ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΦΑΣΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δυναμική διαμαρτυρία έκαναν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου , πετώντας μάλιστα τσουβάλια με φασόλια έξω από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Οι αγρότες καταγγέλλουν πως ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί από τις ζημιές που είχε γίνει στην παραγωγή φασολιών στην περασμένη άνοιξη, όπου και έπληξε το 80% της παραγωγής τους, ενώ οι πρόσφατες ζημιές λόγω παγετού θα τους αφανίσουν ολοκληρωτικά, όπως καταγγέλλουν.

Ειδικότερα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Δυτική Μακεδονία, όξυναν το πρόβλημα, με τους παραγωγούς να καταγγέλλουν πως ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε. “Οι υπάλληλοι πληρώνονται από εμάς, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και το κράτος να παίρνει χρήματα από εκεί. Εμείς ζητούμε άμεσα αποζημιώσεις για τις ζημιές”, λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των αγροτικών μπλόκων της Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μόσχου. “Καταστράφηκαν τα φασόλια, δεν ήρθαν οι εκτιμήσεις για τα μήλα, για τις καταστροφές από τις τελευταίες φυτεύσεις φασολιών από τις βροχές, με τον ΕΛΓΑ να λέει πως αυτό προκλήθηκε από μύκητα. “Το προϊόν υποβαθμίστηκε σε ποσοστό 70%, ενώ ο ΕΛΓΑ δεν ήρθε καν στο διαλογητήριο να δει τι φύρα είναι αυτή”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι με τα νεογέννητα αρνιά και μοσχαράκια που πέθαναν λόγω του ψύχους. Μεγάλο πρόβλημα επίσης προκύπτει από την πτώση παραγωγής γάλακτος στο 50%, λόγω ψύχους. “Δεσμεύσεις δεν υπάρχουν, όπως και χρονοδιάγραμμα για να  λυθούν τα προβλήματά μας, όπως η μη καταβολή των αποζημιώσεων”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχου. Ο ίδιος μίλησε επίσης και για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, όπως τις ασφαλιστικές εισφορές που αυξήθηκαν πέρυσι, θέμα που τέθηκε και στον υπουργό κ. Αποστόλου στα Γρεβενά.  “Οι αγρότες έχουν καταλάβει τι πραγματικά έρχεται”, σημείωσε ο κ. Μόσχου, καλώντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στις αγροτικές γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν σε κάθε περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας το προσεχές διάστημα , για να παρθούν αποφάσεις για τα τοπικά μπλόκα. Ενδεικτικά, την τετάρτη θα γίνουν συνελεύσεις σε Καστοριά και Αμύνταιο , στην Αιανή, μέχρι και το Σάββατο, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο αγώνα. “Μας οδηγούν στον αφανισμό και δεν θα υπάρχει αγροτική παραγωγή όχι μόνο για την Δυτική Μακεδονία, αλλά για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα”, σημείωσε ο ίδιος με αγανάκτηση.

Για τις παραγωγές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και τις ενστάσεις που εκκρεμούν από το 2015 μίλησε από την πλευρά του ο Δημήτριος Βαϊνάς, εκπρόσωπος αγροτικού συλλόγου φυτικής παραγωγής Καστοριάς , σημειώνοντας πως περιμένουν τις εκτιμήσεις για τις καταστροφές και στις δενδροκαλλιέργειες , όσο και για τον παγετό, όπου δεν γνωρίζουν αν θα αποζημιωθούν. “Φτάσαμε Φεβρουάριο και πάλι ο ΕΛΓΑ καθυστερεί”, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγω για παιχνίδι εις βάρος των παραγωγών. Για τον τρόπο των κινητοποιήσεων, οι αγρότες σημείωσαν πως αδυνατούν να κατέβουν στους δρόμους και για αυτό.
Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι και από Πτολεμαΐδα, Αιανή, όπως φυσικά και από περιοχές της Καστοριάς, των Πρεσπών , του Άργους Ορεστικού κ.α. Να σημειωθεί πως στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ υπήρξε από νωρίς αστυνομική παρουσία, με άνδρες και της ΟΠΚΕ. Μάλιστα η συζήτηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και τους αγρότες διεξήχθη σε πολύ έντονο κλίμα και δεν έλειψαν οι εντάσεις…

 

Β.Σ.