ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

-” Θυσιάζουμε την υγεία των κατοίκων μας, τις περιουσίες μας , αρκεί να τελειώσει η διαδικασία”

Την αγωνία των κατοίκων της Ακρινής για τις καθυστερήσεις στην μετεγκατάσταση του οικισμού, εκφράζει μιλώντας στο ράδιολόγος ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Κώστας Πουτακίδης, με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια για το θέμα αυτό, λίγες ημέρες πριν συναντηθούν με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ώστε να προχωρήσει το προεδρικό διάταγμα.

“Περιμένουμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή . Η αγωνία των κατοίκων τι μέλλει γενέσθαι και αν προχωρήσει ή όχι το εγχείρημα ης μετεγκατάστασης, είναι χειρότερο από την οικονομική βιωσιμότητα. Δεν ξέρει ένας νέος τι θα κάνει, που θέλει να ξεκινήσει τη ζωή του και η αναμονή αυτή είναι ό,τι χειρότερο. Όλοι δεσμεύτηκαν στο προεδρικό διάταγμα ότι πρέπει να προχωρήσει. Έχει ολοκληρωθεί, γράφτηκε σε χαρτί και δεν θέλουν από το Υπουργείο να πάει στο ΣτΕ και να πάρει νομική διάσταση. Για αυτό και όλες αυτές οι συναντήσεις για να ξεκλειδώσει η ιστορία. Οι αιτίες κωλυσιεργίας είναι πολλές αλλά τελευταία είναι ότι η ΔΕΗ πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο μετεγκατάστασης”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πουτακίδης.

Επίσης, για τους Αναργύρους Φλώρινας υπάρχει το πρόβλημα με τα ρήγματα στο υπέδαφος , μάλιστα θα προχωρήσει και σχετική γεωλογική έρευνα. Μάλιστα, οι κάτοικοι που είναι ανάστατοι με τα νέα ρήγματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προχώρησαν σε διαμαρτυρία και ζητούν να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την μετεγκατάσταση του οικισμού. Στο πλευρό των κατοίκων οι Δήμαρχοι Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης δήλωσαν ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία αφού η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ώστε να μην έχουμε δυσάρεστα γεγονότα.

Ωστόσο , οι κάτοικοι φοβούνται ότι δεν θα προχωρήσει η μετεγκατάσταση , ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση όλου του καλλιεργήσιμου κάμπου της Ακρινής. “Όταν ο καλλιεργήσιμος κάμπος της Ακρινής είναι 10.000 στρέμματα  και η ΔΕΗ έχει στο πλάνο της να απαλλοτριώσει όλο τον κάμπο, δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας του οικισμού με τον πρωτογενή τομέα. Χάνουμε θέσεις εργασίας, αφού δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με γεωργία κτηνοτροφία, χάνουμε επιδοτήσεις , χώρο για απαλλοτρίωση. Αγρότες και κτηνοτρόφοι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας και σταματούν οι συντάξεις τους”, λέει επί της ουσίας ο κ. Πουτακίδης, λέγοντας πως υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του οικισμού. “Πως θα επιβιώσουν οι οικισμοί αυτοί;”, αναρωτιέται ο ίδιος, ζητώντας να κλείσει η διαδικασία και να προχωρήσουν οι μετεγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί πως, υπάρχει σχετικό ραντεβού για το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαρτίου με τον ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, με τους φορείς να ελπίζουν ότι θα ξεμπλοκάρει το Π.Δ. και να λυθούν τα όποια νομικά προβλήματα. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς, βουλευτές και θα ζητηθεί η παρουσία του Μανώλη Παναγιωτάκη. “Εμείς θέλουμε να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι για τον οικισμό”, λέει ο κ. Πουτακίδης, τονίζοντας πως το πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων είναι μεγάλο. “Θα μας αναγκάσουν να γίνουμε οικολογικοί μετανάστες” , λέει με απόγνωση ο κ. Πουτακίδης, λέγοντας ότι στην περίπτωση της Ακρινής το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό. “Κατανοούμε τα προβλήματα και τόσο καιρό βάζουμε πλάτη. Θυσιάζουμε την υγεία των κατοίκων μας, τις περιουσίες μας , αρκεί να τελειώσει η διαδικασία”, κατέληξε, εκφράζοντας ελπίδες για μια θετική εξέλιξη.


Β.Σ.