Φανταστείτε το σκηνικό: Έξω να πέφτουν πυροβολισμοί και στο εσωτερικό μιας όπερας οι θεατές, πανικόβλητοι, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Και τότε ανέλαβε δράση η ορχήστρα, προσπαθώντας να διατηρήσει μια υποτυπώδη ηρεμία. Όλα αυτά συνέβησαν στην Βιέννη πριν από μερικές ημέρες.

Η αυστριακή πρωτεύουσα γνώρισε μια «αποκρουστική» επίθεση σε έξι σημεία την Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων των πυροβολισμών σε μια συναγωγή αλλά και έξω από την παγκοσμίου φήμης όπερα Wiener Staatsoper.

Η στιγμή που η ορχήστρα αρχίζει να παίζει για να ηρεμήσει τους θεατές
Οι τρομοκρατημένοι θεατές της όπερας, έλαβαν εντολή από την αστυνομία να παραμείνουν στο εσωτερικό του κτιρίου, όταν κατέφθασε η είδηση για τις κοντινές επιθέσεις και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης άρχισε να παίζει μουσική για να τους ηρεμήσει. Τα πλάνα δείχνουν την ορχήστρα να παίζει, λίγο προτού πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικός ο 20χρονος τζιχαντιστής, έχοντας πρώτα σκοτώσει 5 άτομα και τραυματίσει άλλα 16, «γαζώνοντας» πρώτα όποιον έβρισκε στον δρόμο του και φορώντας μια ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών.

Στο βίντεο, διακρίνεται ξεκάθαρα ένα νευρικό πλήθος που παρακολουθεί την ορχήστρα να παίζει την μελωδία του «Gott erhalte Franz den Kaiser», η οποία χρησιμοποιήθηκε ως ύμνος της αυστριακής αυτοκρατορίας τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Καμία επίθεση δεν θα σταματήσει ποτέ την μουσική στη Βιέννη»
Η Μπάρμπαρα Λοβέτ ήταν μεταξύ των θεατών της όπερας του Πιέτρο Μασκάνι «Cavalleria Rusticana» και δημοσίευσε το βίντεο της ορχήστρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε: «Η αστυνομία μας κράτησε ασφαλείς μέσα στην όπερα. Ενώ περιμέναμε, μερικά μέλη της φιλαρμονικής ορχήστρας άρχισαν να παίζουν. Καμία επίθεση δεν θα σταματήσει ποτέ την μουσική στην Βιέννη».

Πηγή: iefimerida.gr