Μπορεί να μην αποκάλυψε τα μέτρα που θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του που θα γίνει στις 19.00 στους περιφερειάρχες ο πρωθυπουργός αλλά έβγαλε είδηση λέγοντας ότι στις περιοχές που θα μπουν στην κατηγορία 4, δηλαδή στις κόκκινες περιοχές, υπάρχει σκέψη το λιανεμπόριο να μείνει ανοικτό καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εκεί υπάρχει διασπορά του κορονοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε στενότερη συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται».

«Όπως γνωρίζετε σήμερα το απόγευμα θα υπάρχουν μία σειρά από ανακοινώσεις επιπρόσθετες των μέτρων που ήδη έχουμε πάρει από εμένα, που θα εφαρμοστούν άμεσα. Έχουμε ήδη ένα σύστημα κατηγοριοποίησης και γνωρίζετε καλά ποια είναι τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε κάθε κατηγορία. Τονίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό και μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε π.χ. υπάρχει μία σκέψη για την κατηγορία 4 να αφήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο. Διότι βλέπουμε ότι δεν έχουμε στο λιανεμπόριο μετάδοση», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι «το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή εστιάζεται στην διασκέδαση τις βραδινές ώρες καθώς και σε ορισμένες συγκεκριμένες εστίες που έχουν να κάνουν με γηροκομεία, πρόσφυγες αλλά η μετάδοση πιά του ιού, όπως θα σας εξηγήσει και ο κύριος καθηγητής, είναι κυρίως συνδεδεμένη με δραστηριότητα των νέων και απόλυτα συνυφασμένη με την κινητικότητα και την διασκέδαση κυρίως βραδινές ώρες».

Πέτσας: Δεν εξετάζουμε γενικό lockdown – Δεν είναι εστία διασποράς σχολεία και Μέσα Μεταφοράς

Στην αυστηρή τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν και την προσθήκη νέων στην “εργαλειοθήκη”, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (1 με 5) και η καθολική χρήση μάσκας, αναμένεται να εστιάσει κατά το τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως έγραψε το newsit.gr, τα μέτρα δεν θα ισχύσουν μεμονωμένα, αλλά οριζόντια σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ή άλλες περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό – συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Πρόθεση της κυβέρνησης, εξάλλου, είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων, ιδιαίτερα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το οριζόντιο lockdown δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την έκκληση προς πολίτες και επαγγελματίες να τηρούν τα μέτρα και υπογράμμισε ότι ο μικρός μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων δείχνει πως η βασική αιτία της αύξησής τους είναι ο εφησυχασμός και ο συγχρωτισμός μεταξύ των νέων σε πλατείες και κέντρα διασκέδασης. Πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και στις περιπτώσεις όπου είναι συνειδητή η παραβίαση των μέτρων οι ποινές θα είναι παραδειγματικές.

Απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr, ο κ. Πέτσας τόνισε πως από τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων προκύπτει ότι τα σχολεία ή τα Μέσα Μεταφοράς δεν αποτελούν εστία διασποράς του ιού. Ειδικά για τα σχολεία, επισήμανε ότι η μετάδοση του ιού γίνεται από μεμονωμένα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά όχι από μαθητή σε μαθητή μέσα στα σχολεία και μάλιστα έδωσε συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς για το γεγονός ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα από τις αρχικές προσδοκίες.

Επίσης, για τα Μέσα Μεταφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως στα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της ενίσχυσης του στόλου των λεωφορείων στην Αθήνα, ενώ τα στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ σε σταθμούς του Μετρό έδειξαν ότι δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα, αλλά είναι ανησυχητικό πως στο σταθμό του Θησείου ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων ήταν 21,3 έτη.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα – μέσω τηλεδιάσκεψης – αποτυπώνει τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη για την πανδημία, ενώ ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για τη Χρυσή Αυγή, υποστήριξε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης δεν συνέδεσε την αύξηση των κρουσμάτων με το περιστατικό. Τόνισε, ωστόσο, ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές όπως π.χ. η Μακεδονία πράγματι δεν συνδέεται με την εν λόγω συγκέντρωση, αλλά στη χαλάρωση και τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε καμπάνια ενημέρωσης το Νοέμβριο για την τήρηση των μέτρων, ενώ από τις επόμενες ημέρες θα προβάλλονται στα Μέσα Ενημέρωσης και δωρεάν κοινωνικά μηνύματα, τα οποία έχουν πάρει την έγκριση του ΕΣΡ.

Πηγή: newsit.gr