της Βάιας Λαμπροπούλου

Ο Κρόκος ήταν Θεός. Νέος, όμορφος, και καλός αθλητής.

Όταν κάποτε έπαιζε με τον φίλο του Ερμή, πληγώθηκε θανάσιμα από το δόρυ του φίλου του. Τρεις σταγόνες από το αίμα του, πέφτουν στο κέντρο ενός λουλουδιού. Τρία κόκκινα στίγματα. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο γεννήθηκε το φυτό κρόκος. Ψέματα και αλήθεια, αυτό λέει η μυθολογία. Το φυτό είναι βολβός και φυτεύεται σε ξερή γη κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη. Το άνθος ανοίγει την αυγή και μαραίνεται με γοργούς ρυθμούς νωρίς το απόγευμα, πριν ο ήλιος δύσει. Κατόπιν η εργασία μεταβιβάζεται από το χωράφι στο σπίτι όπου διαχωρίζονται τα στίγματα από το υπόλοιπο μέρος του λουλουδιού.

Το τελικό προϊόν είναι πολύ μικρότερο σε γραμμάρια από ότι το φρέσκο λουλούδι. Τα «‘λούδια» όπως συνηθίζουν να τα ονομάζουν οι κάτοικοι της περιοχής Ελίμειας στο νομό Κοζάνης είναι ευαίσθητα, χρειάζονται χέρια και υπομονή. Ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το1971 και έχει την αποκλειστική ευθύνη για την καλλιέργεια, συλλογή και επεξεργασία του κρόκου Κοζάνης. Έχει αποκτήσει σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO καθώς και πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Ο κρόκος Κοζάνης καταχωρήθηκε ως προϊόν προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης το 1999.Έχει αποκτήσει πιστοποιητικό ποιότητας BRC,FDA,BIOSUISSE,KOSHER,HALAL.Είναι μέλος του ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και έχει πιστοποίηση για επιχειρήσεις που επιμένουν και διατηρούν στην Ελλάδα το τρίπτυχο: Παραγωγή, έδρα και ιδιοκτησία. Στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν στην ιατρική.

Σύμφωνα με αναφορές, οι Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης και Γαληνός χρησιμοποιούσαν τον κρόκο ως βασικό συστατικό σε διάφορα ιατρικά σκευάσματα. Είχε παυσίπονη δράση. Η Κλεοπάτρα φαίνεται να τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της. Ο κρόκος έχει θετικά αποτελέσματα στην εγκεφαλική λειτουργία λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει.Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του παρέχει προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκαλούν πρόωρη γήρανση, μπορεί να προστατέψει και από τη γεροντική άνοια, αλλά και από την εκφυλιστική νόσο του Alzheimer. Βοηθάει την καρδιακή λειτουργία καθώς και στη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.

Θεωρείται φυσικό φάρμακο για την επιδερμίδα και ειδικά για τη θεραπεία της ακμής λόγω των αντιβακτηριδιακών του ιδιοτήτων. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του άγχους και του εκνευρισμού. θεωρείται ισχυρό «όπλο» για την ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας. Χρησιμοποιείται και ως αντικαρκινική ασπίδα. Μικρή ποσότητα κρόκου είναι αρκετή για να χαρίσει στα φαγητά κίτρινο χρώμα, δυνατό άρωμα και πικάντικη γεύση. Ταιριάζει ιδανικά με το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες, τα λευκά κρέατα, τα ψάρια, τις σούπες και τις σάλτσες, ενώ συνδυάζεται αρμονικά με άλλα μπαχαρικά. Χρησιμοποιείται όμως και στη ζαχαροπλαστική, στην παρασκευή κέικ, τσουρεκιών και παγωτών.

Κρόκο χρησιμοποιούν και σε κάποιες ποικιλίες μαρμελάδων μαζί με το ροδάκινό του ο συνεταιρισμός Βελβεντού Κοζάνης. «Ω μέγιστε βασιλεύ, σου προσφέρω τα τέσσερα κάλλιστα άνθη του έτους, τον κρόκο, το μενεξέ, το ρόδο και το κρίνο. Ο κρόκος αναλογεί στη φωτιά(…)Τη θερμή του φύση μαρτυρεί το γεγονός ότι βλασταίνει όταν αρχίζει ο Χειμώνας. Είναι το μόνο άνθος που δεν το καίει το ψύχος, αντέχει στο χειμώνα.(επιστολή Μάρκου Ευγενικού προς ον αυτοκράτορα Ιωάννη).

tomorrownews.gr