Το Πανεπιστήμιο οδηγός των επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη

Εδώ και έξι μήνες η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας ξεδιπλώνει με συντεταγμένο τρόπο το μείζον θέμα της ανεργίας με την θλιβερή πρωτιά της περιοχής μας καλώντας σε σύσκεψη αυτήν την φορά την ΑΝΚΟ και το Πανεπιστήμιο για να διατυπώσουν τις θέσεις τους.
Η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ κα Βίκυ Βρυζίδου αναφέρθηκε στη νέα σύσκεψη με τους φορείς για να δούμε τι έχουμε σήμερα και ποιο το επόμενο βήμα. Είπε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και ο αγροτικός τομέας είναι μια διέξοδος για τους νέους , αλλά πρέπει να γίνουν κι επενδύσεις με το κράτος πρωταγωνιστή.
Αναφορά έκανε και στις ραγδαίες εξελίξεις στη ΔΕΗ λέγοντας ότι η ΠΕΔ θα είναι συναγωνίστρια για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας της επιχείρησης. Χρήσιμο συμπέρασμα της σύσκεψης η θέση του Πανεπιστήμιου να δίνει προτάσεις στους επιχειρηματίες για να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και να παράγουν καινοτόμα προϊόντα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Αντώνης Τουρλιδάκης ανάφερε ότι διαμορφώνονται πολιτικές και ιδέες που θα βοηθήσουν στο θέμα της ανεργίας χωρίς εύκολες λύσεις. «Προσπαθούμε να συντηρήσουμε τη λειτουργία μας» δήλωσε, λέγοντας ότι « ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την κλαδική επιχειρηματικότητα, συνεχίζονται τα μαθήματα επιχειρηματικότητας στο Δήμο Κοζάνης και επιμέρους στοχευμένες δράσεις για αλλαγή νοοτροπίας και κατεύθυνσης». Τόνισε την ανάγκη επένδυσης στην γνώση και σε θέσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για να μην γίνουμε Κίνα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Ένας επενδυτής θα έρθει εδώ για φτηνές θέσεις εργασίας. Αυτό θέλουμε;» διερωτήθηκε επισημαίνοντας στο δήμαρχο Σερβίων –Βελβεντού ότι τα προβλήματα δεν θα αντιμετωπιστούν με μελέτες με το Μετσόβιο».
Η Λιάνα Παπατέρπου, υπεύθυνη του τμήματος ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της ΑΝΚΟ και του Ευρωπαϊκού Δικτύου που στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως η πρώτη πύλη για του νέους ανθρώπους που αναζητούν λύση για την προσωπική τους ζωή αναφέρθηκε στην πολύτιμη εμπειρία που μπορεί να προσφέρει η ΑΝΚΟ στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποτύπωση του προβλήματος. «Τι φταίει που για τόσα χρόνια κάνει αυτόν τον θλιβερό πρωταθλητισμό στην ανεργία; Τι εργαλεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κονδύλια ;Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όργανα, οι οποίοι συντεταγμένα ώστε ο λόγος τους να έχει συνέπεια και συνέχεια;» αναρωτήθηκε η κα Παπατέρπου κάνοντας λόγο και στην αποχή των νέων ανθρώπων σε όλες τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για το μείζον θέμα της ανεργίας.
Παρουσίασε εν συντομία τρεις κατηγορίες προγραμμάτων: 1.του ΕΣΠΑ ,με αναφορά στο πρόγραμμα ενίσχυσης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2.τις δυνατότητες του αναπτυξιακού νόμου 3. Του ΕΤΕΑΝ και πρωτίστως του ΤΑΔΥΜ που θα τρέξει υπό την ομπρέλα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας και του ΕΤΕΑΝ ως ένα εύχρηστο και ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις.
Ι.Π.