στιγμή εμείς απασχολούμε πάνω από 600 άτομα.

Είναι δεδομένο ότι αν έρθει η απολιγνιτοποίηση, ότι μορφές καινούργιες ενέργειας να βρεις, δεν θα μπορέσεις να απασχολήσεις τον ίδιο κόσμο.

Είναι ένα θέμα που πρέπει να δουν όλοι στη Φλώρινα και ιδιαίτερα στο δήμο Φλώρινας . Θα πρέπει να καθίσουμε όλοι να δούμε την αγροτική παραγωγή να δούμε τις νέες μορφές. Πώς μπορούμε τα εδάφη να τα χρησιμοποιήσουμε αφού τα αποδώσουμε για καλύτερη παραγωγή, να δούμε την κτηνοτροφία και να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εδώ στη Φλώρινα, έτσι ώστε να μη χαθεί έστω και μία θέση εργασίας. Είναι δύσκολο το εγχείρημα. Δυστυχώς είμαστε από τις λίγες εταιρείες που βγάζουμε συνταξιούχους . Υπάρχουν συνταξιούχοι που έχουν δουλέψει όλα τους τα χρόνια σε μας. Δυστυχώς αυτό από εδώ και πέρα θα είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε νέους συνταξιούχους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Χρειαζόμαστε δηλαδή από δω και πέρα συνέργειες προκειμένου να μην έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η λέξη συνέργεια νομίζω ότι είναι αυτή που θα πρέπει να συζητάμε το επόμενο διάστημα όλοι στη Φλώρινα, όσοι θέλουμε να παραμείνουμε εδώ, Να μην γίνει η Φλώρινα ένα νεκροταφείο ψυχών. Για να έχουμε ένα μέλλον. Υπάρχει ο τουρισμός, υπάρχουν άλλες νέες μορφές ενέργειας, που μπορούμε να συνεργαστούμε και με τους φορείς, νέες μορφές καλλιεργειών.

Πρέπει να τα δούμε χθες, να τα είχαμε δει χθες, νάμαστε έτοιμοι για το αύριο. Γιατί θα είναι καλό ένα αύριο χωρίς τον λιγνίτη, χωρίς συνέπειες για το περιβάλλον, αλλά σε έναν νεκρό τόπο που δεν θα ζει άνθρωπος που δεν θα μπορεί να παράγει και να ζει την οικογένειά του να μην υπάρχει.

Ρεπορτάζ – έρευνα : Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης (parathrhthsflorina.gr)
κάμερα ήχος: Κώστας Τρύφωνος (floriniotika.gr)

floriniotika.gr