Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος στο οικογενειακό τραπέζι, οι πωλήσεις κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, ενώ φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε νεαρούς καταναλωτές. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι υπαρκτό και μεγαλώνει, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μιλάμε για μια περιστασιακή προσέγγιση-μια «μόδα των καιρών»-αλλά για μια πραγματική ανάγκη στο πλαίσιο των σύγχρονων διατροφικών συνθηκών.

Αυτό οφείλεται τόσο στην αβεβαιότητα που έχουμε για το τι τρώμε, καθώς και στην ανησυχία για το αν αυτό που τρώμε είναι πραγματικά υγιεινό. Σε μια εποχή που το φυσικό προϊόν φαντάζει μακρινό για τον σημερινό καταναλωτή, τα βιολογικά προϊόντα είναι η πιο σίγουρη επιλογή: συνδυάζοντας την παραδοσιακή ποιότητα, την οικολογία και την επιστημονική γνώση προσφέρουν σωστή διατροφή και ποιότητα ζωής.

Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;
Τα βιολογικά προϊόντα προέρχονται από την καλλιέργεια της γης, με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, τοξικών φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων. Η καταπολέμηση των ασθενειών γίνεται με την εύρεση του προβλήματος και την επίλυσή του με φυσικές μεθόδους και οργανικά λιπάσματα.

 

 

 

Γιατί να επιλέξω βιολογικά προϊόντα;
Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν καθαρή τροφή, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Έχουν υψηλή διατροφική αξία. Γεύση όπως τα τρόφιμα που τρώγαμε από τη γιαγιά στο χωριό, αφού συλλέγονται όταν είναι ώριμα, με όλες τις γευστικές αξίες. Έχουν εγγύηση γνησιότητας, γιατί ελέγχονται και πιστοποιούνται από εγκεκριμένους οργανισμούς, που δίνουν τη σφραγίδα τους μόνο στα γνήσια βιολογικά προϊόντα. Είναι πάντα φρέσκα, αφού οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών.

Γιατί οι σεφ και οι μάγειρες προτιμούν βιολογικά προϊόντα;
Πολλοί σεφ και μάγειρες είναι υπέρμαχοι των βιολογικών προϊόντων, γιατί όπως λένε παίρνουν από τα λαχανικά το πλούσιο άρωμα, αλλά και πιο μεστή και έντονη γεύση. Θυμίζουν το φυσικό, το αυθεντικό. Επισκεφθείτε τα κοινωνικά δίκτυα του κτήματος ή προμηθευτείτε μαζί με τα λαχανικά σας τις συνταγές-προτάσεις του μάγειρα Νικόλα Λιάκου, ο οποίος μας τροφοδοτεί συνεχώς με έμπνευση και όρεξη να τρώμε πιο υγιεινά.
Κατά κανόνα τα βιολογικά τρόφιμα εμπεριέχουν μικρότερη ποσότητα νερού λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού στερεού υπολείμματος και περισσότερη «σάρκα», γεγονός το οποίο τα καθιστά να έχουν εντονότερο άρωμα και πλουσιότερη γεύση σε σύγκριση με τα συμβατικά τρόφιμα.

Ποιους εμπιστεύομαι και πως αναγνωρίζω τα βιολογικά προϊόντα;
Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την Ε.Ε. το κτήμα BioYgeia συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟΕΛΛΑΣ.

Τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να αναγνωριστούν από τις ενδείξεις που φέρουν στην ετικέτα τους, όπως η εμπορική ονομασία του προϊόντος, τα στοιχεία επικοινωνίας και τον κωδικός πιστοποίησης της επιχείρησης.

Η ποιότητα κοστίζει αλλά αξίζει;
Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο κάθε μέρα όλο και περισσότεροι καταναλωτές λένε «ναι».. Οι τιμές των βιολογικών προϊόντων οφείλονται κυρίως στη μικρότερη ποσότητα παραγωγής τους, στο υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και στους αυστηρότερους κανονισμούς που επιβάλλονται κατά τη διαδικασία παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης τους. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η ζήτηση έχει φέρει την προσφορά και τα βιολογικά προϊόντα δεν διαφέρουν σημαντικά στις τιμές, από εκείνα της συμβατικής γεωργίας

Το κτήμα BioYgeia, συλλέγει τα προϊόντα την προηγούμενη ή την ίδια μέρα για να φτάσουν σε εσάς και το τραπέζι σας. Τα προϊόντα μας μπορείτε να τα προμηθευτείτε κατ΄οίκον κατόπιν παραγγελίας Τρίτη και Σάββατο, καθώς και από το κατάστημα Βιολογικών προϊόντων Αφθονία{Αμύντα Α.1} και το οπωροπωλείο Βλιαγκόφτη Δημήτρη{Αιόλου 1}. Με την επιλογή να προσθέσετε βιολογικά τρόφιμα στη διατροφή σας, αγοράζετε την διαβεβαίωση ότι έχετε κάνει υγιείς αποφάσεις για εσάς και την οικογένεια σας! Άλλωστε, μην ξεχνάτε και την ρήση του Ιπποκράτη «Ας είναι η τροφή σου το φάρμακο σου και το φάρμακο σου η τροφή σου».

  • Fb: BioYgeia
  • Instagram : @ bio_ygeia