Το σύστημα ημερήσιας κατανομής πετά για μια ακόμα φορά εκτός τον Άγιο Δημήτριο, όπως συνέβη πρόσφατα και με την Καρδιά και όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Οι Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας (ΣΗΘ) δεν έχουν καμία προτεραιότητα. Για αυτό και με τη λειτουργία της μονάδας 4 και μόνο του Αγίου Δημητρίου δεν υπάρχει επάρκεια θερμικής ενέργειας σε όλη την Κοζάνη, τη ΖΕΠ και τη Νέα Χαραυγή από το βράδυ της 24ης Μαρτίου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες με τις θερμοκρασίες να είναι χαμηλές αυτή την περίοδο εν μέσω κορωνοϊού και με τον κόσμο μέσα στα σπίτια. Το έλλειμμα καλύπτεται με τη λειτουργία του λεβητοστασίου αιχμής στη μέγιστη ισχύ και με μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ, αλλά όχι επαρκώς. Η μονάδα 4 δίνει 65 MW και μένουν άλλα τόσα να καλυφθούν από τα λεβητοστάσια, τα οποία προφανώς δεν φτάνουν.

Να σημειώσουμε ότι η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει αυτήν την περίοδο και το κόστος που επωμίζεται η ΔΕΥΑΚ δεν είναι τόσο υψηλό. Το ίδιο συμβαίνει και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο με τους ιδιώτες να αγοράζουν και να μπαίνουν στο σύστημα, αφού είναι φτηνότεροι. H ΡΑΕ δεν εντάσσει τηλεθερμάνσεις στο δίκτυο αλλά παρόχους με βάση το νόμο αγοράς και ζήτησης. Οι λιγνίτες με τους φόρους διοξειδίου του άνθρακα είναι πανάκριβοι και μπαίνει στο σύστημα μόνο το φυσικό αέριο, οι εισαγωγές και οι ανανεώσιμες(ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά).

Ιωάννα Παπαδημητρίου