Ο Δήμος Εορδαίας αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, αλλά δεν έχει πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα. Η προφανής ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης, πρέπει να συνοδεύεται από την εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Αρχικά πρέπει να υπάρξει: διαβούλευση με όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, συνεργασία για την εκπόνηση ενός σχεδίου, ετήσια επισκόπηση και αναθεώρηση στόχων, χρηματοδότηση και υλοποίηση των δράσεων και των έργων.

Η πρόταση μας για τον πολιτισμό αναπτύσσεται πάνω σε 5 σημεία:

1. Ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών πολιτισμού
– Ολοκλήρωση έργων πολιτιστικής υποδομής, ειδικά στις κοινότητες
– Παρεμβάσεις – βελτιώσεις πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων
– Αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και χρήση από φορείς πολιτισμού – αθλητισμού.

2. Σχεδιασμός πολιτιστικών – τουριστικών διαδρομών
Ο πολιτιστικός πλούτος της Εορδαίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον σχεδιασμό πολιτιστικών και τουριστικών διαδρομών με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών και την τόνωση των τοπικών κοινωνιών. Σε πρώτη φάση απαιτείται να γίνει η αποτύπωση και η ανάδειξη όλων αυτών των στοιχείων και η ένταξη τους σε έναν ενιαίο πολιτιστικό – τουριστικό οδηγό, ψηφιακό και έντυπο με την εμπλοκή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.

Διαδρομές:
Άξονας Αγίας Παρασκευής – Βερμίου
ΕΡΜΑΚΙΑ (μαρτυρικός οικισμός, σπήλαιο Ερμακιάς, πανευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4) – ΣΠΗΛΙΑ (μακεδονικός τάφος, δάσος Σπηλιάς) – ΚΑΡΥΟΧΩΡΙ (Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας, Μωμόγεροι, λαγούμια λιγνίτη) – ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ (εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, Αγία Παρασκευή) – ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ (τοπικά προϊόντα) – ΚΟΜΝΗΝΑ (Μωμόγεροι, τοπικά προϊόντα) – ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ (μαρτυρικός οικισμός, τοπικά προϊόντα) – ΠΥΡΓΟΙ (μαρτυρικός οικισμός, τοπικά προϊόντα, μακεδονικός τάφος, γεφύρια).

Άξονας Μουρικίου – Βλάστης – Πτολεμαΐδας
ΑΣΒΕΣΤΟΠΕΤΡΑ (Μωμόγεροι, Προφήτης Ηλίας) – ΑΡΔΑΣΣΑ (νερόμυλος) – ΑΝΑΡΡΑΧΗ (ιδιωτικό μουσείο βιομηχανικής κληρονομιάς) – ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ (μοναστήρι, κατασκηνώσεις) – ΒΛΑΣΤΗ (υφαντουργείο, τυροκομία, τρανός χορός, καταφύγιο) – ΕΜΠΟΡΙΟ (καστανόδασος, τοπικά προϊόντα) – ΜΗΛΟΧΩΡΙ (μοναστήρι, τοπικά προϊόντα) – ΦΟΥΦΑΣ (οικία καπετάν Φούφα, τοπικά προϊόντα) – ΓΑΛΑΤΕΙΑ (μουσείο συλλόγου) – ΠΕΡΔΙΚΚΑΣ – ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΣ (φράγμα, κτίριο ελέφαντα) – ΚΑΡΔΙΑ (παραδοσιακά δρώμενα).

Άξονας Πτολεμαΐδας
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (απόκτηση χώρου, αναπαλαίωση, ανάπλασης, δημιουργία χώρων καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναψυχής) – ΑΕΒΑΛ (δημιουργία θεματικού πάρκου – Μουσείου Λιγνίτη) – ΑΓΡΟΚΗΠΙΟ (επισκευή κτιρίου, ανάπλαση χώρου και απόδοση σε φορείς του πολιτισμού) – ΠΑΡΚΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (ανάπλαση, δημιουργία χώρων για αναψυχή) – ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (μεταφορά σε νέο κτίριο, υποστήριξη δράσεων Βιβλιοθήκης, δημιουργία ιστορικού αρχείου του Δήμου Εορδαίας) – ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (επισκευή – συντήρηση, προμήθεια εξοπλισμού, ανάδειξη συλλογών, στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων για σχολεία. Λειτουργία Μουσείου σε μόνιμη βάση) – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (εντός Μουσείου για να εκθέτονται τα αξιόλογα έργα τέχνης της συλλογής του) – ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ (ανακατασκευή, δημιουργία εργαστηρίων εικαστικών σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών και τοπικούς φορείς. Αξιοποίηση για την ανάπτυξη σύγχρονων μορφών πολιτισμού) – ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (βελτίωση όλων των αθλητικών υποδομών: κολυμβητήριο, κλειστό γήπεδο μπάσκετ, γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις, αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Έχουμε διοργανώσει σημαντικά αθλητικά γεγονότα και οφείλουμε να επενδύσουμε και σε αυτή την κατεύθυνση)

3. Υποστήριξη των συλλόγων
– Ανάπτυξη ενός μηχανισμού για την καταγραφή και παρακολούθηση του έργου των συλλόγων αλλά και των προβλημάτων τους με σκοπό την άμεση επίλυση τους.
– Υιοθέτηση ενός δίκαιου συστήματος κατανομής πόρων στους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς με βάση τις δράσεις τους, με προτεραιότητα στις συνέργειες μεταξύ των συλλόγων.

4. Δράσεις πολιτισμού – αθλητισμού
– ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: για την ανάδειξη παραδοσιακών δρώμενων όπως τα Κόλιαντα Μπάμπω, οι Κλαδαριές, ο Τρανός χορός, οι Μωμόγεροι, κα.
– ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ: ανάδειξη – στήριξη σύγχρονων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από εκθέσεις, φεστιβάλ, αισθητικές παρεμβάσεις σε χώρους και κτίρια.
– ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ: σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο, τις επιχειρήσεις και τους συλλόγους στηρίζουμε και αναβαθμίζουμε τις εμπορικές γιορτές της πόλης (Λευκή Νύχτα, Χριστούγεννα, Αποκριές, Πάσχα).
– ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: στήριξη και προσέλκυση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στο κολυμβητήριο, στα γήπεδα αντισφαίρισης, στην πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού στον Αγ. Χριστόφορο.
– ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ: αναδεικνύουμε τη σπουδαία δουλεία που γίνεται από το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, με την υποστήριξη της λειτουργίας του και τη διοργάνωση μουσικών φεστιβάλ σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς και τοπικές επιχειρήσεις.

5. Δημιουργία δομής στήριξης του πολιτισμού – αθλητισμού
Για τον καλύτερο συντονισμό και προγραμματισμό των έργων και δράσεων στον πολιτιστικό και αθλητικό τομέα απαιτείται η δημιουργία και η στελέχωση ενός Γραφείου Πολιτισμού – Αθλητισμού.

αλλάΖΟΥΜΕ «Μπροστά για την Εορδαία»με τον Γιάννη Καραβασίλη