Ως συνέχεια της  δικαστικής διαμάχης του 2018 ανάμεσα σε μέλη του πρωήν φιλοζωϊοκού σωματείου “Αγγίζωο” και εθελοντών φιλόζωων και της τότε Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κα Ελένης Τασοπούλου αλλά και των δύο κτηνιάτρων, υπευθύνων του δημοτικού κυνοκομείου, αναφορικά με την εκεί  περίθαλψη των ζωών και το θάνατο κουταβιών τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου δίκη με τους αντιδίκους, εννιά στον αριθμό,να αλλάζουν ρόλους. Αυτή τη φορά η μία εκ των κτηνιάτρων μήνυσε τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση υποστηρίζοντας πως το όλο θέμα είχε αντίκτυπο στην προσωπική και επαγγελματική της κατάσταση. Το δικαστήριο τη δικαίωσε και σε επόμενο στάδιο θα ζητήσει χρηματική αποζημίωση 84.000 ευρώ.

Το ιστορικό της υπόθεσης 

Σε μία μικρή χρονική περίοδο του 2015 παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός θανάτων κουταβιών, που έφταναν τα 100, στο κυνοκομείο του δήμου, στο οποίο την κύρια ευθύνη έφερε η κτηνίατρος του Δήμου, γεγονός που οδήγησε τα πρώην μέλη του “Αγγίζωο” και εθελοντές φιλόζωους να προβούν σε καταγγελία σε συνδυασμό με περιστατικά κακομεταχείρισης των ζώων, που ανέφεραν υποστηρικτικά. Το δικαστήριο που εκδικάστηκε το 2018 αθώωσε τόσο την πρώην Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος κα Ελένη Τασοπούλου όσο και τους δύο κτηνιάτρους για την κατηγορία της  μη ορθής λειτουργίας του κυνοκομείου.

Η οπτική της κτηνιάτρου – Πως μεταφράστηκε για εκείνη η έκθεση του ζητήματος

Οι κατηγορίες για την κακομεταχείριση των ζώων και το δικαστήριο που προηγήθηκε σημάδεψαν την πορεία της ζωής της, όπως ισχυρίστηκε. Η δυσφήμιση είχε αντίκτυπτο στη δουλειά της χάνοντας πελάτες του ιδιωτικού της ιατρείου, αναγκάστηκε να αλλάξει τόπο διαμονής ενώ φοβόταν ακόμα και να κυκλοφορήσει στο δρόμο από τα όσα άσχημα κυκλοφορούσαν για εκείνη σε διάφορες ιστοσελίδες. Για τα όσα την κατηγορούσαν υποστήριξε πως τα ζώα ήταν άρρωστα κατά την είσοδο τους στο κυνοκομείο και πως εκείνη ως γιατρός έπραξε τα απαραίτητα με τα μέσα που διέθετε. Ο λόγος για τον οποίο τη στοχοποίησαν θεωρεί πως ήταν μέσω εκείνης να “χτυπήσουν” την τότε δημοτική αρχή αλλά και για να εξασφαλίσουν επιχορηγήσεις για το δικό τους σωματείο που μέχρι τότε δίνονταν στο δήμο για τη φροντίδα των ζώων.

Η απάντηση των πρώην μελών του φιλοζωϊκού σωματείου “Αγγίζωο” και εθελοντών φιλόζωων

“Εμείς δεν σκοπεύαμε να στοχοποιήσουμε συγκεκριμένο πρόσωπο. Η καταγγελία αφορούσε γενικά το Δήμο. Ζητάμε κάποια πράγματα να σταματήσουν” υπήρξε η απάντηση των φιλόζωων ως κοινή γραμμή ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπήρχε δόλος και πως σκοπιμότητα τους ήταν να αλλάξει η μέριμνα για την φροντίδα των ζώων. Υποστήριξαν πως τα γεγονότα της ανεπαρκούς απολύμανσης του κτηρίου, έπειτα από ασθένεια ζώου, ήταν αληθή όπως και η κακή κατάσταση που βρίσκονταν πολλά από αυτά. Αναφορικά με την κτηνίατρο πολλές από τις κατηγορούμενες σημείωσαν πως δεν την ήξεραν προσωπικά ξεκαθαρίζοντας, επιπρόσθετα, πως δεν υπήρξε πολιτικό κίνητρο.

Η απόφαση του δικαστηρίου – Ένοχα τα πρώην μέλη του σωματείου και εθελοντών φιλόζωων

Το δικαστήριο έκρινε ως ένοχα τα πρώην μέλη του φιλοζωϊκού σωματείου χωρίς ελαφρυντικά για τις κατηγορίες τις ψευδορκίας και ψευδούς καταμήνυσης  επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 17 μηνών σε 2 από αυτά και 14 στα υπόλοιπα με αναστολή.  Θα ασκηθεί έφεση, ενώ, παράλληλα, ζητήθηκε από την πλευρά της κτηνιάτρου να δημοσιευτεί το αποτέλεσμα της δίκης με έξοδα των καταδικασθέντων εφόσον τελεσιδικήσει η απόφαση.

Φ.Μ.