ΟΙ ΡΕΤΣΙΝΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
Κάποιο απόγευµα του φθινοπώρου, ένας ηλικιωµένος άντρας κάνει την εµφάνισή του στο χωριό. Μερικοί τον αναγνωρίζουν και ισχυρίζονται πως τον είχαν δει τον προηγούµενο χειµώνα να επιθεωρεί τις εργασίες στον πύργο, αυτόν που στέκεται στο τέρµα της µεγάλης ανηφόρας.

Οι “Ρετσίνες του βασιλιά” είναι ένα µυθιστόρηµα νόµισµα. Στη µια του όψη ένας αναµαλλιασµένος γέροντας που κάποτε ήταν βασιλιάς. Στην άλλη ένας κοιλαράς που µοιάζει να είναι ο Γαργαντούας ή ένας γεωργός που χαµογελάει βαστώντας στο χέρι ένα κρασοπότηρο.

Ο αφηγητής στρίβει το νόµισµα στον αέρα, κι αυτό, καθώς περιστρέφεται, φανερώνει µέσα από γράµµατα και µυστικά οικογενειακές ιστορίες και εικόνες µιας χώρας αµήχανης, βουτηγµένης στην ανεργία και στη νέα µετανάστευση.

Στη διάρκεια ενός χρόνου -όσο κρατάει το µυθιστόρηµα-, πίσω απ’ τις κουρτίνες της κάθε µέρας ελλοχεύει ο σαιξπηρικός κόσµος ως αδιάγνωστη ασθένεια: πύργοι, βασιλιάδες, κόρες, γελωτοποιοί, εξουσία, προδοσία, αίµα…

Όλα αυτά ώσπου το νόµισµα να πέσει στη γη, εκεί στη χθόνια σαγήνη της γονιµότητας και του τάφου. Εκεί στο χώµα-χωριό ο γερο-Έξαρχος, ο επισκέπτης του φθινοπώρου, καθώς τον αποδοµεί ο χρόνος, παίζει το τελευταίο του χαρτί. Στο καφενείο, µπρος στα µεθυσµένα γέλια, εκλιπαρεί για την τελευταία ευκαιρία που θα του χαρίσει την ανακαίνιση του κόσµου µέσα από τη θαλπωρή του κρασιού, της σάρκας και της αγάπης.

Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός
Εκδότης:Εκδόσεις Πατάκη, 2019
Σελίδες:456 σελ.
ISBN 978-960-16-8463-5,
Τιμή € 17,73

Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΔΥΣΚΟΛΟΥΛΑ
Εκατό πρίγκιπες φτάνουν ένα πρωί σ’ ένα μαρμάρινο παλάτι για να ζητήσουν σε γάμο την πριγκίπισσα Δυσκολούλα. Η Δυσκολούλα όμως, που είναι η πιο αναποφάσιστη πριγκίπισσα του κόσμου, δυσκολεύεται πολύ να αποφασίσει ποιον από τους εκατό πρίγκιπες προτιμάει. Όταν τελικά διαλέγει τον πρίγκιπα των ονείρων της, μια φοβερή έκπληξη την περιμένει. Εμείς όμως έχουμε στο μεταξύ μάθει τα σύνολα και τα υποσύνολα.
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού
Εκδότης:Μίνωας, 2019
Σελίδες:90 σελ.
ISBN 978-618-02-0497-1,
Τιμή € 13,95

 

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία για τις πανελλαδικές εξετάσεις
Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Περιλαμβάνει:
– Στοιχεία θεωρίας της Γλώσσας.
– Οδηγίες για τη σύνταξη περίληψης (Θέμα Α), καθώς και περιλήψεις κειμένων.
– Αναλυτικές οδηγίες για κάθε είδους ερώτημα που αφορά στο Θέμα Β και ενδέχεται να τεθεί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
– Τα απαραίτητα στοιχεία θεωρίας της Λογοτεχνίας για να ανταποκριθεί ο μαθητής στο Θέμα Γ, που αφορά στο λογοτεχνικό κείμενο.
– Μεθοδολογία για την εύρεση υλικού και την ανάπτυξη θεμάτων παραγωγής λόγου (Θέμα Δ).
– 10 θεματικές ενότητες με θεωρητικό υλικό, συναφή με την ενότητα κείμενα, αποφθέγματα και αναλυμένα θέματα ανά ενότητα.
– 26 κριτήρια αξιολόγησης κατανεμημένα ανά ενότητα, με πλήρεις απαντήσεις, που συνάδουν απόλυτα με το νέο τρόπο εξέτασης.
Συγγραφέας: Γκανέτσος Δημήτρης
Εκδότης:Σαββάλας, 2019
Σελίδες:512 σελ.
ISBN 978-960-493-713-4,
Τιμή € 17,01