Λάζαρος Μαλούτας: «Δεν τεκμηριώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία η ανάγκη του 80%»

Η έγκριση της τιμολογιακής πολιτικής ύδρευσης – αποχέτευσης του 2018 αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου. Ειδικότερα, η επιβολή του τέλους του 80% προκάλεσε την αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, οι οποίες επέρριψαν ευθύνες η μία κατά της άλλης για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΥΑΚ και για τις υπάρχουσες οφειλές προς τον οργανισμό.

Ο Λάζαρος Μαλούτας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι δεν τεκμηριώνεται από τα διαθέσιμα στοιχεία η ανάγκη του 80% και δήλωσε την αντίθεσή του προς την επιβολή του τέλους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς σαν παράταξη είμαστε αντίθετοι με την επιβολή του τέλους του 80% για το 2018. Και αυτό γιατί έρχεται μία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, η οποία δεν τεκμηριώνει την αναγκαιότητα επιβολής αυτού το μέτρου. Το τέλος του 80% ξεκίνησε από τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑΚ, ν. 1069/1980, και για τη δικιά μας ΔΕΥΑΚ συνέχιζε να ισχύει, υποχρεωτικά, τα πρώτα τριάντα χρόνια μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Από εκεί και πέρα, παίρνοντας υπόψη και την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οικονομική κατάσταση των συμπολιτών, τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα, τα μέτρα που είναι ψηφισμένα και θα ισχύσουν από την 01/01/19 και περιορίζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των συμπολιτών μας, αλλά και τα έργα που εκτελέστηκαν και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, δυστυχώς μόνο ένα από την ΔΕΥΑΚ, όλα αυτά μας οδηγούν στην επιλογή να μην υπερψηφίσουμε την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ για την επιβολή του 80% για το 2018».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αλλαγή της θέσης του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς λίγο καιρό νωρίτερα ο ίδιος διατηρούσε μία διαφορετική στάση σχετικά με το τέλος του 80%, ο κ. Μαλούτας απάντησε πως «τώρα βλέπουμε όλα τα στοιχεία που τίθενται υπόψη όλων των Δημοτικών Συμβούλων, με ποια στοιχεία πάρθηκε η απόφαση για το 80% από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ. Και βλέπουμε ότι τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δεν τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα επιβολής του 80%».

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, μίλησε για την επιθυμία του να μπορούσε να καταργήσει το τέλος κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν γίνεται, καθώς η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη και δεν επιθυμεί να παίζει με την τύχη μίας τόσο σημαντικής επιχείρησης. «Θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος αν μπορούσα να βγω και να πω πως καταργώ το 80% προκειμένου να εφοδιάσω, αν θέλετε, την τακτική μου ενόψει των επόμενων εκλογών. Παρ’ όλα αυτά εμείς δεν το κάνουμε αυτό, επειδή εμείς είμαστε υπεύθυνοι και επειδή θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με την τύχη μιας επιχείρησης, η οποία οφείλει να εξασφαλίσει την παροχή νερού και αποχέτευσης στο σύνολο των 70.000 κατοίκων αυτής της πόλης. Άρα, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε, ούτε παίζουμε», επισήμανε ο δήμαρχος.

Σχετικά με την ανάγκη επιβολής του τέλους, αλλά και με τις προσπάθειες διαχείρισης των οφειλών της ΔΕΥΑΚ ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε «Πρώτα επιβάλλεται από τη νομοθεσία. Όταν έχεις υποχρεώσεις δανειακές, όταν έχεις ένα τεχνικό πρόγραμμα, δεν μπορείς να καταργήσεις το 80%. Αν διαβάσει κάποιος τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο αυτό καταλαβαίνει. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεύτερον, να σας υπενθυμίσω ότι με τις παραλείψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, από φέτος είναι να πληρώνουμε ετησίως ένα εκατομμύριο το χρόνο για την αξία του ρεύματος που δεν πληρώθηκε πριν από κάποια χρόνια και για το φιλικό διακανονισμό που έχουμε με την τηλεθέρμανση. Είναι, περίπου, οκτώ με εννιά εκατομμύρια. Που θα τα βρούμε τα λεφτά; Θα τα γεννήσουμε; Φέτος έγινε μία τρομακτική προσπάθεια από την επιχείρηση να μαζέψει οφειλές της. Έχουν ρυθμιστεί πάνω από εννιά εκατομμύρια οφειλές, ο Δήμος για πρώτη χρονιά στην ιστορία, να δω τι λένε για αυτό οι της προηγούμενης δημοτικής αρχής, πληρώνει τη ΔΕΥΑΚ, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά, πρώτον, για να βοηθήσει τη ΔΕΥΑΚ, γιατί αυτό οφείλει, και, δεύτερον, για λόγους ισοτιμίας».

Στη δήλωση του κ. Μαλούτα ότι οι οφειλές, από τότε που παραδόθηκε η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ στη νέα δημοτική αρχή, αυξήθηκαν κατά 50%, πιο συγκεκριμένα από τα 19 εκατομμύρια ευρώ για τα προηγούμενα 25 χρόνια στα 27 εκατομμύρια σήμερα, ο δήμαρχος απάντησε πως «το χρέος εκτοξεύτηκε το 2015 που ήρθαν τα capital controls. Εκεί πραγματικά εκτοξεύτηκε. Να μας εξηγήσει (ο κ. Μαλούτας) πρώτα και να απολογηθεί γιατί εκτοξεύτηκε από της δικής του θητείας και να του εξηγήσουμε και μετά εμείς γιατί εκτοξεύτηκε, αν εκτοξεύτηκε και τι κινήσεις έγιναν για να συμμαζευτεί αυτό το πράγμα.»

Τέλος, ορισμένα ερωτήματα για την επιβολή του 80%, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΚ, υπέβαλλε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Δεληγιάννης. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε ότι «εδώ και δέκα χρόνια δεν μπορούμε να βρούμε το 65% του νερού που χάνεται και δεν τιμολογείται, έχουμε ότι, επειδή κάποιοι δεν θεωρούσαν τον εαυτό τους υπεύθυνο, η ΔΕΗ να ζητάει από εμάς τρεισήμισι εκατομμύρια και, επειδή δεν την πληρώσαμε, πρέπει να πληρώσουμε τώρα και τέσσερα εκατομμύρια τόκο υπερημερίας και λένε ότι η ΔΕΥΑΚ έχει ανάγκη το 80% τέλος για να επιβιώσει. Ναι, αλλά έχουμε μετρήσει ότι τέσσερα εκατομμύρια είναι πέντε χρόνια 80% της αξίας του νερού; Και πως θα επιβιώσει η εταιρεία αν πληρώσει τη ΔΕΗ που την έχει κάνει μία ρύθμιση – κάθε μήνα πρέπει να πληρώνει κοντά στις εξήντα με εβδομήντα χιλιάδες ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια; Πως αναφέρονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο είναι για δύο χιλιάδες άτομα εκατό χιλιάδες ευρώ, από τα οποία πρέπει να πάρουνε το 80% για να πληρώσουνε αυτά που δεν πληρώσανε στη ΔΕΗ;».

Ε.Σ.