Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στο Στρασβούργο , της αντιπροσωπείας από τη Δυτική Μακεδονία , παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδη, πλαισιωμένος από τους δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας και φορέων που συμμετείχαν στην 11μελή αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αφορά στη μεταλιγνιτική εποχή, με τη Δυτική Μακεδονία να είναι μια από τρεις περιοχές πιλότος για τη μετάβαση αυτή.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν: οι Δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων, Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ /Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος, η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο Διευθυντής της Λευτέρης Τοπάλογλου, καθώς και εκ μέρους του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ ο Ερευνητής Β’ Διονύσης Γιαννακόπουλος και ο Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας Ευάγγελος Καρλόπουλος. Στόχος ήταν να συμμετάσχει στην πρόσκληση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα μετάβασης των περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, ενίσχυσης νέων δεξιοτήτων και προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα καλύψει ζητήματα δομικών αλλαγών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών, της οικολογικής καινοτομίας και των προηγμένων τεχνολογιών άνθρακα. Αφορά ένα σημαντικό αριθμό Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα: 11 χώρες, 42 Περιφέρειες και 240.000 εργαζόμενους εκ των οποίων 180.000 στα ορυχεία άνθρακα – λιγνίτη και 60.000 στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Η αρχή γίνεται από τρεις χώρες (Σλοβακία, Πολωνία, Ελλάδα) και συγκεκριμένα από τις αντίστοιχες Περιφέρειές τους που είναι η Triecin, η Silesia και η Δυτική Μακεδονία, κατόπιν προεργασίας και πρωτοβουλιών που ήδη πήραν. Καθώς οι Ομάδες Εργασίας θα προχωρούν στο έργο τους, η εμπειρία αυτή θα διαχυθεί στο σύνολο της πλατφόρμας των συμμετεχουσών Περιφερειών. Οι πρώτες συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας θα πραγματοποιηθούν στις 26-27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Ο προβληματισμός που υπήρξε από την περιοχή είναι να ανοίξει η συζήτηση για τον περιορισμό της χρήσης του άνθρακα, αλλά πρώτα να οριστεί με τον άνθρακα τι, και τι θα γίνει μετά τον άνθρακα, είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, λέγοντας ότι παρουσιάστηκαν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής. Μάλιστα θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο των περιοχών αυτών, εκπρόσωποι των οποίων θα επισκεφθούν τη Δυτική Μακεδονία. “Στόχος είναι να δημιουργηθεί από την ΕΕ ένα ταμείο που θα χρηματοδοτεί στην πραγματική οικονομία επενδύσεις, για τη μετάβαση και τον περιορισμό που θα έχουμε από τον λιγνίτη, σε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης.


Από την πλευρά του ο Λευτέρης Ιωαννίδης σημείωσε πως έχει εκπονηθεί ο οδικός χάρτης για τη μετάβαση σε συνθήκες χαμηλής λιγνιτικής ισχύος, μια εθελοντική δουλειά που κωδικοποιεί όσα έχουν καταγράψει φορείς της περιοχής , με τον ίδιο να σημειώνει πως: “Είναι μονόδρομος η μετάβαση, προσαρμογή σε ένα καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης”. Μάλιστα τόνισε πως έχουν γίνει επαφές για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ έγιναν επαφές και για την πλατφόρμα των λιγνιτικών περιοχών. Η Δυτική Μακεδονία είναι μια από τις 41 λιγνιτικές περιοχές στην Ευρώπη, και οι όποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι δύσκολες, σημείωσε επίσης, λέγοντας ότι πλέον η Δ. Μακεδονία βρίσκεται στο επίκεντρο των πραγμάτων. Ακόμη, σημείωσε πως η πρωτοβουλία της ΕΕ είναι καλή αλλά όχι επαρκής, μιας και το κόστος μετάβασης αγγίζει κάποια δις ευρώ και απαιτούνται επιπλέον κονδύλια και μεγάλες παρεμβάσεις.
Ο Δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης, από την πλευρά του, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι στην περιοχή μπορούν να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις, μιας και υπάρχει ομοψυχία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στις αναθρακοφόρες περιοχές. “Το ότι είμαστε σε αυτή τη συζήτηση είναι θετικό. Δεν πρέπει , όμως, να είμαστε μόνο παρόντες, αλλά στη διαπραγμάτευση που θα γίνει, θα πρέπει να είμαστε παρόντες σε όλη τη διαπραγμάτευση, ώστε να είναι ευνοϊκή για την περιοχή μας”, είπε χαρακτηριστικά. “Σήμερα που εξάρτηση από το λιγνίτη είναι ακόμη μικρότερη, είναι ακόμη πιο αναγκαίο , να αναθεωρήσουμε αυτό το μοντέλο και να δημιουργήσουμε ένα νέο”, τόνισε επίσης.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, πρόκειται για μια τοπική πρωτοβουλία που στηρίζεται από την κυβέρνηση , διά στόματος του αντιπροέδρου κ. Παπαδημούλη, αλλά και από τον υπουργό κ. Σταθάκη που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση στο Στρασβούργο. “Η μετάβαση είναι εθνική υπόθεση και όχι τοπική υπόθεση,. Ο λιγνίτης κάηκε εδώ για εθνικους λόγους και δεν μπορούμε να υποστούμε τις συνέπειες, χωρίς να υπάρχει εθνική στρατηγική”, κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Β.Σ.