Εξανεμίζονται, όπως φαίνεται, οι πιθανότητες υλοποίησης του σεναρίου κατασκευής του νέου εργοστασίου της Volkswagen σε χώρους πρώην ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα αντί της Τουρκίας.

Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές θέλουν τη γερμανική εταιρεία να προχωράει σε νέο γύρω επαφών με ενδιαφερόμενες χώρες, με την Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται στη λίστα.

Συγκεκριμένα, η Volkswagen φέρεται να προκρίνει τα σενάρια για Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία ως εναλλακτικές, με την Κροατία να προστίθεται εσχάτως κι αυτή στη λίστα των διεκδικητών.

Μάλιστα, κροατικές πηγές αναφέρουν ότι η γερμανική εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε προκαταρκτικές επαφές με το κροατικό Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διερευνηθούν σε πρώτη φάση οι δυνατότητες υλοποίησης μιας τέτοιας επένδυσης στη χώρα.

Η επένδυση που αρχικά σχεδίαζε η Volkswagen να πραγματοποιήσει στη Σμύρνη ήταν ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ και αφορά μονάδα, προβλεπόμενης μέγιστης ετήσιας παραγωγικότητας 300.000 οχημάτων ετησίως, όπου θα παράγονται τα μοντέλα Volkswagen Passat Skoda Superb.

Αν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι η Πτολεμαΐδα ήταν μεταξύ των υποψήφιων για να εγκατασταθεί το νέο εργοστάσιο περιοχών, πληροφορίες ήθελαν τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, κ. Κ. Φραγκογιάννη να προχώρησε σε σχετικές επαφές με την Volkswagen και τη γερμανική κυβέρνηση από τη στιγμή που, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, προέκυψε θέμα αναθεώρησης της αρχικής απόφασης της γερμανικής εταιρείας.

Όπως και να έχει το πράγμα, οι πληροφορίες από το εξωτερικό θέλουν τη Volkswagen να επιτείνει τις σχετικές επαφές το τελευταίο διάστημα, με την περίπτωση της Πτολεμαΐδας να έχει φύγει από το κάδρο.

energypress-Γιάννα Παπαδημητρίου