Με κεντρικό σύνθημα το «Μετακινήσου Υπεύθυνα!» και με βασικό γνώμονα την «Πράσινη Μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους», ο Δήμος Γρεβενών έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020» το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης και απευθύνεται σε όλους τους συνδημότες μας με ελεύθερη συμμετοχή.

Το φετινό πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, έχει ως στόχο να προωθήσει την έννοια της προσβασιμότητας μέσω οικολογικών πράξεων που θα ενισχύσουν τη χρήση του ποδηλάτου, την αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης, την ενθάρρυνση της πεζοπορίας και εν γένει της σωματικής άσκησης. Επιπλέον, στην πράσινη ατζέντα του τρέχοντος έτους περιλαμβάνονται παρεμβάσεις προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια της ιδέας της κυκλοφοριακής αγωγής σε μικρούς αλλά και μεγάλους ενώ δε θα λείψουν και τα μουσικά δρώμενα που θα πλαισιώνουν την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» αυτής της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Γρεβενών έχει εντάξει στις φετινές εκδηλώσεις και προτεινόμενα έργα που υπάρχουν στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που έχει εκπονήσει, όπως είναι η πεζοδρόμηση των οδών Φαρδυκάμπου και Μακεδονομάχων καθώς και η μεγάλη περιπατητική διαδρομή κατά μήκος του Γρεβενίτη Ποταμού. Παρεμβάσεις που θα επεκτείνουν και θα αξιοποιήσουν το θεμελιώδες αγαθό του δημόσιου χώρου προς όφελος τόσο της τοπικής μας κοινωνίας όσο και του φυσικού μας περιβάλλοντος και οι οποίες θα “δοκιμαστούν” για λίγες ώρες και για πρώτη φορά στην πράξη.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει εκ των προτέρων να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φορείς, τους συλλόγους και τις ομάδες πολιτών των Γρεβενών που με την ενεργή συμμετοχή τους, συμβάλλουν καθοριστικά στην υλοποίηση της φετινής «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» της οποίας όλες οι δράσεις θα γίνουν με την πιστή εφαρμογή των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων και κανόνων που προβλέπονται από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Το Πρόγραμμα του Δήμου Γρεβενών για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020»

Το πρόγραμμα καταρτίστηκε σε συνεργασία με φορείς της πόλης και απευθύνεται – και αφορά – σε όλους τους πολίτες.

Αναλυτικά:

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου
17:00 ΕΠΑΛ: «Γνωριμία με τα ηλεκτρικά ποδήλατα». Θα ακολουθήσει βόλτα με ποδήλατα από το ΕΠΑΛ στην νέα σηματοδοτημένη διαδρομή έως τις εργατικές κατοικίες.
Συνεργάζεται: η Ένωση Ποδηλατιστών Γρεβενών, η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Γρεβενών-ΕΠΑΛ.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου
18:00 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής σε γονείς και παιδιά Συνεργάζονται: Τροχαία, ΚΠΕ.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου
18:30 ΕΠΑΛ: Περπατάμε μαζί με τους Δρομείς Υγείας στην νέα σηματοδοτημένη διαδρομή έως τις εργατικές κατοικίες.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου
19:00 «Μουσικοί δρόμου ζωντανεύουν την πόλη μας»
Στο πλαίσιο της «Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο» οι οδοί Μακεδονομάχων και Φαρδυκάμπου πεζοδρομούνται και παραχωρούνται μέχρι αργά το βράδυ στους δημότες ενώ μικρά και διάσπαρτα μουσικά γκρουπ στήνουν μια όμορφη γιορτή.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου
10:30 ΚΑΣΤΡΑΚΙ- ΞΥΛΙΝΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ: Πεζοπορία, σε συνεργασία με τους Δρομείς Υγείας.
11:30 ΚΑΣΤΡΑΚΙ- ΞΥΛΙΝΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ: θεραπευτικό μάθημα ευεξίας (Yoga) σε συνεργασία με το σχολείο “tree health”.
17:30 Βόλτα ενηλίκων για εξοικείωση με τα ηλεκτρικά ποδήλατα (για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στη σελίδα «Ένωση Ποδηλατιστών Γρεβενών» στο facebook.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου
16:00 «Χρωματίζουμε διαβάσεις». (Α΄ Παιδικός σταθμός, 4ο , 5ο, 7ο Δημοτικό σχολείο). Συνεργάζονται: Τροχαία, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου,
16:00 ΔΑΚ: «Kids Athletics» από την Γυμναστική Ένωση Γρεβενών , με την συνδρομή των Δρομέων Υγείας.

*Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στη σελίδα Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Γρεβενών στο facebook.