Το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης πασχίζει να βρει το βηματισμό του μετά την αποχώρηση πέντε γιατρών το τελευταίο διάστημα. Το ευχάριστο είναι ότι αναμένουμε εννιά θέσεις μόνιμων γιατρών ως τον Ιούνιο και αρκετούς ακόμα το επόμενο διάστημα μόνιμους και επικουρικούς. Ένας εξ αυτών θα είναι και ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Βασίλης Βασιλακόπουλος, ενώ σύντομα θα έρθει ένας ακόμα επιμελητής επικουρικός καρδιολόγος , αλλά και δύο μόνιμοι.

Μετά από αυτή την θετική εξέλιξη η καρδιολογική κλινική θα ενδυναμωθεί, με δύο όμως από τους εν ενεργεία καρδιολόγους της να προορίζονται για την πολυσυζητημένη ΜΕΘ. Βέβαια ουδείς εκ των δύο φαίνεται να επιθυμεί μια τέτοια προοπτική. Συγκεκριμένα από τους τρεις γιατρούς του Μαμάτσειου για τη στελέχωση της εντατικής , μόνο ο ένας επιθυμεί να εργαστεί σε αυτή. Οι άλλοι δύο αναμένουν να εκπαιδευτούν , μια κατάσταση που λιμνάζει όπως και η εκπαίδευση ενός ακόμα ακτινολόγου στο μαγνητικό τομογράφο που ποτέ δεν προχωρά.

Και μιας και αναφερθήκαμε και στο ακτινολογικό τμήμα, ο μαγνητικός τομογράφος αδυνατεί να εξυπηρετήσει εξωτερικούς ασθενείς με το υπάρχον προσωπικό. Θυμίζουμε και την εκτός τόπου και χρόνου πρόταση παύσης της λειτουργίας του εν μέσω κορωνοϊού , η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Όταν ο τομογράφος εξυπηρετεί όλη τη Δυτική Μακεδονία…

Με αυτά και με αυτά ήταν επόμενο να στελεχωθεί περισσότερο η μονάδα εντατικής του Μποδοσάκειου που χαρακτηρίστηκε ως νοσοκομείο αναφοράς για Covid- 19 και λειτουργεί. Ένας εκ των δύο εντατικολόγων του Μαμάτσειου μάλιστα πήρε μετάθεση στο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας στα τέλη του Απριλίου, ενώ για τον δεύτερο ανανεώθηκε η διάρκεια μετακίνησής του. Το Μαμάτσειο πλήρωνε επί δύο χρόνια για τους δύο εντατικολόγους που δούλευαν στη Μ.Ε.Θ .του Μποδοσάκειου χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς με το φάντασμα της Μ.Ε.Θ. του Μαμάτσειου να πλανάται. Είναι λογικό όμως να μην έχεις εντατική και να δανείζεις γιατρούς επ’ αόριστον ; Πόσο δίκαιη είναι αυτή η μεταχείριση;

Στην παιδιατρική κλινική για παράδειγμα μπορεί να συνταξιοδοτήθηκε ο διευθυντής της, αλλά ήρθε αντικαταστάτης με το τμήμα να είναι πλήρως στελεχωμένο . Κάτι ανάλογο δεν συνέβη ποτέ στη Μ.Ε.Θ. που όλο και την αναφέρουμε χωρίς να υφίσταται .

Το Νοσοκομείο της Κοζάνης ακόμα έχει δρόμο μπροστά του για να ξεφύγει από εσωτερικούς τριγμούς και διαμάχες. Ακόμα και αν εγκριθούν τόσες θέσεις γιατρών –μπλοκαρισμένες εδώ και χρόνια -το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρχει ενδιαφέρον ή θα δοθεί πάλι το έδαφος για μετακινήσεις τους σε άλλες δομές.

Επιτέλους λίγη προστασία στο Νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας, μιας και είμαστε όλοι εν δυνάμει χρήστες του δημόσιου συστήματος υγείας. Για να βρεθεί και το Μαμάτσειο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να αποκτήσει την θέση που του αξίζει. Ας δείξουμε με της στάση μας ότι αγαπάμε το Νοσοκομείο της πόλης μας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

27 θέσεις μόνιμων γιατρών διεκδικεί το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης

 

Η παύση της λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου στο Μαμάτσειο εν μέσω κορωνοϊού δεν γίνεται αποδεκτή