Για δεύτερη φορά από το περασμένο καλοκαίρι το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (2020 -2029) που εκπονεί ο ΔΕΣΦΑ δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ.

Η πρώτη ήταν τον περασμένο Αύγουστο από τον ίδιο τον Διαχειριστή και τώρα από την Αρχή η οποία κατόπιν των προαναφερόμενων σχολίων και παρατηρήσεων παρέλαβε το νέο κείμενο ζητώντας και πάλι τις τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων για τα 49 έργα συνολικού ύψους άνω των 2,5 δις. ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των προτάσεων είναι η 10η Ιανουαρίου του 2020.

Ανάμεσα στα δύο κείμενα, που δεν διαφοροποιούνται σημαντικά, η αλλαγή που καταγράφεται είναι η «έξοδος» του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP για τη Δ. Μακεδονία. Ο ΔΕΣΦΑ αναλαμβάνει την κατασκευή μετρητικού και ρυθμιστικού σταθμού στην περιοχή του Περδίκκα Εορδαίας. Στόχος είναι η παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας για χρήση στις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Αμύνταιο). Οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν σήμερα με την θερμότητα που παράγεται στους λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι όμως θα τεθούν εκτός λειτουργίας στο προσεχές μέλλον λόγω της απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028 που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, η μέγιστη ζήτηση ανέρχεται στα 70.000 m3 /h.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 3 εκ. ευρώ και η έλευση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας δεν αποσκοπούν μόνο στην τηλεθέρμανση αλλά και στο ό,τι το συγκεκριμένο καύσιμο θα αποτελέσει την ενεργειακή βάση για την ανάπτυξη του επιχειρησιακού πλάνου ανάπτυξης των περιοχών στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η τελική επενδυτική απόφαση του έργου, σύμφωνα με το κείμενο του ΔΕΣΦΑ, αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2020, με εκτιμώμενη έναρξη λειτουργίας τον Σεπτέμβριο του 2022 και ημερομηνία ένταξης στο σύστημα τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ δεν έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το κείμενο του καλοκαιριού. Οι προγραμματισμένες επενδύσεις ανέρχονται σε 2,5 δις. ευρώ.

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Πηγή:https://energypress.gr/