Πρόγραμμα κατάρτισης κροκοπαραγωγών

Ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγών Κοζάνης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1 Ιουνίου την πρώτη επίσημη εξαγωγή συσκευασμένου κρόκου στην Κίνα 1 κιλού. Παράλληλα αναφέρθηκε στην έναρξη του 1ου προγράμματος κατάρτισης των κροκοπαραγωγών με θέμα: “Ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης καλλιέργειας κρόκου”, το οποίο ανέλυσε με λεπτομέρειες ο Διευθυντής του ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων, κ. Αργύρης Κύρκος.

Μετά από προσπάθεια τεσσάρων μηνών θα γίνει η πρώτη επίσημη εξαγωγή κρόκου συσκευασμένου 1 κιλού στην Κίνα σε γυάλινα βάζα 1 γραμμαρίου σημείωσε ο κ. Μητσόπουλος. Θα γίνει πιλοτικά για να τεσταριστεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι κάτι που περιμένουν χρόνια οι παραγωγοί και αποτελεί δικαίωση για το Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών σε συνδυασμό μάλιστα με την επιμόρφωση για την βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος.

Θα υπάρχει εντατικός έλεγχος στις παραγγελίες προς την Κίνα γιατί ο κρόκος είναι φαρμακευτικό είδος, οπότε και οι παράγωγοί θα πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητά τους. Έχουν γίνει ειδικά δελτία για την εξαγωγή στην Κίνα και αναζητείται ο ορθότερος τρόπος σύνταξής τους. «Δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε μεγάλες προσδοκίες» υπογράμμισε ο πρόεδρος και μακάρι η Κίνα να γίνει ένα δεύτερος πυλώνας ανάλογος με 500- 600 κιλά που διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά ώστε να σταθεροποιηθεί και η τιμή του .

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι ο κρόκος στην Κίνα είναι φαρμακευτικό είδος και όχι άρτυμα όπως είναι στον υπόλοιπο κόσμο , στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης .Ως παράδειγμα ανέφερε τον εξονυχιστικό έλεγχο της επιτροπής του αντίστοιχου ΕΟΦ της Κίνας στο συνεταιρισμό.

Οι οφειλές στους παραγωγούς

Για τις αποζημιώσεις στους κροκοπαραγωγούς τόνισε ότι οφείλεται ακόμα η εξόφληση των ετών 2017, 2018 και για το 2019 έχουν πληρωθεί 200 ευρώ ανά κιλό με τα 1.000 ευρώ να είναι η προκαταβολή. «Οι τιμές είναι χαμηλές και δεν έρχονται ξένοι έμποροι να αγοράσουν, τον βρίσκουν φτηνότερα σε άλλες χώρες», ενώ δεν παρατηρούνται πλέον περιστατικά μαυραγοριτών .

Επιμόρφωση κροκοπαραγωγών

Η πρόσκληση επιμόρφωσης έχει να κάνει με σεμινάρια του ΟΑΕΔ με στόχο την εκπαίδευση των κροκοπαραγωγών στους τομείς της καλλιέργειας, της αποθήκευσης, της μεταποίησης, της τυποποίησης, αλλά και σε θέματα επιδοτήσεων και ΟΠΕΚΕΠΕ. 90 άτομα έχουν ήδη εγκριθεί , στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 150 και να καταρτιστούν όλα τε μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών .

Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου