Ανάγκη για δημιουργία Γ΄βάθμιας δομής στην  περιοχή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/7 στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης η σύσκεψη σωματείων και φορέων, μετά το κάλεσμα Επιτροπής Αγώνα Υγειονομικών του Γ.Ν. Κοζάνης και του Κ.Υ. Σιάτιστας προς τα σωματεία του χώρου της Υγείας καθώς και άλλα σωματεία και φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπροστά στην ανάγκη για συντονισμό δυνάμεων της περιοχής που θα καταγράφουν, θα δρουν και θα παρεμβαίνουν γύρω από την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων στον τομέα της Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών του Γ.Ν. Κοζάνης και του Κ.Υ. Σιάτιστας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Ν. Κοζάνης, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης, Σωματείο Γουνεργατών Σιάτιστας, Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης.

Ακόμα στην σύσκεψη παρεβρέθηκαν:

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κοζάνης, καθώς και εκπρόσωπος από το Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα εισηγήθηκε η Χάρις Λαμπαδά, παιδίατρος του ΓΝ Κοζάνης, αναδεικνύοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις δομές υγείας, στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικό και εξοπλισμό. Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, ως ένα πρώτο βήμα της προσπάθειας μας, θα συζητήσουμε κυρίως γύρω από την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Υγεία της περιοχής μας και με βάση αυτό, επιδιώκουμε να ζυμωθεί συλλογικά, και μέσα από τη συμμετοχή όλων σας, ένα κοινό πλαίσιο πάλης γύρω από τα ζητήματα αιχμής.

Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, προσπερνώντας συνειδητά τις αντικειμενικές δυσκολίες … επειδή ακριβώς επείγει η κινητοποίηση για μέτρα προστασίας της Υγείας του λαού, ειδικά μετά την 1η φάση του επιδημικού κύματος. Η οποιαδήποτε εξέλιξη από δω και πέρα πρέπει να μας βρει όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους.

Και να που, δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με δικαιολογημένη ανησυχία μία νέα σχετική άνοδο των κρουσμάτων τόσο πανελλαδικά όσο και στην περιοχή μας. Μια περιοχή που ήταν από τις πιο έντονα πληγείσες πανελλαδικά και συνεχίζει να είναι στην επικαιρότητα. Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει είναι αν η περιοχή μας είναι θωρακισμένη, ώστε να αντιμετωπίσει μία νέα έξαρση της επιδημίας;

Η εμπειρία όλων μας από την κορύφωση του πρώτου επιδημικού κύματος είναι ιδιαίτερα διδακτική και αξίζει να αντλήσουμε ορισμένα συμπεράσματα.

Κατά κοινή ομολογία, το 1ο επιδημικό κύμα αποκάλυψε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα προστασίας. Οι ελλείψεις φυσικά αυτές, ήταν γνωστές και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας. Προέκυψαν από τη χρόνια υποχρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ και τη σταδιακή υποβάθμισή του από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, οι οποίες είναι πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του Δημόσιου συστήματος Υγείας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο αυτό.

Να δούμε πιο ειδικά πώς αποτυπώνεται η κατάσταση με τις δομές Υγείας στην περιοχή μας:

Ακόμη και με τα σημερινά ανεπαρκή οργανογράμματα των β΄θμιων νοσοκομείων υπάρχουν πολλές κενές θέσεις και ελλείψεις σε προσωπικό. Ολόκληρες κλινικές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και η περιοχή μας συνεχίζει να στερείται 3βάθμιας δομής υγείας. Με βάση στοιχεία που συλλέξαμε: Στο ΓΝ Κοζάνης Μαμάτσειο υπάρχουν 87 οργανικές θέσεις γιατρών εκ των οποίων οι 37 είναι κενές (44%), στο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας 62 οργανικές – κενές 20 (32%), στο ΓΝ Καστοριάς 45 οργανικές – κενές 12(27%), στο ΓΝ Φλώρινας 48 οργανικές -κενές 16 (33%) και στο ΓΝ Γρεβενών 44 οργανικές -κενές 12 (27%). Για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης είναι κενές το 35-40% των οργανικών θέσεων. Ανάλογη η κατάσταση, με ορισμένες διακυμάνσεις, και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Στο ΕΚΑΒ υπάρχουν επίσης ανάγκες σε προσωπικό –γιατρούς και διασώστες για όλες τις βάρδιες σε όλους τους τομείς καθώς και στα ασθενοφόρα των 6 ΚΥ και νοσοκομείων όλων των ΠΕ της Δυτ. Μακεδονίας..
Οι δομές της ΠΦΥ (ΚΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) δοκιμάζονται όλα αυτά τα χρόνια από μια διαρκή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης με συνέπεια τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζουν σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Στο Κ.Υ. Σιάτιστας φτάσαμε να μετράμε σήμερα μόλις 3 γενικούς γιατρούς και 1 αγροτικό, να μην υπάρχει εδώ και χρόνια παιδίατρος και οδοντίατρος, να μη λειτουργεί το ακτινολογικό και το φυσικοθεραπευτήριο. Όσο για τους οδηγούς του ασθενοφόρου αυτοί είναι μόνο 3 και δεν επαρκούν για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Αλλά και στα γύρω χωριά οι κάτοικοι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στη μοίρα τους.

