Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ο ΕΟΔΥ μετά τα δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργαζόμενους σε φάρμες γουνοφόρων της Π.Ε. Καστοριάς. Ήδη υπήρχε ένα επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα σε εκτροφέα γουνοφόρων στο Καλονέρι, αλλά και συμπτώματα σε ζώα της φάρμας του. Κάποια από αυτά βρέθηκαν νεκρά και άλλα παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα χωρίς ωστόσο να σταματήσει η λειτουργία της.

Την Πέμπτη υποβλήθηκαν σε rapid testes 91 εργαζόμενοι της Π.Ε. Καστοριάς και 21 στην Π.Ε Γρεβενών και 22 στην Π.Ε. Φλώρινας εκ των οποίων θετικά είναι δέκα στην Π.Ε. Καστοριάς. Την Παρασκευή συνεχίζονται τα τεστ στην Π.Ε. Κοζάνης. Θα παρθούν και δείγματα και από τα γουνοφόρα στην φάρμα του Καλονερίου μετά και από επίσκεψη από ιδιώτη κτηνίατρο, ο οποίος και ενημέρωσε τις υπηρεσίες για την κατάσταση της φάρμας.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης μίλησε στον Πρωινό Λόγο. «Δεν έχει βεβαιωθεί ότι μεταλλάχθηκε ο ιός. Τα νεκρά ζώα στην φάρμα μπορεί να πέθαναν από οποιοδήποτε ασθένεια. Για αυτό και γίνονται μετά από παραγγελία της Περιφέρειας προληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ τόσο στους εργαζομένους όσο και στα ζώα».

Ο κ. Δημήτρης Κοσμίδης αναφέρει ότι η γουνοποιία δέχεται χτυπήματα. «Το έγκλειστο ζώο δεν μεταφέρει τον κορωνοϊό . Και γιατί μολύνονται τα βιζόν και όχι οι γάτες και τα άλογα; Δεν έχει εντοπιστεί κανένα πρόβλημα, ο πανελλήνιος σύνδεσμος εκτροφέων είναι σε εγρήγορση».

Ο Αναστάσιος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος των εκτροφέων αναμένει τις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών , καθώς και τα αποτελέσματα των τεστ .Η θνησιμότητα κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση τροφής στα μινκ , ενώ ακόμα αναζητείται ο κατάλληλος τρόπος δειγματοληψίας.

Τα γουνοφόρα αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία ξεπερνούν τα 1 εκατομμύρια και βρισκόμαστε σε μια περίοδο παραγωγική όπου όπου θανατώνονται για να παρθούν τα δέρματα. Γίνονται μάλιστα αιματολογικές εξετάσεις για την υγεία των μινκ ώστε να κρατηθούν οι υγιείς πληθυσμοί. Το τεστ κορωνοϊού στα γουνοφόρα θα δώσει και τις τελικές απαντήσεις…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Συμπτώματα κορωνοϊού σε φάρμα εκτροφής γουνοφόρων στο Καλονέρι- Θετικός και ο εκτροφέας