Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης βρέθηκε την Παρασκευή στην Κοζάνη. Σταθμοί της περιοδείας του ήταν ο Οργανισμός, το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης Κοζάνης (ΚΠΑ2), η Επαγγελματική Σχολή ΟΑΕΔ (ΕΠΑΣ), το Εργατικό Κέντρο και το Επιμελητήριο Κοζάνης. Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ηγεσία του, τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

Κατόπιν ανακοινώθηκαν δύο νέα προγράμματα για την περιοχή σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Νίκο Σαρρή, με την προκήρυξη να βρίσκεται ήδη στον αέρα και τις αιτήσεις να ξεκινούν από Δευτέρα.

Πρόκειται για:

Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 250 ανέργων ηλικίας 22-39 ετών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτής και τα οποία δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Στο πρόγραμμα αυτό επιδοτούνται πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 1.040 ευρώ και τεχνολογικής με 990 ευρώ.

Πρόγραμμα προεργασίας για 300 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε ότι δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας μέσα από στοχευμένα προγράμματα. 14 ανοιχτά προγράμματα τρέχουν αυτή την περίοδο με 55.000 θέσεις εργασίας, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις. «Θέλουμε να μιλάμε στους εργοδότες και εκείνοι να μας λένε τις ανάγκες τους» είπε.

Ο κ Νίκος Σαρρής αναφέρθηκε στην πρωτιά της ανεργίας στην περιοχή μας, ειδικά με την παύση του λιγνίτη. Τόνισε ότι ο σχεδιασμός του νέου παραγωγικού μοντέλου πρέπει να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο και ήδη έχει γίνει μια πρώτη περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. Επίσης πρόσθεσε την ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος με κατάρτιση – εκπαίδευση – πρακτική άσκηση και επιδότηση της απασχόλησης, αλλά και το γεγονός ότι μέχρι πρότινος δεν γίνονταν στοχευμένα προγράμματα, για αυτό και υπάρχουν αρκετά ανοιχτά χωρίς εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου – Φιλιώ Μπτούρη