Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ζήτημα της μετεγκατάστασης του οικισμού.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στο χρονικό της υπόθεσης και τις θέσεις των κατοίκων, όπως αυτές εκφράστηκαν στο υπόμνημα της 28ης Απριλίου 2020 ενώ, τέλος, τίθενται τα ερωτήματα για τις σκέψεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τα χρονοδιαγράμματα και την χρηματοδότηση, δεδομένου και της απόφασης για πλήρη απολιγνιτοποίηση της περιοχής.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση για το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Ακρινής, όπως εξάλλου το είχα αναφέρει στους κατοίκους και την κοινοτική αρχή, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης μου στην περιοχή. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα να μάθουν από τους πιο αρμόδιους φορείς και μέσω μιας επίσημης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τον τόπο, τις περιουσίες και τις ζωές τους. Προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μια αναφορά εδώ και 11 μήνες για το ζήτημα της Ακρινής, παρά μόνο αφήνοντας διαρροές και θρέφοντας τοπικούς παραγοντισμούς. Όλοι μας, αλλά ιδιαίτερα οι κάτοικοι του οικισμού, περιμένουμε να ακούσουμε με προσοχή την επίσημη θέση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ ».

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: «Ποιο είναι το σχέδιο για την μετεγκατάσταση της Ακρινής;»

Με το άρθρο 28 του Ν.3937/2011 είχε προβλεφθεί η μετεγκατάσταση του οικισμού της Ακρινής Κοζάνης, για λόγους που αφορούσαν την «δημόσια ωφέλεια που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και προς προστασία της ποιότητας ζωής» των κατοίκων. Στο ίδιο άρθρο προβλεπόταν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, οριζόταν ότι το κόστος θα βάραινε κατά το ήμισυ την ΔΕΗ και κατά το υπόλοιπο τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τέθηκε χρονικός περιορισμός δέκα (10) ετών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με το άρθρο 147 του Ν.4495/2017, τροποποιήθηκε το ως άνω άρθρο και ορίστηκαν οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ για υποβολή σχεδίου για την απαλλοτρίωση του οικισμού, όπως και για τη μετεγκατάσταση, αναφέροντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Στις 9/11/18, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε τονίσει ότι η ΔΕΗ είχε υποβάλει σχέδιο για τη μετεγκατάσταση, είχε δρομολογηθεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος, ενώ εκκρεμούσε η επίλυση του ζητήματος του κόστους.

Στις 7/12/19, έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο της Κοζάνης, με σκοπό την χάραξη του οδικού χάρτη για τις επόμενες ενέργειες στο ζήτημα της μετεγκατάστασης, όπου τέθηκε, εκτός των άλλων, το αίτημα της συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δυστυχώς, η επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στον νομό Κοζάνης στις 8/2/20, έγινε βεβιασμένα, χωρίς συνεννόηση με

τις τοπικές αρχές, ακριβώς για να αποφευχθούν οι εύλογες αντιδράσεις για το ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Ως συνέπεια αυτής της πρακτικής, η συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών συνομιλητών απεχώρησε από την ημερίδα -στην οποία επρόκειτο να τεθούν και τα ζητήματα για την μετεγκατάσταση του οικισμού- καταγγέλλοντας την έλλειψη σεβασμού από την πλευρά του Υπουργείου.

Για το ζήτημα της Ακρινής δε, ο κ. Χατζηδάκης δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στην Πτολεμαΐδα, ούτε στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση (6/3/20), παρά το γεγονός ότι, στην ομιλία μου ζήτησα να παραθέσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι το κοινοτικό συμβούλιο της Ακρινής, με την από 28/4/20 επιστολή του, καταγράφει την αγωνία των κατοίκων του οικισμού για την επερχόμενη παρέλευση της νομοθετικής προθεσμίας (31/03/21), ενώ ζητά την στήριξη του αιτήματος της μετεγκατάστασης από τις υπερκείμενες αρχές.

Παράλληλα, διαπιστώνεται καθημερινά ότι το σημερινό μετέωρο καθεστώς δημιουργεί μεγάλη δυστοκία στην συντήρηση βασικών υποδομών της Ακρινής μιας και οι αρμόδιες αρχές, ευλόγως, διστάζουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην περιοχή, ελέω της ανακοινωμένης μετεγκατάστασης.

Εύλογη, επίσης, είναι η ανησυχία των κατοίκων για την τύχη της μετεγκατάστασης, δεδομένης της απόφασης της κυβέρνησης αφενός να προχωρήσει σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση και αφετέρου να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις ζωτικών τμημάτων της ΔΕΗ, ισχναίνοντας την πιθανότητα για χρηματοδότηση του σχεδίου.

Επειδή οι κάτοικοι βιώνουν σημαντική υποβάθμιση του οικισμού που διαβιούν,
Επειδή δεν μπορούν να ζουν σε αβεβαιότητα, δεδομένου ότι έχουν εκπληρώσει όλες τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (ανεύρεση και επιλογή χώρου μετεγκατάστασης),
Επειδή η ποιότητα ζωής στην περιοχή έχει υποβαθμιστεί λόγω της μετέωρης κατάστασης που υφίσταται,
Επειδή δεν υπάρχει καμία μέριμνα, αναφορά, συνάντηση, ούτε καν μνεία για το ζήτημα της μετεγκατάστασης ενώ προσεγγίζουμε τον ένα χρόνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Ερωτάσθε:
– Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής;
– Σε ποια φάση ακριβώς βρίσκονται οι ενέργειες τόσο του Υπουργείου, όσο και της ΔΕΗ, για την επίλυση του ζητήματος;
– Υπάρχει πρόβλεψη για την άμεση επίλυση του θέματος, δεδομένου ότι δεν έχετε αναφερθεί ποτέ δημόσια για την μετεγκατάσταση;
– Πως θα επηρεάσει ο σχεδιασμός σας για την απολιγνιτοποίηση την μετεγκατάσταση της Ακρινής;

Η ερωτώσα βουλευτής
Καλλιόπη Βέττα