Το πρωί της Κυριακής μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας όπως και αρχές του τόπου συγκεντρώθηκαν στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου τους γραφείου, μία χρόνια επιδίωξη του συλλόγου που έγινε πράξη.

Τα μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον πρόεδρο της Στέγης του Ποντιακού Πολιτισμού κ. Κώστα Σιαννίδη δίνοντας του, μάλιστα, και μία τιμητική πλακέτα, ενώ εκείνος από πλευράς του ζήτησε από τη δημοτική και την περιφερειακή αρχή “η συμπαράσταση στα άτομα με αναπηρία να είναι πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο εμφανής”. Ο δήμαρχος κ. Λάζαρος Μαλόυτας σημείωσε πως “Η στάση απέναντι στα άτομα με αναπηρία δεν είναι ευσπλαχνία, δεν είναι ελεημοσύνη, είναι υποχρέωση”, αναφερόμενος και στην πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου οι αποφάσεις του να μεταφέρονται και στη νοηματική γλώσσα. Επίσης, εκπρόσωποι της περιφέρειας και της αστυνομίας δήλωσαν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια των ΑΜΕΑ.

Τέλος, η συγκέντρωση υπήρξε και μια καλή ευκαιρία να εκτεθούν και τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Βασίλης Κούτσιανος, πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Δυτ. Μακεδονίας. “Ζούμε την εποχή της Μαρμότας” ανέφερε κάνοντας λόγο για την έλλειψη σχεδιασμού κέντρου αποκατάστασης στη Δυτ. Μακεδονία, όπως και ότι σε περιόδους αναταραχών, όπως αυτή της απολιγνιτοποίησης, τα άτομα με αναπηρία βάλλονται περισσότερο. Απηύθυνε, ακόμα, κάλεσμα τα ΑΜΕΑ να πλαισιώσουν πιο δυναμικά τους συλλόγους καθώς “η διεκδίκηση των δικαιωμάτων είναι μια διαδικασία συλλογική και δυναμική”.

Φ.Μ.