Δυο ευχάριστα νέα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, πρώτον ότι υπάρχει μια σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων του ιού στην περιφέρειά μας και δεύτερον ότι τελικά δεν βρέθηκε μετάλλαξη του ιού στα εκτρεφόμενα ζωάκια. Ο ιός στα βιζόν είναι ο κλασικός που μεταφέρεται από τον άνθρωπο στα ζώα. Οι ειδικοί έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζονται στους γεννήτορες, ενώ οι εκτροφές πλέον θα λειτουργούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο του υπουργείου με μέτρα βιοασφάλειας και αυξημένα μέτρα προστασίας. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 300 εργαζόμενοι είχαν εξεταστεί και 19 ήταν θετικοί.

Επιπλέον υπάρχει μια σειρά δράσεων της περιφέρειας με τις Κινητές Μονάδες Υγείας ( ΚΟΜΥ) για παροχή υλικών και μέσων ώστε να πυκνώσουν οι έλεγχοι με τα rapid tests. 5.000 tests έχουν παραγγελθεί για στοχευμένες δειγματοληψίες σε κοινωνικές ομάδες με αυξημένη κινητικότητα. Εξετάζεται επιπλέον η δημιουργία μιας δομής λειτουργίας για τη διευκόλυνση των κινητών μονάδων στην πόλη της Κοζάνης ώστε να προσέρχεται οργανωμένα ο κόσμος. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις.

Έχουν γίνει πάνω από 3.000 έλεγχοι στην περιφέρεια με 342 θετικά κρούσματα , «βοηθάμε στη λειτουργικότητα των μονάδων υγείας με κάθε πρόσφορο μέσο .Υποστηρίζουμε την έναρξη λειτουργίας ΜΑΦ και ΜΕΘ στην πόλη της Κοζάνης, είμαστε σε επικοινωνία με διοικητές και 3Η ΥΠΕ και σε καθημερινή επικοινωνία με ιατρικούς συλλόγους για να συνδράμουν στις ΚΟΜΥ ώστε ο αυξημένος έλεγχος να τελεί υπό την αιγίδα ιατρικού προσωπικού σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και να δίνονται οι ακατάλληλες οδηγίες στους συμπολίτες μας». Στόχος της περιφέρειας είναι να σταματήσει η προσέλευση των συμπολιτών μας στα νοσοκομεία και να παρακολουθούνται κάτ’ οίκον από εθελοντές.

Υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία αλλά κρατούν το ΕΣΥ αξιοπρεπώς, συνέχισε. Η περιφέρεια συζητά να αναλάβει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία, πιθανόν ο πρώτος βαθμός να δοθεί και τότε πολύ πιο αποτελεσματικά θα συνδράμει με προσλήψεις. Συνολικά έχουν διατεθεί 50 εκ για τις μονάδες υγείας. Για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας ο περιφερειάρχης είπε «Πρώτο μέλημά μας είναι ο αγώνας κατά του κορωνοιού, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ευπαθών ομάδων. Οτιδήποτε άλλο διασπά την προσοχή της κοινωνίας για τη μείωση των κρουσμάτων και είναι άσκοπο. Το σύστημα υγείας θέλει μια ανακαίνιση», ενώ στα σκαριά είναι και μια επιδημιολογική μελέτη με πρωτοβουλία της περιφέρειας»

Ιωάννα Παπαδημητρίου