Σύμφωνα με στοιχεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης σημαντική μείωση των μαθητών καταγράφεται στο δήμο Βοΐου. Τη σχολική χρονιά 2011-2012 ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά ήταν 908, το 2014-15 έφτασε στους 819 , το 2016-17 έπεσε στους 767 και τη νέα χρονιά 2018-2019 μόλις στους 692.Αν κανείς παρατηρήσει τα στοιχεία της τελευταίας οχταετίας διαπιστώνει μια σταθερά μειούμενη τάση στο Βόιο, η οποία διαφοροποιείται από τον αρχικό αριθμό σε ποσοστό που αγγίζει το 28%!

Μείωση των μαθητών καταγράφεται και στο δήμο Εορδαίας σε πολύ μικρότερο ποσοστό, ο οποίος όμως φτάνει στο 10%.Από τους 3083 συνολικά μαθητές την σχολική χρονιά 2011-12 καταλήξαμε στους 2634 την χρονιά 2018-19. Σταθερή είναι η κατάσταση στο δήμο Κοζάνης και ελαφρώς μειούμενη στο δήμο Σερβίων –Βελβεντού. Συνολικά σε επίπεδο νομού δεν υπάρχει μείωση των εγγραφών στα δημοτικά, γεγονός που εξηγείται εύκολα με τις μετακινήσεις οικογενειών από τα χωριά στην πόλη με τα πρώτα να ερημώνονται.

Πέρα από το δημογραφικό που αποτελεί σοβαρό ζήτημα για ολόκληρη την χώρα, συνειδητοποιούμε ότι η μείωση μαθητών στο Βόιο έχει να κάνει με το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής με τα πολυάριθμα διάσπαρτα χωριά και τη δυσκολία στις συγκοινωνίες.

Από τη στιγμή που η υποχρεωτική εκπαίδευση ακολουθεί αυτή την πορεία, οι αριθμοί από μόνοι τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Δημιουργείται πλεόνασμα εκπαιδευτικών, σχολεία θα κλείνουν ή θα συγχωνεύονται .Αν δεν στηριχτεί η ελληνική οικογένεια που συστηματικά απαξιώνεται, θα καταντήσουμε κοινωνία γερόντων. Τα μέτρα αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας ακόμη αναζητούνται.

Ιωάννα Παπαδημητρίου