Στις αρχές Ιανουαρίου 2018, μετά από 10 και πλέον χρόνια διαβουλεύσεων, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για τους νεκρούς του Ελληνο- ιταλικού πολέμου 1940-1941, δίνοντας τη δυνατότητα ταυτοποίησης των άταφων νεκρών (με τεστ DNA) και ταφής τους με όλες τις τιμές από τους συγγενείς τους και την πολιτεία.

Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης υποδέχθηκε το καλό νέο «σαν έτοιμος από καιρό», αφού, λόγω αγαθών συγκυριών, είχε διοργανώσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής:

 Στις 26.10.2017, στο κινηματοθέατρο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης, μετά από πρόταση του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Σούρλα Γεωρ., γνωστού από τους ακάματους αγώνες του για τους άταφους νεκρούς του 1940, και σε συνεργασία με το Βουλευτή κ. Κασαπίδη Γ., την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Π.Ε. Κοζάνης, και την ευγενική υποστήριξη του αρχηγού ΓΕΣ, στην οποία προσκλήθηκαν και παρέστησαν πολλοί συγγενείς των 404 πεσόντων από τον τότε Ν. Κοζάνης, πλην πόλεως Κοζάνης (ο μετέπειτα Ν. Γρεβενών ήταν επαρχία του Ν. Κοζάνης, το 1940),

 Στις 22.11.2017, στο Ιστορικό-Λαογραφικό-Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, σε συνδιοργάνωση με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη/Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Κοζάνης για τη συμπλήρωση 77 ετών από την απελευθέρωση της Κορυτσάς από τον ελληνικό Στρατό, στις μονάδες του οποίου υπηρετούσαν, λόγω γειτνίασης της περιοχής μας με το θέατρο των επιχειρήσεων, πολλοί Δυτικομακεδόνες. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν και παρέστησαν συγγενείς πεσόντων από την πόλη της Κοζάνης, αποκλειστικά. Τους συγγενείς χαιρέτησαν ο Αντιδήμ. Πολιτισμού και ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κοζάνης ευχαριστώντας τους προσωπικά για τις θυσίες των οικογενειών τους για τα ιδανικά της Πατρίδος.

Στις εκδηλώσεις αυτές διάχυτη ήταν η συγκίνηση των συγγενών, κατά κύριο λόγο, των διοργανωτών αλλά και όσων τις παρακολούθησαν. Και η υπερηφάνεια για τα κατορθώματα του ελληνισμού μας κυρίευσε, ευχαριστώντας νοερά τους ήρωες του 1940-1941. Αρκετοί από τους συγγενείς ζητούσαν να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες για την ανάπαυση των νεκρών.

Μέσα στην «πρωτοπορεία του Συνδέσμου», μπορεί κανείς να φανταστεί, ότι ο Αγγέλης Πολυνείκης:
o όχι μόνο απείχε παντελώς από την προετοιμασία της 2ης εκδήλωσης, αλλά, και την τελετή της;
o 1 ½ χρόνο μετά, συνεχίζει να διαδίδει, μέχρι και στη Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, ψεύδη και συκοφαντίες, επειδή αγνοεί -ηθελημένα;- τα γεγονότα;

Όμως, ο κ. Αγγέλης, κατέχει τη γεμάτη ευθύνες θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Συνδέσμου και
πρώτιστο καθήκον του πρέπει να είναι η φροντίδα για την ενότητα των μελών ή, με άλλα λόγια,
«να μην υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια» στο Σύνδεσμο, ούτε λίστες εκλογής!!!!

Κοζάνη, 5 Ιουνίου 2019
Με σεβασμό προς τους άταφους ήρωες

Αστέρης Χ. Χριστοδούλου Μέλος του Δ.Σ.
του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης

Σημ. Στις 16 Μαΐου στη συνεδρίαση του Διοικ. Συμβουλίου, κατέθεσα όλα τα σχετικά (Πρόγραμμα Κοβ.
Δημ. Βιβλιοθ. Κοζάνης, Αφίσα, Δελτίο τύπου) που είναι δημοσιευμένα και στον τοπικό Τύπο