ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΩΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Ένα δυνατό ράπισμα ήρθε προ ημερών από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει για μια ακόμα φορά ηχηρό ΟΧΙ στην παράταση ωρών του ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου. Παρότι η ενημέρωση αυτή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 2018, δεν λέχθηκε κουβέντα στο συντονιστικό για το μείζον αυτό θέμα που συνεπάγεται και το τέλος της θερμικής ενέργειας σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φιλώτα και Λεβαία .43.000 κάτοικοι θα βρεθούν χωρίς τηλεθέρμανση με τις ώρες λειτουργίας των μονάδων να είναι ήδη σημαντικά μειωμένες και πολύ κάτω των 17.500 ωρών.

Συγκεκριμένα στον ΑΗΣ Αμυνταίου απομένουν μόλις 4.500 ώρες, οι οποίες καλύπτουν ένα μόλις εξάμηνο τροφοδοσίας, ενώ στον ΑΗΣ Καρδιάς κυμαίνονται γύρω στις 10.000 ώρες, αρκετές για μια ακόμα θερμαντική περίοδο και με μεγάλο ερωτηματικό για τη δεύτερη.

Ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης μιλώντας στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος ανέφερε ότι: «δημιουργείται ζήτημα για τη τροφοδοσία της Πτολεμαΐδας» τονίζοντας ότι «στη διαπραγμάτευση για την πώληση των μονάδων υπήρχε το θέμα της παράτασης των ωρών. Οι ώρες που απομένουν είναι κάτω από 10.000 , η μονάδα 4 έχει κάποιες ώρες παραπάνω. Το καλοκαίρι κάναμε παρεμβάσεις να μην λειτουργούν οι μονάδες.»

«Θα προσπαθήσουμε να αυξηθούν οι ώρες άσχετα από τις εξελίξεις μιας και δεν υπάρχει άλλη λύση. Οι ώρες καταναλώνονται ανεξαρτήτου ζήτησης της θερμικής ενέργειας. Το καλοκαίρι με την αυξημένη ζήτηση κανονικά θα πρέπει να δουλεύουν μόνο οι μονάδες 1 και 2 και όχι η 3 και 4 για να παραταθεί ο χρόνος τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια. Οι ώρες που απομένουν μας εξασφαλίζουν και για την επόμενη περίοδο και μετά ανάλογα με τις ώρες ίσως να πάμε και στην επόμενη.»

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρχει και περίοδος των δοκιμών, η οποία και θα τρενάρει την τροφοδοσία με θερμική ενέργεια της Πτολεμαΐδας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι είναι απολύτως αναγκαία η επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των έξι μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου ώστε να μην υπάρχει κενό στην τροφοδοσία της θερμικής ενέργειας σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φιλώτα και Λεβαία. Αν η απόρριψη αυτή ήταν τεχνοκρατικού επιπέδου, αναμένουμε τουλάχιστον τις πολιτικές διαπραγματεύσεις χωρίς ποτέ η παράταση ωρών των μονάδων να αντισταθμίζει το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Όσο για την σιωπή ιχθύος στο συντονιστικό, ο νοών νοείτο….

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Κύκνειο άσμα για τους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου – S.O.S. για τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φιλώτα