Όταν κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 2011 η ανατριχιαστική ταινία Contagion του σκηνοθέτη Στίβεν Σόντεμπεργκ, κανείς δεν υποψιαζόταν την προφητεία της. Οι εξαιρετικές ερμηνείες του Ματ Ντέιμον, της Μαριόν Κοτιγιάρ, του Τζούντ Λο, της Γουίνεθ Πάλτροου και άλλων σπουδαίων ηθοποιών, σε έβαζαν σε ένα εφιαλτικό τοπίο που νόμιζες πως μόνο η σκηνοθετική μαεστρία μπορούσε ν’ αποτυπώσει τόσο έντονα το ερεβώδες σενάριο μιας πανδημίας.

Εννιά χρόνια μετά, τα μέσα ενημέρωσης έντυπα και μη, αναπαράγουν με τον πιο τραγικό τρόπο σκηνές ενός ακόμα πιο φρικτού σεναρίου που καταγράφεται με δελτία θανάτου, με αριθμούς διασωληνωμένων και με λίστες νοσούντων, σε μια στυγερή πραγματικότητα. Η Ανθρωπότητα σε περιδίνηση μιας μολυσματικής μετάδοσης που την βυθίζει ανελέητα όλο και περισσότερο στο σκοτεινό άθροισμα των ιατρικών ανακοινωθέντων. Αυτά τα ανακοινωθέντα που οι αριθμοί τους σου κόβουν την ανάσα, έγιναν η καθημερινότητα που μας ορίζει πλέον υπαρξιακά, σ’ ένα απελπισμένο αύριο που μετράει τις «απώλειές», αλλοίμονο και φιλικών μας προσώπων.

Χθες ήταν ο Σάκης, προχθές ο Βασίλης, λίγο πιο πριν ο Κώστας και ο καθένας μετράει τους δικούς του φίλους-γνωστούς, που έφυγαν απρόσμενα μόνοι, τυλιγμένοι στο σεντόνι του φόβου που τους περιόριζε. Στο πλάνο του φόβου οι κολασμένοι του Κόσμου όλου, που αναζητούν την σωτηρία στην επιστημονική κοινότητα και την ελπίδα για ένα εμβόλιο, μια φαρμακευτική αγωγή, που θα φέρει τη λύτρωση. Που θα δώσει πίσω τις ζωές μας. Που θα μας επιστρέψει στην κανονικότητα.

Κρατώντας τις συμβουλές των ιατρών και τηρώντας τα μέτρα της Πολιτείας, προσπαθούμε απεγνωσμένα να προστατευθούμε όσο μπορούμε από τον ιό και συντηρούμε τη λογική μας μέσα στον παραλογισμό που εκτρέφει ο τρόμος. Μόνοι, ατρόμητοι και επιδεικτικά υποψιασμένοι οι συνομωσιολόγοι της διπλανής πόρτας, της εξεζητημένης ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της περισπούδαστης αμπελοφιλοσοφίας που απλώνονται με την ίδια ευκολία του ιού. Αμφισβητούν την επιστήμη, την ιατρική κοινότητα, τον αγώνα και τις θυσίες του νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και τον θάνατο από τον κορονωιό και τον αποδίδουν όπου αλλού, λες και ο κορονωιός είναι συγγενής τους και τον απενοχοποιούν. Αμφισβητούν τους επιστήμονες ενώ ο χάρος χορεύει δίπλα τους, με μια ανευθυνότητα που βάζει σε κίνδυνο το σύνολο της κοινωνίας. Ανακαλύπτουν παγκόσμιες συνομωσίες που κρύβουν πίσω τους τσιπάκια, ηλεκτρονικές συχνότητες και φτάνουν μέχρι τον Μπίλ Γκέϊτς που θέλει να μας ελέγχει την προσωπική ζωή. (Ειλικρινά δεν μπορούσα να φανταστώ το ενδιαφέρον του για την ταπεινότητά μου) Το γεγονός των προσωπικών μας αριθμών που χρησιμοποιούμε στα διάφορα έγγραφα μας, τους κωδικούς που συναλλασσόμαστε, τις ιντερνετικές πράξεις που κάνουμε, τους έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι δεν έχουμε τίποτα κρυφό και ότι τα αποδεχτήκαμε γιατί διευκολύνουν τη ζωή μας;

Προφανώς είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από μερικούς αιώνες πίστευαν πως η Γη είναι επίπεδη, πως ο ήλιος γυρίζει γύρω της και πως πλέον οι εξωγήινοι ζούνε ανάμεσά μας. (Το τελευταίο οφείλω να τους το αναγνωρίσω). Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που η σκέψη τους προηγείται της γνώσης και ο κόσμος τους ορίζει το σύμπαν. Δηλώνουνε ΨΑΓΜΕΝΟΙ και είναι έτοιμοι ν’ ακολουθήσουν τον κάθε επιτήδειο ή παρανοϊκό με τη ΑΦΕΛΕΙΑ της αγέλης, εκφράζοντας την πίστη τους με εξυπνακίστικες θεωρίες ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΥ τύπου. Παράγωγα ενός ΙΣΜΟΥ που καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στις κοινωνίες μας, αφού η άγνοια είναι ευκολότερη από τη προσπάθεια της γνώσης που σε προστατεύει. Και βέβαια πάνω σ’ αυτόν τον ΙΣΜΟ έχουν κτιστεί οι πλέον ανόητες και επικίνδυνες αντιδράσεις.

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ-ΤΑΡΤΟΥΦΙΣΜΟΣ-ΝΤΑΝΤΑΙΣΜΟΣ και βάλε, μέχρι να συναντήσουμε τον πιο αντιπροσωπευτικό ΙΣΜΟ τον ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ που συνοδεύει τον ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ. Αντιπροσωπευτικά είδη των κοσμοκρατόρων του ΙΣΜΟΥ στη Διεθνή σκηνή, είναι ο λαχανόκηπος του Μπολσοναρ-ισμού, του Ερντογαν-ισμού, του ΤΡΑΜΠ-ΙΣΜΟΥ και άλλων παραφυάδων. Διαλέγεις από το καλάθι τη λαχανίδα του ΔΙΑΛΟΓ-ΙΣΜΟΥ που σε εξιτάρει και την ακολουθείς. Άσε όμως ήσυχους τους Γιατρούς και τους Νοσηλευτές να παλεύουν στην άνιση μάχη με τον Κορονωϊό θρηνώντας και τα δικά τους θύματα. Άσε την κοινωνία να βγάζει τα δικά της συμπεράσματα μέσα από τον καθημερινό της Γολγοθά και μη σνομπάρεις τους εξαιρετικούς μας Επιστήμονες χυδαιολογώντας μάλιστα με αναρτήσεις που μας προσβάλλουν όλους.

ΥΓ. Φυσικά και τα λάϊκ σε τέτοιες αναρτήσεις προσυπογράφουν την ταυτοποίησης τους με τον ΙΣΜΟ.

Μαγκλάρας Βασίλης

[email protected]