Η πενταμελής ομάδα άμεσης παρέμβασης του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) βρίσκεται από την Τρίτη στην περιοχή πέριξ του ορυχείου Αμυνταίου. Ο λόγος η κατεπείγουσα έκθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να μελετηθούν τα φαινόμενα ρηγματώσεων σε κτίσματα και οικείες σε κοινότητες του δήμου Αμυνταίου.

Ήδη το κλιμάκιο επισκέφτηκε τα Βαλτόνερα, το Πεδινό, το Ροδώνα και τον Φανό, ενώ δεν στάθηκε ιδιαίτερα στους Αναργύρους με το αιτιολογικό της κήρυξης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού, όπως ζητήθηκε από την Επιθεώρηση Μεταλλείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» το 1/3 των Βαλτονέρων και τα 4/10 του Φανού κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση και προτείνεται η εγκατάλειψη των κατοικιών.

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι στα Βαλτόνερα ζουν περίπου 400 άτομα, στο Φανό 150, στο Πεδινό 500, στο Ροδώνα 120 και στους Αναργύρους περίπου 20-30 αγρότες-κτηνοτρόφοι και οικοβιοτέχνες που αδυνατούν να αλλάξουν κατοικία λόγω του επαγγέλματός τους. Με απλά λόγια θα χρειαστεί να μετακινηθούν περίπου 200 άτομα με την ελπίδα μιας αυριανής μετεγκατάστασης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έγιναν αυτοψίες στους Αναργύρους, ενώ οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν οφείλεται στη ΔΕΗ το γεγονός των καθιζήσεων και ρηγμάτων, αλλά σε υπεραντλήσεις στη περιοχή που ταπείνωσαν τον υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός που οδηγεί αναπότρεπτα σε καθίζηση των εδαφών και εκδήλωση ρηγματώσεων. Αυτό άλλωστε ήταν και το πόρισμα παλιότερης γεωτεχνικής τους μελέτης..

Η επίσκεψη του πενταμελούς κλιμακίου του ΙΓΜΕ στις παραπάνω κοινότητες έγινε αστραπιαία χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερη κινητοποίηση, κράτησε μόλις δύο εικοσιτετράωρα και τώρα ο λόγος είναι στην πολιτεία. Αυτή αύριο θα υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια στους κατοίκους των χωριών που θα αναγκαστούν να αφήσουν τα χωριά τους. Θα τάξει επιδότηση ενοικίου, όπως συνέβη στους κατοίκους των Αναργύρων μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου προφανώς μεταφέροντας το βάρος στη ΔΕΗ και θα τους αφήσει να ζουν με την πιθανή μετεγκατάστασή τους.

Όταν ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει κηρύξει την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων που ζητά από μέσα Ιουλίου η Επιθεώρηση Μεταλλείων ούτε φυσικά έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα γα τη μετεγκατάσταση Αναργύρων και Ακρινής. Βαλτόνερα, Φανός αρχικά και εν συνεχεία Πεδινό και Ροδώνας φαίνεται να ζουν στο εξής στους ρυθμούς της Ακρινής και των Αναργύρων που ακόμα περιμένουν ….

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Άμεσα μέτρα στους οικισμούς των Αναργύρων και πέριξ του Ορυχείου Αμυνταίου – Πολυμελές κλιμάκιο του Ι.Γ.Μ.Ε. κατεπειγόντως στην περιοχή