«Γίνετε εσείς οι πομποί των μηνυμάτων , πάρτε το ΣΥ.ΡΙΖ.Α στα χέρια σας»

O πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας στον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες από τη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Κοζάνης μίλησε για το προσφυγικό. «Δεν είμαστε υπερβολικοί για το προσφυγικό.Δεν είπαμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει κανόνες» τόνισε λέγοντας ότι ως κυβέρνηση το διαχειρίστηκε με πολύ μεγάλες δυσκολίες.Αν δεν είχε συναφθεί η υπάρχουσα συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας , η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών, τόνισε. Μάλιστα ανέφερε ότι έγιναν 1.600 επιστροφές, 22.000 μετεγκαταστάσεις με το relocation, 17.000επιστροφές με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και 18.000 περίπου επανενώσεις οικογενειών. Συνολικά δηλαδή έφυγαν 60.000 από την χώρα.

Κατόπιν αναφέρθηκε στο δημογραφικό ως εθνικό ζήτημα λέγοντας ότι η Ευρώπη γερνάει, η Ελλάδα γερνάει ακόμα περισσότερο προτείνοντας ένα εθνικό σχέδιο για την ενσωμάτωση προσφύγων. «Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου με μια οικονομική πολιτική μπορεί να βοηθήσει να μένουν τα παιδιά μας στην Ελλάδα , αλλά μήπως πρέπει να σκεφτούμε και τη δυνατότητα της ενσωμάτωσης ενός κομματιού των προσφύγων;»αναρωτήθηκε. Έφερε το παράδειγμα των Γερμανών πριν αρχίσει το κύμα της ακραίας ρητορικής, όπως το χαρακτήρισε , οι οποίοι προχώρησαν στην ενσωμάτωση ενός 1εκ προσφύγων.«Μήπως να δούμε ένα εθνικό σχέδιο για την προοπτική ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών για να γίνουν Έλληνες πολίτες; Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον Αντετοκούνμπο, όταν βάζει τα μεγάλα καλάθια,αλλά να λέμε μακριά από μας όλοι οι υπόλοιποι που δεν έχουν τις ικανότητές του.Έλληνες ήταν και είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην ελληνική παιδεία. Υπό αυτήν την έννοια πρέπει να δώσουμε μια μάχη αξιών και να παλέψουμε με τις μισαλλόδοξες κα ρατσιστικές απόψεις».

Τέλος ζήτησε από τους πολίτες να βγουν μπροστά και να μην περιμένουν από τα κανάλια προβολή. «Το 2005 ποια κανάλια είχαμε και κερδίσαμε δύο αναμετρήσεις; Πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε. Να αξιοποιήσουνε τις παραδοσιακές μορφές, να στήσουμε οργανώσεις στα χωριά, να έρθουμε σε ώσμωση με τον κόσμο. Γίνετε εσείς οι πομποί των μηνυμάτων, πάρτε το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας».

Ιωάννα Παπαδημητρίου -Φιλιώ Μπτούρη