Με αφορμή το Δελτίο Τύπου του Περιφερειακού Συμβούλου Μακεδονίας Παναγιώτη Κώττα, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος Καλλιόπη Κυριακίδου, θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας για το Φυσικό Αέριο.

Ακολουθεί η τοποθέτηση της κας Κυριακίδου:

Ξεκινώντας θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κώττα που με δίνει την αφορμή με τις ανακρίβειες που κατέθεσε, για να καλύψει το πολιτικό τους κενό, να κάνω την παρακάτω ενημέρωση.

Για την ουσία του θέματος αναφέρουμε τα εξής:

Το φυσικό αέριο, δήλωσε ο κ. Κώττας, ακούστηκε πρώτη φορά από τον κ. Καρυπίδη το 2014. Ήταν αδύνατο να συμβεί διαφορετικά, μιας και μόλις λίγους μήνες πριν αναλάβουν τη διοίκηση της Περιφέρειας είχε γίνει η πρώτη ενημέρωση από τους υπεύθυνους του TAP για τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή μας. Το έργο ξεκίνησε στα μέσα του 2016, στη δική τους θητεία δηλαδή.

Μην είμαστε αχάριστοι και δεν αναφέρουμε ότι πρώτη η Περιφερειακή Αρχή του κ. Δακή είχε προχώρησε άμεσα, μέσω ανάθεσης στην ΑΝΚΟ, στην εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας-σκοπιμότητας διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές Καστοριάς, Μανιακών, Άργους Ορεστικού και χρήσης του στα Γρεβενά. Η συγκεκριμένη μελέτη της τότε Περιφερειακής Αρχής, που αποτελεί και το μόνο χειροπιαστό έργο, ήταν καθοριστικής σημασίας στο να πείσει ο κ. Καρυπίδης, που στο μεταξύ ανέλαβε, τη ΔΕΠΑ και την τότε κυβέρνηση ότι το εγχείρημα της διανομής ΦΑ είναι εφικτό. Έτσι ο αγωγός TAP από αγωγός διέλευσης πλέον συμφωνήθηκε να αφήσει στις θέσεις Ποριά και Περδίκκα αναμονές. Κάτι διαφορετικό θα ήταν αδιανόητο.

Για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση, η ύπαρξη αναμονών δε σημαίνει και παροχή φυσικού αερίου. Η παροχή ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του TAPπου ήδη έχουμε, θα πρέπεινα ενταχθεί στο προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) και να εγκριθεί έπειτα από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Ο ΔΕΣΦΑ είναι αυτός που θα κάνει τους σταθμούς αποσυμπίεσης, ώστε μετά να μπορεί η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου) να κατασκευάσει τα δίκτυα. Αυτό πράγματι προβλέφθηκε για την Ποριά, αλλά για τον Περδίκκα ούτε λόγος.

Κανείς δεν αντιλέγει ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των δικτύων Φ.Α. για την Καστοριά, Μανιάκους, Άργος Ορεστικό και Γρεβενά. Συγκεκριμένα 12.600.000€ από το εθνικό ΠΔΕ και 1.000.000€ από το τρέχων ΕΣΠΑ. Εδώ σημειώνω ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 2023. Το επόμενο ΠΕΠ δεν χρηματοδοτεί δράσεις που αφορούν ορυκτούς πόρους, δηλαδή και το φυσικό αέριο.

Ο αρχικός προγραμματισμός, όπως ανέφερε και ο κ. Κώττας, ήταν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες στο τέλος του 2019. Επίσης, στο πλάνο ήταν 35 πόλεις για τις οποίες υπήρχε διαφορετικός χρονικός προγραμματισμός κατασκευής δικτύων και μάλιστα κατά κύριο λόγο προηγούνταν χρονικά από εμάς. Αλήθεια, κ. Κώττα, δεν σας προβλημάτισε καθόλου ότι δε σκάφτηκε πουθενά ούτε ένα μέτρο δίκτυο μέχρι σήμερα, άρα σημαντικές καθυστερήσεις, και να προβείτε άμεσα σε ενέργειες; Προβήκατε άμεσα σε κάποια ενέργεια;