Τί έκανε λοιπόν η κυβέρνηση, το Υπ. Υγείας και η διορισμένη απ’ αυτό 3η ΥΠΕ εν μέσω επιδημίας για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση; Ακολούθησε φυσικά την πεπατημένη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και διοικήσεων και μπάλωσε τα κενά! Προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας των Π.Ι., μετακίνησε το προσωπικό τους στα Νοσοκομεία και αυτά μαζί με τα ΚΥ μετατράπηκαν ουσιαστικά σε δομές μιας ασθένειας. Οι όποιες προσλήψεις έγιναν εν μέσω πανδημίας αφορούν σε επικουρικούς και συμβασιούχους και δεν καλύπτουν ούτε το 10% των ήδη υπαρχουσών ελλείψεων. Ορισμένες δομές <<ενισχύθηκαν>> σε μέσα και εξοπλισμό, κατά το μέσο κυρίως του επιδημικού κύματος, μέσα από δωρεές και συμπράξεις διαφόρων φορέων με πρωταγωνιστικό το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης (βλ. διαγνωστικό μηχάνημα μοριακής βιολογίας στο Γ.Ν. Κοζάνης). Η ενίσχυση δηλ. σε μέσα και εξοπλισμό δεν προέκυψε από καμία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο χρόνος λοιπόν, που κέρδισε ο λαός με τη χαρακτηριστική πειθαρχία του στα περιοριστικά μέτρα όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να στηριχθεί αποφασιστικά το δηµόσιο σύστηµα υγείας, που και εδώ στην περιοχή νοσεί, να στελεχωθούν πλήρως και να λειτουργήσουν με αυξημένη επάρκεια όλες οι δομές υγείας, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, να εξασφαλιστεί η διενέργεια µαζικών τεστ στον πληθυσµό.

Παρά την έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε για την Υγεία του λαού η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, ενίσχυσε όλα τα στοιχεία που μας έφεραν ως εδώ. Την υποβάθμιση του ΕΣΥ και την εμπορευματοποίηση του. Γιατί είναι υποβάθμιση να προσλαμβάνεις επικουρικό προσωπικό για λίγους μήνες ή χρόνια και να θεωρείς τους κατά τα άλλα ήρωες υγειονομικούς αναλώσιμους. Είναι υποβάθμιση να μη δίνεις ως κράτος λεφτά για την Υγεία και είναι εμπορευματοποίηση της Υγείας να μετακυλίεται η ανύπαρκτη κρατική ευθύνη στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης ή στους ιδιωτικούς φορείς, πολλές φορές ακόμα και μέσα από τις δωρεές.

Ταυτόχρονα δεν ικανοποίησε η κυβέρνηση το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα ώστε να συνδράμει στην κρισιμότητα της κατάστασης τόσο με τις υποδομές του όσο και με το έμπειρο προσωπικό του. Οι ιδιώτες γιατροί εδώ στην περιοχή μας αδρανοποιήθηκαν πλήρως, τους παρόπλισε η κυβέρνηση ενώ οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές συνέχισαν να κερδοφορούν σε βάρος του λαού. Είναι χαρακτηριστική η απαράδεκτη συμφωνία κυβέρνησης – κλινικαρχών, που διπλασίασε την αποζημίωσή τους , από 800 στα 1600 ευρώ, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική. Και φυσικά η κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων δεν είχε καμία θετική επίπτωση στο μισθό και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απεναντίας αυτά χτυπιούνται ακόμα περισσότερο με την πάροδο του χρόνου- οι συνάδελφοι από τις ιδιωτικές δομές μπορούν να το επιβεβαιώσουν…»

