Το μεγαλύτερο στοίχημα της Ελλάδας είναι η Δυτική Μακεδονία-Ο λιγνίτης πέθανε, ήταν ευλογία και κατάρα

Ο Άδωνις Γεωργιάδης , Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Ημερίδα για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας , η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα το Σάββατο το απόγευμα μετά από αποχωρήσεις φορέων και επεισόδια με την αστυνομία ,επαίνεσε την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση. «Είναι ντροπή για τους δημάρχους που φεύγουν στη μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή τους, φοβήθηκαν πέντε πανό και δύο ντουντούκες. ”

Αν αργούσαμε θα διεκδικούσαμε πολύ λιγότερα χρήματα για το σχέδιο τόνισε ο υπουργός, αφού πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό στοίχημα, το οποίο μας βάζει σε καλύτερη θέση από τους υπόλοιπους. «Ο λιγνίτης ως καύσιμο πέθανε. Το αν θα πεθάνει τώρα ή το 2025 ήτο 2035 είναι λεπτομέρεια. Είναι σημαντικότερο να σώσουμε το περιβάλλον παρά κάποια εργοστάσια. Ο λιγνίτης καταστρέφει τις ζωές των παιδιών μας. Ήταν ευλογία και κατάρα για την περιοχή .Έδωσε υψηλά εισοδήματα , αλλά κράτησε τη Δυτική Μακεδονία, πίσω ως μονοκαλλιέργεια .Οι υπόλοιπες περιφέρειας βρήκαν πολλά άλλα .Η Δυτική Μακεδονία έχασε πολλές ευκαιρίες και είναι μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης».

Τα αναπτυξιακά μέτρα

Ειδικός αναπτυξιακός νόμος θα δημιουργηθεί μόνο για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη με ειδικές υψηλές πριμοδοτήσεις κρατικών ενισχύσεων και εξαιρέσεις στον επενδυτικό νόμο .Ο νέος νόμος σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδοτήσεις , την ελεύθερη ζώνη και τους πόρους της Ε.Ε. δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία . «Η Δυτική Μακεδονία αντί να γκρινιάζει ας βρει σχέδια για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, υψηλής τεχνολογίας, αγροτικής παραγωγής.

Το πρόβλημα δεν θα είναι τα χρήματα , αλλά τα καλά σχέδια και οι μηχανισμοί απορρόφησης» τόνισε κατηγορώντας την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και το Θόδωρο Καρυπίδη για τις χαμηλές αποδόσεις στην απορροφητικότητα . «Είναι δυνατό να μας κάνει μαθήματα ο κ. Καρυπίδης; Η Δυτική Μακεδονία είναι η τελευταία περιφέρεια σε απορρόφηση ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» είπε λέγοντας η υποκρισία έχει κάποια όρια. Από την επόμενη προγραμματική περίοδο λοιπόν θα δοθούν χρήματα κατά προτεραιότητα για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων , από ταμείο δίκαιης μετάβασης.

Για τα χημικά 

Όσο για τα χημικά είπε ότι κακώς έπεσαν. «Πόσο απέχει το Πισοδέρι από εδώ και πόσα χημικά έπεσαν; Τώρα τους πειράζουν ;Όταν είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τα χημικά εμπλουτίζονται με βιταμίνη C και ψεκάζουν τον κόσμο για το καλό της υγείας τους» , είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δική τους επιθυμία ήταν να μπουν όλοι μέσα, σιγά μην τους φοβηθούμε είπε χαρακτηριστικά . Το μεγαλύτερο στοίχημα της Ελλάδας είναι η Δυτική Μακεδονία. Ό, τι αρνούνται το διάλογο κάποιοι αποδεικνύει την ένδεια επιχειρημάτων τους, συνέχισε . Αν είμαστε γρήγοροι στην απορροφητικότητα, η Ευρώπη δεν θα μας αφήσει και θα δώσει περισσότερα χρήματα  κι αν έχουμε σχέδιο μπορούμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας αλλά να γυρίσουν πίσω και αυτοί που φύγανε.

 

 

 


Φιλιώ Μπτούρη-Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Κώστας Χατζηδάκης από Πτολεμαΐδα :Οι λιγνιτικές περιοχές ειδικές φορολογικές ζώνες-Καμία αλλαγή στο εκπτωτικό τιμολόγιο-Μονάδα καύσης απορριμάτων στην Κοζάνη για παραγωγή ενέργειας