ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Με κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη παρουσία του κόσμου , εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ΔΟΕ (Διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδος) προς τους κατά τόπους συλλόγους για έκτακτες γενικές συνελεύσεις όλων των συλλόγων της χώρας, προκειμένου να προχωρήσουν σε μια σειρά διεκδικητικών δράσεων το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Σάκης Κωτούλας, στην Γενική Συνέλευση, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σταύρος Πετράκης,  συζητήθηκαν οι τρόποι της μετέπειτα πορείας του κλάδου, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις δράσεων και αγώνα, προκειμένου η τελική απόφαση να ληφθεί το επόμενο Σάββατο στην ολομέλεια των προέδρων το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Οι προτάσεις που έπεσαν στο «τραπέζι» από τους εκπαιδευτικούς της Κοζάνης θα κωδικοποιηθούν και θα κατατεθούν ώστε οι συλλογικές αποφάσεις να βγάλουν το πλαίσιο δράσης των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο ίδιος, οι εκπαιδευτικοί της Κοζάνης κατέθεσαν προτάσεις για δράσεις όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας, απεργιακές κινητοποιήσεις αν το κλίμα είναι θετικό, ακόμη και κείμενα με ενημέρωση ων αιτημάτων των εκπαιδευτικών που θα σταλούν στους γονείς. Επίσης, προτάθηκαν και άλλες μορφές αγώνα.

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα, τα περισσότερα είναι θεσμικά, όπως αναφέρει ο κ. Κωτούλας, και είναι αιτήματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος, και είναι απόφαση κυρίως της πολιτικής ηγεσίας για να δώσει λύση. Πρώτο αίτημα είναι η δωρεάν και δημόσια 14χρονη εκπαίδευση (2 χρόνια στα νήπια, 3 στο δημοτικό, 3 στο γυμνάσιο και 3 στο λύκειο). Επίσης, ένα πρόβλημα είναι με την προσχολική αγωγή, ώστε από ένα χρόνο υποχρεωτικής φοίτησης να γίνει στα δύο, δηλαδή υποχρεωτική φοίτηση στα προνήπια. Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί ζητούν μόνιμους διορισμούς όπου απαιτούνται. Μάλιστα αναφέρει πως ακόμη και στο Νομό Κοζάνης πολλοί εκπαιδευτικοί αναγκάζονται και πηγαίνουν σε 5 ή και 6 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Μάλιστα στο Προεδρικό Διάταγμα τονίζει ο ίδιος, πως απαγορεύεται η μετακίνηση σε τόσα σχολεία.
Επίσης, ένα πρόβλημα που αφορά και την περιοχή είναι τα ακατάλληλα κτήρια στα νηπιαγωγεία και ο συνωστισμός μαθητών, που φτάνουν και τα 25 ανά τμήμα. Μάλιστα όπως λέει ο κ. Κωτούλας, στην Κοζάνη πολλά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα καταστήματα και πρέπει να βρεθούν νέοι χώροι. Μάλιστα τονίζει πως ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών πρέπει να είναι ένας εκπαιδευτικός για 20 μαθητές στα δημοτικά και ένας εκπαιδευτικός για δέκα πέντε νήπια στα νηπιαγωγεία.

«Καλούμε την πολιτεία να σκύψει σοβαρά στα προβλήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να κάτσει να λύσει τα προβλήματα , τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος. Όλοι οι υπουργοί που περνούν από το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να περάσουν τις προσωπικές τους μεταρρυθμίσεις , χωρίς να έχουν στο μυαλό τους συνέπειες. Αρχίζουν τις μεταρρυθμίσεις από επάνω, ενώ θα έπρεπε να ξεκινούν από τη βάση, από το νηπιαγωγείο».

Κενά 40 ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων!

Εντωμεταξύ μέχρι και σήμερα στα σχολεία της Κοζάνης παραμένουν κενά. Σύμφωνα με τον κ. Κωτούλα, υπάρχουν 15-20 κενά στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης, αλλά και 12 κενά σε ειδικότητες (γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά). Επίσης, σημείωσε πως σε πανελλαδικό επίπεδο σύμφωνα με την Δ.Ο.Ε. λείπουν 2.500 εκπαιδευτικοί.

 

Β.Σ.