“ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ” : ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” ΤΗΣ ΔΕΗ, ΠΟΥ ΜΕ ΦΟΡΤΙΖΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ

Με πολύ συγκίνηση σήμερα πήρα από το Σωματείο “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” της ΔΕΗ ένα πολύ τιμητικό για μένα αναμνηστικό σε μεταλλική μινιατούρα, αντίγραφο του τεράστιου τροχού ενός εκσκαφέα αποκάλυψης και εξόρυξης λιγνίτη.

Πίσω από το εντυπωσιακό σε σχέδιο αφιέρωμα υπάρχει η ακόλουθη εξαιρετικά τιμητική για μένα πλακέτα που αναφέρει:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”

Τιμής Ένεκεν
Στον κ. Κίμωνα Στεριώτη για τη συνολική προσφορά και ουσιαστική του συμβολή στη θεμελίωση του θεσμού “Μνήμες Λιγνίτη”.

Ήδη, τηλεφωνικά ευχαρίστησα τον Συνάδελφο Σάκη Μάστορα, γενικό γραμματέα του “ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ” για να μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες μου προς τα μέλη του ιστορικού αυτού Σωματείου.

Πραγματικά δεν ξέρω πως να εκφράσω από τη μια τη συγκίνησή μου για την τιμή που μου κάνουν οι Συνάδελφοί μου και από την άλλη την Ευγνωμοσύνη μου ως Έλληνα Πολίτη για το τεράστιο έργο ΄που έχουν προσφέρει και προσφέρουν οι λιγνιτωρύχοι και όλοι οι Συνάδελφοι Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ.

Οι Λιγνιτωρύχοι πάντοτε ήσαν και παραμένουν εκτεθειμένοι σε εξαιρετικά ακραίους Κινδύνους και κάτω από τις χειρότερες κλιματικές συνθήκες αξιοποιώντας τα αποθέματα Λιγνίτη – το Στρατηγικό Καύσιμο της Ελλάδας – για να πραγματοποιηθούν ο Εξηλεκτρισμός και η Οικονομική Απογείωση της Ελλάδας!

Με τους Λιγνίτες και τους Λιγνιτωρύχους η Ελλάδα απέκτησε – για πρώτη φορά στην Ιστορία της – την Ενεργειακή Ανεξαρτησία της!
Η Ελληνική Κοινωνία χρωστάει πάρα πολλά για την Ευημερία της σε αυτούς τους “άγνωστους λιγνιτωρύχους”, για να έχουμε όλοι εμείς καθημερινά, όλες τις ώρες του 24ώρου, ηλεκτρικό ρεύμα για φωτισμό, θέρμανση, κίνηση μηχανών κλπ.

Αρκετοί από αυτούς τους “άγνωστους ήρωες” σκοτώθηκαν την ώρα του “κοινωνικού καθήκοντος”, όπως και πολλοί άλλοι Συνάδελφοι από τη Διανομή, τη Μεταφορά και την Παραγωγή.
Πάντοτε στη μνήμη μου θα έχω ανεξίτηλη την εικόνα εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν σοβαρά και που τους συνόδεψα στην τελευταία κατοικία ή στους προθαλάμους των ΜΕΘ…
Γι΄ αυτούς τους λόγους θεωρώ Ύψιστη Τιμή για μένα την απονομή της σχετικής αναμνηστικής και τιμητικής πλακέτας από τους Συναδέλφους μου στα Ορυχεία!

ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΛΙΓΝΙΤΗ”;

Είναι ένας ξεχωριστός αγώνας δρόμου που γίνεται κάθε χρόνο στην Πτολεμαϊδα, που δεν έχει όμοιό του σε άλλο μέρος του κόσμου!
Είναι ένας αγώνας δρόμου για να αναδειχθεί η τεράστια κοινωνική προσφορά των Λιγνιτωρύχων εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και τη συμβολή και το ρόλο του λιγνίτη και της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το Σωματείο ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ θεσμοθέτησε αυτό τον μοναδικό αγώνα στον ίδιο δρόμο που νύχτα μέρα ανεβοκατέβαιναν οι Λιγνιτωρύχοι – μέσα σε κρύο, σκόνη και ζέστη – για να τροφοδοτείται ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα με πολύ φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

Για μας που προλάβαμε να ζήσουμε με λάμπες πετρελαίου και λίγες ώρες ηλεκτρισμού στο χωριό (Κορωπί, 24 μόλις χλμ από την Αθήνα…) ξέρουμε την τεράστια σημασία που είχε ο εξηλεκτρισμός για να ζήσουμε καλλίτερα!!!

ΤΙΣ ΠΙΟ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ
Θερμά ευχαριστώ το Σωματείο “ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ” για την πολύ Μεγάλη Τιμή που μου έκανε να με θυμηθεί και να με τιμήσει. Αν και νοιώθω ότι μόνον το υπηρεσιακό μου καθήκον έκανα στον Όμιλο ΔΕΗ και τίποτα περισσότερο.

Με τους Συναδέλφους μου στη ΔΕΗ πέρασα τα πιο σπουδαία χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής και ευχαριστώ όλους για όλα όσα απλόχερα μου προσέφεραν με τις τεράστιες γνώσεις και εμπειρίες τους. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες ενεργειακές κρίσεις, ελλείψεις σε ακραίες θερμοκρασίες, ακόμη και απειλές για γενικευμένο black-out κλπ κλπ.
‘Ομως, στα χρόνια μου που πέρασα στη ΔΕΗ αντιμετώπισα και τις μεγαλύτερες ¨φουρτούνες” και “πολιτικές ίντριγκες”. Οι “συγκρούσεις συμφερόντων” ήσαν τεράστιες και πέρα από κάθε πολιτική φαντασία. Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε ακραίες καταστάσεις που Μοναδικό Στόχο είχαν τελικά την ίδια την ύπαρξη της ΔΕΗ και το “μοίρασμα” της τεράστιας “ενεργειακής πίτας”…

Αλλά αυτά είναι πλέον Παρελθόν και πρέπει να κοιτάξουμε το Μέλλον:
– Για το 2021 εύχομαι στους εργαζόμενους μέλη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και στις οικογένειές τους τις Καλλίτερες Ευχές για Υγεία και Ευτυχία.
– Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 2021, εύχομαι η Νέα Χρονιά να είναι η Νέα Αφετηρία για την Ενεργειακή Οικονομία της Ελλάδας και ειδικότερα για τη ΔΕΗ. Για να γίνουμε ξανά η χώρα με το φθηνότερο ρεύμα στη Δυτική Ευρώπη και με τις χαμηλές τιμές του να υποστηριχθούν πολλές και διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις με χαμηλές τιμές ρεύματος.

Να υπενθυμίσω και τη ¨μεγαλύτερη καινοτομία” των Επαναστατημένων και πάμπτωχων Ελλήνων: η ατμοκορβέτα “ΚΑΡΤΕΡΙΑ” αξιοποίησε πρώτη στον κ΄σμο για πολεμικούς σκοπούς τη συνδυασμένη χρήση αιολικής ενέργειας και καύση κάρβουνου… Ανεξαρτήτως ισχύος ανέμων το κάρβουνο εξασφάλιζε μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αντιπάλων…

Επομένως, η Ελληνική Ενεργειακή Οικονομία θα κερδίσει τον “ενεργειακό πόλεμο” εάν εξασφαλίσει τους καλλίτερους συνδυασμούς Ενέργειας από οικονομικής και περιβαλλοντικής πλευράς…

Η ΔΕΗ έχει την Τεχνογνωσία για να γίνει η “ΝΕΑ ΚΑΡΤΕΡΙΑ” της Ενεργειακής Οικονομίας μας!

Με τις πιο θερμές ευχαριστίες μου για τη Συνεργασία

ΚΙΜΩΝ Π. ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
δρ Οικονoμολόγος, τέως διευθυντής Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ

Πηγή fb:Κίμων Στεριώτης