“ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ” ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

– Τι λέει για τις οικονομικές ανάγκες και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας!

Ένα έργο πνοής για το σύλλογο γονέων και ατόμων με αυτισμό Νομού Κοζάνης εγκαινιάζεται την προσεχή Κυριακή 26 Μαρτίου στον Άργιλο, οπότε και θα γίνουν τα εγκαίνια της δομής που στεγάζει το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αυτισμό και τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης .

Όπως λέει με συγκίνηση μιλώντας στο ράδιοΛόγος και την Λύσανδρο Ρήγα η Ελένη Παφύλη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και ατόμων με αυτισμό Νομού Κοζάνης: Ήταν μια προσπάθεια πολλών χρόνων, με τη συνεργασία όλων των αρχών της πόλης και της περιφέρειας. Καταφέραμε όλοι μαζί, ολοκληρώσαμε τη δομή στήριξης, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες για παιδιά με αυτισμό και νοητική στέρηση και για εκπαίδευση και για διαβίωση. Ο χώρος περιλαμβάνει και ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας . Έναν ξενώνα όπου αναφέρεται ως η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης”.

Οι γονείς των παιδιών με αυτισμό και νοητική στέρηση παλεύουν για αυτή την εξέλιξη από το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2016. Συγκριτικά με άλλες περιοχές, λέει η ίδια, η Κοζάνη είναι η περιοχή που έκανε και το πιο σύντομο χρονικό διάστημα από την ένταξη της πρότασης για την κατασκευή του έργου.

Ο χώρος είναι διαμορφωμένος, κυρίως, ως σχολείο, γιατί τα προγράμματα που εφαρμόζουμε είναι κυρίως εκπαιδευτικά. Δεν είναι απλή δημιουργική απασχόληση. Τα παιδιά εκπαιδεύονται σε σχέση με την αυτοεξυπηρέτηση. Εκπαιδεύονται, επίσης και για το εκπαιδευτικό γλωσσικό αντικείμενο. Τα πιο λειτουργικά παιδιά έχουν και εξωτερικές δράσεις  που συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση τους . Το σύνολο των παιδιών είναι στα 25 άτομα.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει και η λειτουργία των δομών υποστηριζόμενης διαβίωσης , όπου προγραμματίζεται για βραχεία φιλοξενία στην αρχή ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν τα παιδιά και στη συνέχεια για πιο μακροχρόνια φιλοξενία.

Τα έξοδα για τη στέγη  είναι πολλά και τα λιγοστά  έσοδα και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες . Όπως λέει σχετικά η κ. Παφύλη, “Αν και η δομή έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες  για να ανταπεξέλθουμε στη θέρμανση που είναι σημαντικό το κόστος της. Καθώς και στη μισθοδοσία του προσωπικού, μιας και απασχολούνται 10 άτομα στο Κέντρο Ημέρας. Χρειάζεται οικονομική  ενίσχυση και υπάρχει υποστήριξη από τους πολίτες της Κοζάνης, ακόμη, όμως δεν έχει γίνει κάποια πρόταση για ενίσχυση του προϋπολογισμού στην περιφερειακή αρχή, ώστε να υποστηριχθούν τα λειτουργικά έξοδα”, τόνισε.

Ωστόσο ο κόσμος βοηθάει και η τοπική κοινωνία είναι στο πλευρό των παιδιών με αυτισμό. Όπως απαντάει σχετικά η κ. Παφύλη, δεν υπάρχει καχυποψία του κόσμου, αλλά επειδή η δομή λειτουργεί από το σύλλογο και οι γονείς έχουν υποχρεώσεις, καθυστερούν να βγουν προς τα έξω.” Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της κοινωνίας με την έννοια των προγραμμάτων εθελοντισμού. Κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα για να ζητήσουμε τη βοήθεια του κόσμου” λέει χαρακτηριστικά .

Υπάρχει πλέον το κέντρο αναφοράς του συλλόγου, με βασικό και κυρίως τα παιδιά να βρίσκονται σε οργανωμένο χώρο, άνετο και να προσφέρεται για αυτό που τα παιδιά έχουν ανάγκη.

Τέλος, η κ. Παφύλη απηύθυνε το μήνυμά της προς τον κόσμο, λέγοντας πως “είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά είμαστε όλοι ίσοι”, στέλνοντας μηνύματα κοινωνικής αποδοχής προς όλους τους συμπολίτες μας.

Β.Σ.