«…Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη για ουσιαστική κρατική ενίσχυση όλων των υπαρχουσών δομών Υγείας σε όλα τα επίπεδα Α’βάθμιο, Β΄βάθμιο και Επείγουσας Ιατρικής. Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη άρα απαιτούμε να δημιουργηθούν και νέες δομές ΠΦΥ (κινητές μονάδες, ιατρεία σε χώρους δουλειάς και σχολεία κλπ.) Ταυτόχρονα, απαιτούμε Γ΄βάθμιες υπηρεσίες Υγείας με κρεβάτια ΜΕΘ και εξειδικευμένες κλινικές (ογκολογική, επεμβατική καρδιολογία, νευροχειρουργική, μονάδα εντατικής νεογνών κλπ), καθώς είμαστε η μόνη περιφέρεια που στερείται Γ΄βάθμιας δομής με τις γνωστές συνέπειες. Το επιχείρημα ότι η χιλιομετρική απόσταση είναι μικρή από τα αντίστοιχα κέντρα της Θες/νίκης και των Ιωαννίνων καταρρίπτεται παταγωδώς από τα πάμπολλα παραδείγματα περιστατικών που είχαν και τραγική κατάληξη κατά τη διακομιδή τους.

Το λέμε καθαρά: Η ανάγκη για δημιουργία Γ΄βάθμιας δομής στην  Περιοχή δεν πηγαίνει αντιπαραθετικά με την απρόσκοπτη λειτουργία των υπολοίπων του Α΄βάθμιου και Β΄βάθμιου επιπέδου. Δεν πρέπει να κλείσει καμία από τις υπάρχουσες δομές Υγείας. Να μην το επιτρέψει ο λαός της περιοχής!

Να μην χάνουμε από μπροστά μας ότι κριτήριο για τον υγειονομικό σχεδιασμό είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μας – βιομηχανική περιοχή, ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, ακριτικοί νομοί και χωριά και πληθυσμός απλωμένος γεωγραφικά.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αντιδράσουμε. Να συντονίσουμε τη δράση μας, να βρούμε κοινό βηματισμό, ακόμη κι αν δεν έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης, γιατί οι ανάγκες μας για δωρεάν, δημόσια υγεία δεν μπορούν να περιμένουν.

Γιατί τα συμφέροντα μας δεν είναι ίδια με τα κοράκια της υγείας και τους Υπουργούς, την κυβέρνηση που μας κουνάνε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης για να κρύψουν τη γύμνια της κρατικής ευθύνης και διαμορφώνουν χώρο για να κάνουν τις μπίζνες τους.

Η δική μας ευθύνη βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης για την προστασία της υγείας, για ένα αναβαθμισμένο δίκτυο Υγείας σε όλα τα επίπεδα (αβάθμιο, ββάθμιο, γβάθμιο, επείγουσας ιατρικής και ΕΚΑΒ, μετανοσοκομειακής περίθαλψης).»

Με βάση τη συζήτηση και την ανάγκη η προστασία της υγείας του λαού να μπει στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων που ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού για τον Αύγουστο, με τη διοργάνωση πλατιάς σύσκεψης σε ανοιχτό χώρο και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Το πλαίσιο αιτημάτων της Συντονιστικής Επιτροπής:

• Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
• Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Είναι το ελάχιστο ευχαριστώ στους ήρωες υγειονομικούς.
• Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
• Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία και συστηματική περιοδική εξέταση των εργαζομένων.
• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια ΚΥ, νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα και το ΕΚΑΒ. Να επαναλειτουργήσουν οι δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρονια (ολόκληρες κλινικές στα Νοσοκομεία Κοζάνης , Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, Κέντρο Αποκατάστασης Αμυνταίου)
• Άμεση λειτουργία της ΜΕΘ Κοζάνης, δημιουργία Αιμοδυναμικού Κέντρου και σχεδιασμός για Γ΄βάθμια δομή στην Περιοχή.
• Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα και εξοπλισμό.
• Να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
• Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί για παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
• Να στελεχωθούν και εξοπλισθούν όλες οι δομές ΠΦΥ και να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.
• Να καταργηθεί το άρθρο 13 της ΠΝΠ20/3/20 που ουσιαστικά ακυρώνει την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας, να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας σε κάθε χώρο δουλειάς.
• Πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους άνεργους, ανασφάλιστους, πρόσφυγες και μετανάστες
• Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.