Οι καθυστερήσεις ήταν ορατές από εμάς και αυτό μας ανησύχησε. Ο χρόνος στην περίπτωσή μας πέρα από τις κοινωνικές συνέπειες θέτει σε κίνδυνο την χρηματοδότηση και επομένως όλο το εγχείρημα. Επαναλαμβάνουμε, πέρα από το 2023 δεν μπορούμε να μιλάμε για χρηματοδότηση υποδομών Φ.Α. Και να τονίσουμε εδώ ότι οι καθυστερήσεις προκύπτουν καθαρά από την προηγούμενη Διοίκηση της ΔΕΔΑ, καθώς να πούμε ότι και η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ δεν άλλαξε. Επομένως, μην τα ρίχνουμε όλα στην Κυβέρνηση όταν θέλουμε να καλύψουμε τις δικές μας ανεπάρκειες. Απλά σας τύλιξε ένα πέπλο εφησυχασμού!

Και όπως αναφέραμε το θέμα μας ανησύχησε και έγινε αναφορά από νωρίς ακόμα και σε συναντήσεις κατά τόπους στους Δήμους που είχαμε με αφορμή τη συζήτηση για την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ. Αλλά εσείς κ. Κώττα λείπατε…

Για τον Περδίκκα τί να πούμε… Υπάρχει αναμονή και ευαγγελίζεστε ότι εξασφαλίσατε Φ.Α. στην περιοχή. Παράλληλα λέτε ότι εάν δεν υπάρχει κάποιο επενδυτικό πλάνο φυσικά και δεν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής των δικτύων. Και συμπληρώνετε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ανάγκη παρά μόνο μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Μην εκτίθεστε. Η απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε από το 2015. Ήδη ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έκλεισε το 2015. Την άνοιξη του 2021 κλείνει ο ΑΗΣ Αμυνταίου καθώς συμπλήρωσε ήδη από το 2017 τις ώρες λειτουργίας του και λειτουργεί τώρα με άτυπη παράταση από τον κ. Σταθάκη για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης. Το 2021 κλείνει αντίστοιχα και ο ΑΗΣ Καρδιάς. Η ΔΕΤΥΠ (τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας) απεγνωσμένα από τον Μάρτιο κινήθηκε σε επαφές με τη ΔΕΔΑ και το ΔΕΣΦΑ. Κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας και Αμυνταίου, εκτός του ότι δεν θα υπάρχει προοπτική συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και από Φ.Α.. Τα γνωρίζατε. Ποιος ήταν ο προγραμματισμός σας; Εδώ φαίνεται ένα σοβαρό πολιτικό κενό και γίνεται άστοχη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών. Μάλλον εσάς έχει πιάσει πανικός.

Και αυτήν την ανησυχία μας επιβεβαίωσε κλιμάκιο της ΔΕΔΑ που μας επισκέφθηκε πριν τρεις βδομάδες. Ο προγραμματισμός ήταν να ξεκινήσουν το 2022, αφού και ο ΔΕΣΦΑ στο δεκαετές επιχειρηματικό πλάνο που κατέθεσε στη ΡΑΕ προς έγκριση προέβλεπε κατασκευή σταθμού αποσυμπίεσης μόνο στη θέση Ποριά για αρχές του 2022. Χρονολογία που έκανε ορατή την απώλεια του έργου του δικτύου. Ο Περδίκκας πουθενά στον χάρτη.

Πράγματι, ενεργοποιηθήκαμε αμέσως και προκαλέσαμε συνάντηση με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη στις 13 Νοέμβρη στα γραφεία του ΔΕΣΦΑ στην Αθήνα παρουσία εκπροσώπων της ΔΕΔΑ και ΡΑΕ. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για έναρξη κατασκευής των δικτύων το 2020, καθώς επίσης δρομολογείτε και ο σχεδιασμός και κατασκευή υποδομών για τον Περδίκκα για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. (βλ. συνημμένο έγγραφο)
Αυτή είναι, λοιπόν, η κατάσταση προς γνώση των πολιτών αλλά και του κ. Κώττα, για να μην υπάρχουν εσκεμμένες παρερμηνείες και παραπληροφόρηση. Κατατέθηκε έντιμα και με στοιχεία και όπως την ακούσαμε αυτήκοες από τους ιθύνοντες του ΔΕΔΑ της ΔΕΣΦΑ και ΡΑΕ και σύντομα θα υπάρξει σχετική ενημέρωση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο από κλιμάκιο της ΔΕΔΑ.

Με τιμή

Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος

Καλλιόπη Αλ. Κυριακίδου

 

Πηγή:https://orizontespress.gr/