Για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης και το ενδεχόμενο επίσπευσης της απολιγνιτοποίησης από το 2028 στο 2023 έγινε λόγος στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου.

Το θέμα έθεσε επί τάπητος η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου, εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για θάνατο του λιγνίτη το 2023, και όχι το 2028, και παύση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης από το 2021 σε Αμύνταιο, Πτολεμαίδα και Κοζάνη, ως άμεσο επακόλουθο της απολιγνιτοποίησης, ενώ αναφέρθηκε και στο ΕΣΕΚ. Μάλιστα, ζήτησε να πραγματοοιηθεί μία συνάντηση με τον πρωθυουργό, αφού η Δυτ. Μακεδονία είναι σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Ο περιφερειάρχης κ. Γεώργιος Κασαπίδης σχολιάζοντας το θέμα σημείωσε πως αναμένουμε τον ειδικό στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ, που θα ανακοινωθεί στις 16 Δεκεμβρίου, και τον ειδικό αναπτυξιακό σχεδιασμό από τον Υπ. Ενέργειας ώστε να υπάρξει μία συνολική κατάθεση που θα δίνει τη δυνατότητα να «ποσοτικοποήσουμε την κατάσταση». «Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης γενικά και όχι μόνο λόγο των εξελίξεων στη ΔΕΗ. Είμαστε κάτω από το μηδέν. Στόχος είναι να επανέλθει η τάξη στην περιφέρεια», τόνισε. Θέλοντας, μάλιστα, να δώσει ένα παράδειγμα του τι εννοεί με το “γενικά” αναφέρθηκε στην απορροφητικότητα του ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) και την ανάγκη της μη απώλειας πόρων. Ενώ σημείωσε και την έλλειψη αδειοδότησης πολλών δημόσιων κτηρίων λέγοντας, ενδεικτικά, πως υπάρχουν “δημόσια γυμναστήρια χωρίς αδεία” και κάνοντας παράλληλα και μια αναφορά και στον ΤΟΕΒ που “δεν έχει άδεια χρήσης νερού”.

Ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, υπογράμμισε πως οι τηλεθερμάνσεις κρατούν ζωντανές τις μονάδες, ενώ αν «είναι ειλημμένη η απόφαση να σταματήσει η λειτουργία της τηλεθέρμανσης και να κατευθυνθούμε στο δρόμο του φυσικού αερίου, να παύσουν οι μελέτες και οι χρηματοδοτήσεις επέκτασης της τηλεθέρμανσης». Επεσήμανε, ακόμα, πως με την παύση των τηλεθερμάνσεων θα χάσει η περιοχή ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Με αφορμή τη νύξη στο φυσικό αέριο τέθηκε το ερώτημα στον περιφερειάρχη από τον κ. Καρυπίδη για την ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου, ο οποίος σχολίασε πως «στόχος είναι να γίνουν τα δίκτυα με τρόπο οικονομικότερο και αποτελεσματικότερο προς τους πολίτες» τονίζοντας το ρόλο της ΡΑΕ.

Ο κ. Θανάσης Χαστάς, εκπρόσωπος της Λαικής Συσπέιρωσης, τέλος, τόνισε πως το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων σημαίνει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας όπως και την εμπορευματοποίηση της ενέργειας.

Το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικότερα στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο με αρμόδιους φορείς.

Φ.Μ.