Οι Μωμόγεροι βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες στο χωριό Άγιος Δημήτριος του νομού Κοζάνης, την ημέρα των Χριστουγέννων, την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου, αλλά και την δεύτερη ημέρα την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους στον αλησμόνητο Πόντο στα χωριά της Τραπεζούντας.

Οι Μωμόγεροι του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης, όπως κάθε χρόνο έτσι βγήκαν στους δρόμους του Αγίου Δημητρίου.

Ακολούθως επισκέφθηκαν όλα τα σπίτια του χωριού, όπου οι νοικοκύρηδες τους περίμεναν για να τους προσφέρουν όλα τα καλά που έχουν στο σπίτι τους.

Και οι Μωμόγεροι του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου Κοζάνης, παρουσίαζαν το λαϊκό θεατρικό δρώμενο, ενώ τους ακολουθούσε ο κόσμος που συμμετείχε στη μυσταγωγία, τόσο από την Κοζάνη, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Στο ηλιοβασίλεμα της δεύτερης ημέρας Χριστουγέννων οι Μωμόγεροι κατέληξαν στην πλατεία Φαργανάντων, όπου τους υποδέχθηκαν οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου από την περιοχή με πλούσια ποντιακά εδέσματα και άρχισε ο χορός για όλους.

Τους Μωμόγερους συνόδευαν, ο Γιάννης Ξυνόπουλος στη λύρα, ο Τάσος Ματσαρίδης και Γιώργος Βέργος στο αγγείο και ο Γιώργος Ξυνόπουλος και ο Κώστας Μαυρόπουλος στο νταούλι.

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Το έθιμο των Μωμόγερων από τον ποντιακό μορφωτικό σύλλογο Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου θα μεταφερθεί το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι προσκεκλημένοι του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου και του τοπικού συλλόγου, όπου από τις 11 το πρωί θα παρουσιάσουν το δρώμενο στους κεντρικούς δρόμους και το μεσημέρι θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία, όπου θα στηθεί ένα γνήσιο ποντιακό γλέντι.

Στο Ρυάκιο Κοζάνης

Τη Πρωτοχρονιά, την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020, οι Μωμόγεροι του ποντιακού μορφωτικού συλλόγου Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, οι Μωμόγεροι θα παρουσιάσουν το έθιμο στο Ρυάκιο Κοζάνης, όπου θα τριγυρίσουν όλα τα σπίτια του χωριού, όπως κάνουν κάθε χρόνο το τελευταίο διάστημα.

Πηγή:http://efxinospontos.gr/