H πρόταση του Κωστή Μουσουρούλη, συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης με τη συμπαραγωγική μονάδα στην Καρδιά εξασφαλίζει τη συνέχεια των τηλεθερμάνσεων σε Κοζάνη -Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα κρατά τη ΔΕΗ στην περιοχή, ως έναν ισχυρό παίχτη που διαθέτει βιομηχανική κουλτούρα σε μια περίοδο που εκείνη έχει άλλες βλέψεις, όπως τις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση.

Η προτεινόμενη διαδημοτική συνεργασία των τριών ενεργειακών δήμων για την τηλεθέρμανση των πόλεών τους μέσα σε ένα πλαίσιο περιφερειακής συνείδησης λύνει πολλά προβλήματα. Φυσικά δεν είναι εύκολο να γίνει, όταν ο κάθε δήμος έχει άλλη δυναμικότητα, χρέη, περιουσιακά στοιχεία. Το δύσκολο όμως κομμάτι της επένδυσης επιλύθηκε με το κοστοβόρο έργο να αναλαμβάνει η ΔΕΗ.

Η αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων ενεργειακών υποδομών και της Πτολεμαΐδας 5 καθησυχάζει την τοπική κοινωνία. Η Πτολεμαΐδα θα συνδεθεί ως τα τέλη του 2022 με την μονάδα 5 και μέχρι το 2028 θα τροφοδοτείται από εκείνη. Παράλληλα θα συνδεθεί και με τη ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά. Εφόσον μάλιστα μπαίνει στο σύστημα κατά προτεραιότητα ως πλήρως αντιρρυπαντική μονάδα διασφαλίζεται και η τρέχουσα τιμή της τηλεθέρμανσης. Η καύση του λιγνίτη με απλά λόγια είναι και αυτή που θα διατηρήσει τις τιμές με το δεδομένο ότι το φυσικό αέριο είναι κατά πολύ ακριβότερο τουλάχιστον κατά 2, 2 μονάδες.

Φυσικό αέριο, λιγνίτης και ηλεκτρομπόιλερ θα αποτελέσουν το βασικό μείγμα καυσίμου της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τη ΔΕΗ. Όσο για τη συνέχεια της Πτολεμαΐδας 5 μετά το 2028 ακόμα δεν έχει αποφασίσει η ΔΕΗ ποιο μείγμα καυσίμου θα επικρατήσει. Δεν αποκλείεται και η συνέχεια με λιγνίτη με την ωρίμανση των τεχνολογιών δεσμεύσεων και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είτε ακόμα και με υδρογόνο, αφού τα ορυκτά καύσιμα πλέον δεν θα επιδοτούνται.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Μια μεγάλη επένδυση στον ορίζοντα για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου στην ενεργειακή «Καρδιά» του λεκανοπεδίου – Καθοριστικός παράγοντας η ΔΕΗ

Μονάδα συμπαραγωγής φυσικού αερίου με επενδυτή τη ΔΕΗ ή τους δήμους; – Δεν αποκλείεται η συνέχιση της Πτολεμαΐδας V

Αυτή τη λύση έδωσε ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης για τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης και Πτολεμαΐδας