Εκδήλωση με έντονο το θρησκευτικό αίσθημα και τίτλο “Ο Πόντος των Αγίων” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού όπου προβλήθηκαν Άγιοι με ρίζες από τον Πόντο που βίωσαν την προσφυγιά και η αγιοκατάταξή τους έγινε τα τελευταία χρόνια. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρχές του τόπου, οι Μητροπολίτης Σερβίων& Κοζάνης, Καστοριάς και Δράμας, ενώ η αίθουσα ήταν γεμάτη από κόσμο που άκουγε με προσοχή τα λόγια των Πατέρων.

“Το παρελθόν αποτελεί τη ρίζα που στηρίζει και καρποφορεί το δέντρο. Το έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα ως Έλληνες  καθώς ο Τούρκος εξ Ανατολής βρυχάται” ανέφερε ο  Μητροπολίτης Σερβίων& Κοζάνης κ.κ. Παύλος κάνοντας ένα σχόλιο για την επεμβατική συμπεριφορά των Τούρκων, ενώ αναφέρθηκε και στα διεθνή γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Οι δύο προσκεκλημένοι μητροπολίτες, από την άλλη, ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, παρουσίασαν στοιχεία του βίου της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας και του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, αντίστοιχα.  Η Αγία Σοφία της Κλεισούρας , όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Καστοριάς που ζυμώθηκε με το ποντιακό στοιχείο, κατέληξε στην Κλεισούρα ως πρόσφυγας από την Τραπεζούντα και έζησε στο εκεί μοναστήρι τα τελευταία σαράντα οχτώ χρόνια της ζωής της. Το 2012 έγινε η αγιοκατάταξη της στην οποία συνέδραμε και ο ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος. Ο τελευταίος μίλησε για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη με καταγωγή από τον Πόντο, που η αγιοσύνη του αναγνωρίστηκε το 2008, και έπειτα από εκδιώξεις κατέληξε στη Δράμα.

 

Φ.Μ.